Ana Sayfa Tıp&Sağlık DSÖ, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Programlarına Sürekli Yatırım Yapılması Gerekli

DSÖ, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Programlarına Sürekli Yatırım Yapılması Gerekli

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) COVID-19’un ilk bildirilmesinden bu yana yaklaşık beş yıl geçti ve enfeksiyon önleme ve kontrolü (EÖK) hakkında yeni bir küresel raporu , sağlık hizmetleriyle ilişkili enfeksiyonların (HAİ) önlenmesinde kritik boşlukları gidermede yavaş ilerleme kaydedildiğini gösteriyor.

WHO / New report highlights need for sustained investment in infection prevention and control programmes

Hastane kaynaklı enfeksiyonların büyük bir kısmı, sağlık hizmeti ortamlarında antimikrobiyal direnci (AMR) azaltmak için oldukça uygun maliyetli bir “en iyi satın alma” olan iyileştirilmiş IPC uygulamaları ve temel su, sanitasyon ve hijyen (WASH) hizmetleri ile önlenebilir. İtalya’nın ev sahipliği yaptığı bir G7 yan etkinliğinde yayınlanan bu rapor, eyleme rehberlik etmek için politika yapıcılar, IPC profesyonelleri, sağlık çalışanları ve paydaşlar için bir temel değerlendirme sağlar.

Rapor, ülkelerin %71’inin artık aktif bir IPC programına sahip olmasına rağmen, yalnızca %6’sının 2023-2024’te WHO IPC asgari gerekliliklerinin tamamını karşıladığını tespit ediyor. Bu, WHO Küresel eylem planı ve IPC izleme çerçevesinde belirlenen 2030 yılına kadar %90’ın üzerindeki hedefin çok gerisinde. Rapor ayrıca, düşük ve orta gelirli ülkelerdeki (LMIC’ler) hastaların sağlık hizmeti sunumu sırasında enfeksiyon kapma riskinin yüksek gelirli ülkelere (HIC’ler) göre 20 kata kadar daha yüksek olduğunu vurguluyor.