Kalp sağlığını korumanın yanı sıra, yaygın olarak kullanılan kardiyovasküler ilaçlar yaşlılıkta demans olma riskini yüzde 25 oranında azalttığı bulundu.
İsveç’teki Karolinska Enstitüsü ve Lund Üniversitesi’nden bir ekip tarafından yürütülen 968 bin 715 kişi üzerinde yapılan büyük bir çalışmada, en az beş yıl boyunca ilaç almak ile demans geliştirme şansı arasındaki bağlantıları inceledi.
Araştırma, bu ilaçlar ile demans arasında tesadüfi bir ilişki olduğunu kanıtlamasa da, arızalı bir kalbin bilişsel gerilemeye de kapı açabileceğini ve belki de belirli tedavilerin hem kalbe hem de beyne bakabileceğini güçlü bir şekilde öne sürüyor.
Use of common cardiovascular disease drugs and risk of dementia: A case–control study in Swedish national register data
Kalbi koruyan ilaçlar beyni de koruyor
Kardiyovasküler sağlık ile bunama arasındaki bağlantı yeni bir şey değil ve daha önce yapılan çalışmalar, kalbi korumanın bilişsel gerilemeye karşı da tampon görevi görebileceğini öne sürmüştü. Ancak, şimdiye kadar bu fikri destekleyen kanıtlar güçlü değildi.
Araştırmacılar hipertansiyonu, kolesterol seviyelerini, kan incelmesini ve vücuttaki sıvıları (genellikle kalp yetmezliğini tedavi etmek için reçete edilen diüretikler) yönetmek için ilaç almanın etkisine baktılar.
Veriler, bu ilaçların yüzde 4-25 daha düşük demans riskiyle ilişkili olduğunu ve birden fazla ilaç almanın genellikle tek başına tek bir ilaç kullanmaktan daha fazla risk azaltma etkisine sahip olduğunu gösterdi.
Kandaki trombositleri durduran antiplatelet ilaçlar kümeleşme ve felç tetiklemesinden kaynaklanan, yüzde 13-25 oranında demans riski artışıyla ilişkilendirilmiştir – muhtemelen kümeleşme karşıtı etki beyin mikro kanamalarını daha olası hale getirdiği için, araştırmacılar bunu öne sürüyor.
Aktif kan trombositleri, çizim Kandaki trombositlerin kümeleşmesini gösteren çizim. (sciencephoto/Canva) Ek olarak, incelenen kardiyovasküler ilaçlardan herhangi birinin kısa süreli kullanımı, yüzde 13-30 oranında demans riski artışıyla ilişkilendirilmiştir. Bu, ilacın bilişsel işlevler üzerinde koruyucu bir etki göstermesi için yaşamın çok geç dönemlerinde başlanmasından kaynaklanıyor olabilir.
Bu artışın olası bir nedeni, kalp rahatsızlıklarının demans riskini artırabilmesidir. Yüksek tansiyon ilaçları gibi bazı ilaçlar erken bilişsel gerileme semptomları için de verilir ve bu da bağlantıyı anlamayı zorlaştırır.
Araştırmacılar, “Şu anda bunama için bir tedavimiz yok, bu nedenle önleyici tedbirler bulmak önemlidir”