Ana Sayfa Tıp&Sağlık Akciğer Kanseri Belirtileri Artık Nefes Verdiğinizde Tespit Edilebiliyor

Akciğer Kanseri Belirtileri Artık Nefes Verdiğinizde Tespit Edilebiliyor

Ultra hassas monitörler bir gün rutin olarak birinin nefesinde akciğer kanserini tespit etme yeteneğine sahip olabilir.

Prototip bir cihaz kullanılarak yapılan küçük ölçekli bir test, sekiz sağlıklı birey ile akciğer kanseri olan beş kişi arasındaki farkı doğru bir şekilde tespit edebileceğini göstermiştir.

Çin’deki Zhejiang Üniversitesi’nden araştırmacıların liderliğindeki bir ekip tarafından inşa edilen cihaz, izopren bileşiğini arar. Düşük izopren seviyeleri akciğer kanserinin potansiyel bir göstergesi olarak tanımlanmıştır, ancak ölçülmesi çok zor olan küçük bir değişimdir.

Çoğu kanser türünde olduğu gibi, akciğer kanseri ne kadar erken tespit edilirse, etkili bir şekilde tedavi edilme şansı o kadar artar ve burada hastalığı kontrol etmenin basit, uygun fiyatlı, hızlı ve invaziv olmayan bir yolu için potansiyel vardır.

Araştırmacılar, nefes monitörlerinde gerekli hassasiyeti elde etmek için platin, indiyum, nikel ve oksijen kombinasyonundan yapılmış nanoflakes kullandılar. İzopren nanoflakeslere çarptığında, ölçülebilen bir şekilde elektron salınımı tetiklenir.

Sonuç, 2 ppb (milyarda parça) kadar düşük izopren seviyelerini tespit edebilen bir sensör oldu; mevcut teknolojide dikkate değer bir gelişme. Test edilen 13 kişiden kanserli beşinin nefesindeki izopren seviyeleri 40 ppb’den düşüktü, sekiz kişilik sağlıklı grupta ise seviye 60 ppb’nin üzerindeydi.

Etkileyici bir şekilde, laboratuvar testlerinde nanoflakelerin diğer kimyasallar arasında izopreni özel olarak belirleyebildiği gösterildi. Ayrıca, bir nefes monitörü için olmazsa olmaz olan yüksek nem koşullarında da çalışabilirler. Ancak araştırmacılar bile hala gidilecek çok yol olduğunu kabul ediyorlar.

Akciğer kanserinin verdiği hasar, vücudun bazı temel metabolik süreçlerini etkiliyor ve bu değişikliklerin bir şekilde izopreni hastalığın varlığını ortaya çıkarabilecek şekilde etkilediği düşünülüyor.

Akciğer kanseri, dünya çapında kanserle ilişkili ölümlerin önde gelen nedenidir. Çoğunlukla sigaradan kaynaklanır ve 2020’de yaklaşık 1,8 milyon ölümden sorumluydu. Ayrıca, tedavilerin daha az etkili olduğu geç bir aşamada tespit edilen kanserlerden biridir ve bu tür çalışmaları özellikle acil hale getirir.

Araştırmacılar, teknolojinin ticarileştirilmesini sağlayacaklarını belirttiler.