Ana Sayfa Tıp&Sağlık Bilim İnsanları: Başarılı Yaşlanmak İçin Her Gece Yedi Saatten Fazla Uyumayı Öneriyor

Bilim İnsanları: Başarılı Yaşlanmak İçin Her Gece Yedi Saatten Fazla Uyumayı Öneriyor

Bilim İnsanları ‘başarılı bir şekilde yaşlanmak’ için her gece yedi saatten fazla uyumanın bu hedefe ulaşmada uzun bir yol kat edebileceğini öne sürüyor.

Çalışmaya 45 yaş ve üzeri 3.306 katılımcı katıldı ve bu katılımcıların uyku alışkanlıkları 2011, 2013 ve 2015’te kaydedildi ve ardından beş yıl sonra bir sağlık kontrolü yapıldı.

The association between sleep duration trajectories and successful aging: a population-based cohort study

Çin’deki Wenzhou Tıp Üniversitesi’nden bir ekip tarafından analiz edilen veriler, gecede en az yedi saat uyuyanların hayatlarının ilerleyen dönemlerinde önemli ölçüde daha iyi bir sağlığa sahip olma eğiliminde olduklarını gösterdi.

Araştırmada, katılımcılar beş uyku grubuna ayrıldı. Çalışma döneminin sonunda, yalnızca 455 kişi ( yüzde 13,8) başarılı yaşlanma kriteri kutularının hepsini işaretledi. Bunlardan 307’si (yaklaşık üçte ikisi) her gece düzenli olarak yedi saatten fazla uyuduklarını kaydetti.

Katılımcılar, dört yıl boyunca uyku alışkanlıklarına göre beş gruba ayrıldı: uzun sabit (düzenli olarak 8-9 saat uyku), normal sabit (düzenli olarak 7-8 saat uyku), azalan (ortalama 8’den fazla uykudan 6’dan az uykuya), artan (ortalama 6’dan az uykudan 8’den fazla uykuya) ve kısa sabit (düzenli olarak 5-6 saat uyku).

Düzenli uyuyanlar başarılı yaşlanıyor 

Uzun sabit ve normal sabit gruplarda başarılı yaşlanma şansı (yüzde 17,1 ve 18,1), azalan (yüzde 9,9), artan (yüzde 10,6) ve kısa sabit (yüzde 8,8) gruplara kıyasla önemli ölçüde daha yüksekti.

Araştırmacılar, “Normal sabit uyku süresi yörüngesine sahip katılımcılara kıyasla, düşük sabit ve artan yörüngeye sahip olanların başarılı yaşlanma olasılıkları sırasıyla yüzde 36 ve 52 daha düşüktü. Azalan yörüngelere sahip katılımcılar da daha düşük olasılıklar sergilediler, ancak bu istatistiksel olarak anlamlı değildi, muhtemelen örneklem büyüklüğü sınırlamaları nedeniyle.”

Ekip, analizlerinde kilo, alkol tüketimi ve cinsiyet gibi faktörleri de hesaba kattı, ancak çalışmanın doğası doğrudan bir neden-sonuç bağlantısını doğrulayamıyor.

Araştırmacılar, “Bu bulgular, kronik uyku yoksunluğunun ve artan ve azalan uyku süresi kalıplarının yalnızca yaşa bağlı değişiklikler olmadığını vurguluyor. Aksine, başarılı yaşlanma arayışındaki engellerin temel göstergeleri olarak ortaya çıkıyorlar.”

Uykunun Beyin Sağlığı Üstündeki Etkisi