BMC Medicine’de yayınlanan araştırmaya göre, fermente edilmemiş süt içmek kadınlarda kalp hastalığı riskini artırabilir . Süt alımı ile iskemik kalp hastalığı (İKH) ve akut miyokard enfarktüsü (MI) riski arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışma, fermente edilmemiş sütü fermente edilmiş sütle değiştirmenin kadınların bu rahatsızlıklara yakalanma riskini potansiyel olarak azaltabileceğini öne sürüyor.
Karl Michaëlsson ve meslektaşları, ortalama yaşları 54 olan 59.998 kadın ve ortalama yaşları 60 olan ve İKH veya kanseri olmayan 40.777 erkeği içeren iki İsveç prospektif kohort çalışması yürüttüler . 1987’den 2021’e kadar süren 33 yıllık takip süresince 10.714 MI vakası da dahil olmak üzere 17.896 İKH vakası belgelendi.
Kadınlarda, günde 300 mililitreden fazla fermente edilmemiş süt tüketimi, IKH için daha yüksek riskle ilişkilendirildi.
Yazarlar, yüksek miktarda fermente edilmemiş süt tüketiminin, kan basıncını ve akışını düzenleyen iki kardiyometabolik protein olan anjiyotensin dönüştürücü enzim 2 (ACE2) ve fibroblast büyüme faktörü 21 (FGF21) seviyelerini etkileyebileceğini öne sürüyorlar.
BMC / Non-fermented and fermented milk intake in relation to risk of ischemic heart disease and to circulating cardiometabolic proteins in swedish women and men: Two prospective longitudinal cohort studies with 100,775 participants
Sütün iskemik kalp hastalığı (İKH) ve akut miyokard enfarktüsü (Mİ) riski üzerindeki etkisi belirsizdir. Bu uç noktalarda fermente olmayan ve fermente süt tüketimi arasındaki ilişkiyi incelemeyi ve süt alımı ile plazmadaki kardiyometabolik ilişkili proteinler arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık.
Çalışmamız, başlangıçta İKH veya kanseri olmayan 59.998 kadın ve 40.777 erkeği içeren ve iki alt kohortta diyet ve yaşam tarzı faktörlerinin ve plazma proteomik verilerinin tekrarlanan ölçümlerini sağlayan iki İsveç prospektif kohort çalışmasına dayanmaktadır.
Kadınlarda yüksek miktarda fermente olmayan süt alımı ile İKH arasında pozitif bir ilişki olduğunu gösteriyoruz ancak erkeklerde göstermiyoruz. ACE2 ve FGF21 ile ilişkili metabolik yolların potansiyel olarak ilişkinin altında yattığını öne sürüyoruz.