Ana Sayfa Tıp&Sağlık Araştırmalar ‘Misokinesia’ Fenomeni Üç Kişiden Birini Etkileyebilir

Araştırmalar ‘Misokinesia’ Fenomeni Üç Kişiden Birini Etkileyebilir

Araştırmaya göre, başkalarının kıpır kıpır görmesinin neden olduğu stresli duyumlar, üç kişiden birini etkileyen inanılmaz derecede yaygın bir psikolojik fenomendir.

Misokinezi ‘hareketlerin nefreti’ bilim adamları tarafından çok az incelenmişti, Misofonya: insanların belirli tekrarlı sesleri duyduktan sonra tahriş oldukları bir bozukluk.

Araştırmalar, “Misokinezi biraz benzerdir, ancak tetikleyiciler sesle ilgili olmaktan ziyade genellikle daha görseldir”

Araştırmacılar, “[Misokinesia], başkasının küçük ve tekrarlayan hareketlerinin görülmesine güçlü bir olumsuz duygusal veya duygusal tepki olarak tanımlanır.”

Misokinesia is a sensitivity to seeing others fidget that is prevalent in the general population

Kanada’daki British Columbia Üniversitesi’nde (UBC), 2021’de yayınlanan bir çalışmasında, 4 bin 100’den fazla katılımcıyı içeren bir dizi deneyde, araştırmacılar, üniversite öğrencileri ve genel nüfusdaki insanlardan oluşan bir kohortta misokezi prevalansını ölçerek, üzerlerine yönelik etkileri değerlendirdi ve duyumların neden ortaya çıkabileceğini araştırdı.

Analize göre, Misokinesia bazen Misophonia’nın ses duyarlılığı ile el ele gider, ancak her zaman değil.

Bu fenomen bireyler arasında önemli ölçüde değişiyor gibi görünüyor, bazı insanlar kıpır kıpır uyaranlara sadece düşük hassasiyet bildiriyorken, diğerleri oldukça etkilenmiş hissediyor.

Araştırmada, bir partnerin ona bir kıpır kıpır olduğunu söyledikten ve kıpır kıpır kıpır kıpır (ya da bu konuda başka biri) stres hissettiğini itiraf ettikten sonra Misokinesia’yı araştırmaya başladı.

Çalışmada, araştırmacılar, insanların uyumsuzluklarının artan görsel-uyumlu hassasiyetlerden kaynaklanıp kaynaklanamayacağını görmek için testler yaptılar ve görsel çevresinde meydana gelen dikkat dağıtıcı olayları engelleyememe.

Erken deneylere dayanan sonuçlar bu cephede sonuçsuz kaldı, araştırmacılar refleksif görsel dikkat mekanizmalarının yanlışlık duyarlılığına önemli ölçüde katkıda bulunduğuna dair sağlam bir kanıt bulamadı.

Halen sadece başlangıçtayken, Misokinesia’nın bilişsel düzeyde nereden yayılabileceğini keşfetmeye rağmen, araştırmacıların gelecekteki araştırmalar için bazı varsayımsal ipuçları var.

Uzatma yoluyla, kimlikeziye eğilimli insanların bilinçsizce fidgeters psikolojisi ile empati kurmaları mümkündür. Burada görülen sonuçlardan, bu olağandışı fenomenin fark ettiğimizden çok daha olağan olduğu açıktır.