Ana Sayfa Hukuk&Etik Çalışma, Tiktok Videolarında Öne Sürülen Kanser Tedavilerinin %81’inin Sahte Olduğunu Buldu!

Çalışma, Tiktok Videolarında Öne Sürülen Kanser Tedavilerinin %81’inin Sahte Olduğunu Buldu!

Londra Üniversitesi’ne bağlı City St George’s’un yaptığı yeni araştırmaya göre, TikTok’ta içerik üreticilerinin duyurduğu kanser tedavilerinin yüzde 81’i sahte.

Sosyoloji alanında okuyucu olan Dr. Stephanie Alice Baker’ın etnografik çalışması , TikTok’un algoritmasına kanser tedavisi arayan bir kullanıcıya video önerme konusunda serbestlik tanıdı. İzlenen videoların yalnızca %19’unun meşru tıbbi tavsiyeler içerdiğini buldu.

 

Z kuşağı, kanserle ilgili bu yanlış bilgilere karşı özellikle savunmasız durumda. Zira TikTok, genç demografik gruplar tarafından arama motoru olarak kullanılıyor ve sağlık bilgilerine ulaşmanın önemli bir yolu.

Kanserle ilgili yanlış bilgilerin yaygınlaşmasının yanı sıra platform, içerik oluşturucularının kullanıcıların zararlı ürünler satın alabileceği e-ticaret mağazalarına ve web sitelerine bağlantı vermesine de olanak sağlıyor.

TikTok kullanıcıları, kekik yağı, kayısı çekirdeği veya köpek kurt ilacı (insan tüketimi için güvenli değildir) gibi ürünleri satarak kanser tedavisine ilişkin yanlış bilgilerden maddi kazanç elde edebildiler.

Dahası, kanser yanlış bilgilendirme videoları daha aşırı, komplocu içeriklere açılan bir kapı haline gelebilir. Dikkat ekonomisinde, içerik yaratıcıları giderek daha müstehcen içerikler yayınlamaya teşvik edilir, çünkü bu algoritma tarafından teşvik edilir ve yaratıcılar maddi olarak kazanç elde edebilir.

Sahte kanser tedavisi iddialarını yayan 163 videonun %32’si içeriklerini meşrulaştırmak için komplo teorileri kullandı . Bazı videolarda, mucizevi tedavilerin hükümet tarafından gizlendiği fikrine itibar kazandıran muhalif doktorlar yer alıyor.

TikTok’un sonsuz kaydırma özelliği kullanıcıları radikalizme karşı savunmasız hale getiriyor. İzleyiciler, platformun algoritması tarafından önerilen giderek daha aşırı videoları izleyerek kademeli bir sosyalleşme sürecinden geçiyorlar.

Çalışmayı gerçekleştirmek için bir TikTok hesabı oluşturuldu ve kullanıcı, kendi araştırmasını yapan bir kullanıcıyı taklit etmek için “kanser tedavisi” terimini arattı ve ardından platformun algoritmasının sonraki önerileri devralmasına izin verildi.

TikTok’un “Sizin İçin” sayfasında “kanser tedavisi” araması için çıkan en iyi 50 gönderi, Nisan-Mayıs 2024 arasında haftalık olarak toplandı ve tematik olarak analiz edildi.

Videolar beş türe ayrılıyor:

kanserden kurtulanların kişisel anekdotları
Mucizevi tedavileri tartışan muhalif doktorlar
yozlaşmış tıbbi kurumlarla ilgili komplo teorileri
Hastalığın üstesinden gelmek için inancın önemi hakkında manevi videolar
bilgilendirici gönderiler ürün satışı

Dr. Baker, “TikTok’ta kanser tedavileriyle ilgili yanlış bilginin miktarı endişe verici. Kanser için sahte tedavilerin yüzde seksen biri şaşırtıcı ve çevrimiçi düzenleyiciler için alarm zillerini çalmalı. TikTok’un algoritmasının içerik oluşturucularını savunmasız insanlardan yararlanmaya teşvik etmesi basitçe haksızlıktır. Hükümetlerin sosyal medya devlerine içeriklerini daha iyi denetlemeleri için acilen daha fazla baskı yapmaları gerekiyor.

“TikTok gibi platformlar varoluşsal bir risk oluşturuyor: Sadece yanlış bilgi yaymakla ve kullanıcıları zararlı ürünlere yönlendirmekle kalmıyor , aynı zamanda algoritma radikalleşme sürecini de teşvik ediyor.”

“‘Biyografideki bağlantı’: sahte kanser tedavileri, radikalizasyon yolları ve TikTok’taki çevrimiçi zararlar” başlıklı araştırmanın The Impact of Misinformation and Disinformation on a Democratic Society’de yayınlanması bekleniyor . Şu anda SocArXiv ön baskı sunucusunda mevcuttur ;

‘Link in bio’: fake cancer cures, radicalization pathways and online harms on TikTok.