Ana Sayfa Tıp&Sağlık Kuruyemiş Tüketmenin Demans Riskini Azalttığı Bulundu  

Kuruyemiş Tüketmenin Demans Riskini Azalttığı Bulundu  

Demansın ilaçla tedavisi çok zor görünüyor, ancak belki de diyetlerimizde gizli, beyni güçlendiren bileşenler zaten gizlidir.

İngiltere Biyobankası’nda 50 binden fazla katılımcının yer aldığı bir çalışma, her gün bir avuç kuruyemiş yiyen kişilerin her nedene bağlı demans riskini azaltabileceğini buldu.

Kuruyemiş yemeyen 60 yaş üstü kişilere kıyasla, günde 30 grama kadar kuruyemiş tükettiğini bildirenlerin önümüzdeki yıllarda demans geliştirme riski yüzde 16 daha düşüktü.

Kuruyemişler tuzsuz tüketilirse, bu sayı yüzde 17’ye çıktı. Kuruyemişlerin kabuklu, kurutulmuş, kavrulmuş veya soyulmuş olması önemli değildi.

Bu sonuçlar yalnızca obez olarak kabul edilmeyen, normal miktarda uyuyan, tütün içmeyen veya günlük alkol tüketmeyen kişilerde bulundu.

Yalnızca tüm yaş gruplarındaki erkekler veya kas zayıflığı veya yalnızlık hissi gibi diğer risk faktörlerini bildiren kişiler dikkate alındığında önemli bir ilişki bulunamadı.

Nut consumption is associated with a lower risk of all-cause dementia in adults: a community-based cohort study from the UK Biobank

İspanya’daki Castilla-La Mancha Üniversitesi’nden araştırmacılar, “Hem gözlemsel hem de klinik çalışmalar olmak üzere gelecekteki uzun vadeli takip çalışmaları, yetişkinlerde bunamayı önleme stratejisi olarak kuruyemiş tüketiminin etkinliğinin değerlendirilebileceğini kaydettiler

Kuruyemişlerin beyin sağlığıyla ilişkilendirildiği ilk sefer bu değil. Kuruyemişler, anti-inflamatuar ve antioksidan besinler ve bileşikler açısından zengin, enerji açısından yoğun gıdalardır.

Bu nedenle bilim insanları, kuruyemişlerin özelliklerinin beyin sağlığına faydaları olabileceği hipotezini ortaya attılar ve bazı epidemiyolojik çalışmalar kesinlikle bunun olabileceğini öne sürüyor.

12 haftalık randomize kontrollü bir deneyde, araştırmacılar günlük bir avuç fıstık yemenin, fazla kilolu sağlıklı, orta yaşlı yetişkinlerde kısa süreli hafızayı ve sözel akıcılığı geliştirdiğini buldular.

Bulanık sonuçları açıklığa kavuşturmak için sağlık araştırmacısı Bruno Bizzozero-Peroni ve Castilla-La Mancha’daki meslektaşları, 2007 ile 2012 yılları arasında kayıtlı olan İngiltere Biyobankasından bir kohorttan yararlandı. Katılımcılar ortalama 7 yıl boyunca takip edildi. Çalışma süresince, her nedene bağlı demans oranı yüzde 2,8 idi. Günde 30 gram fındık yediğini söyleyenlerin  bu risk kategorisine girme olasılığı daha düşüktü.

Bu ilişkinin arkasındaki nedenler belirsiz. Bu noktada, farklı demans biçimlerine neyin yol açtığı, hatta bunları neyin önleyebileceği ve nedeni bile belli değil.

Yine de, ortaya çıkan kanıtlar, sigara içme, alkol alma, egzersiz yapma veya sosyal izolasyon gibi belirli yaşam tarzı risk faktörlerini değiştirerek demans vakalarının yüzde 40’ının önlenebileceğini veya hatta geciktirilebileceğini gösteriyor.