“Kozmetik Ürünler Dosyası” serimizin ikincisine, kozmetik ürünlerle ilgili merak edilen sorular ve yanıtlarıyla devam ediyoruz. TİTCK
DOĞAL KOZMETİK NEDİR?
“Doğal kozmetik ürün” organik olmamakla birlikte; uluslararası kabul gören doğal kozmetik ürün standartlarında belirtilen gereklilikleri karşılayan kozmetik üründür.
Üreticilerin, “doğal ürün” olarak piyasaya sunacakları kozmetik ürünlerin uluslararası kabul gören bu gereklilikleri sağladığını kanıtlamaları şarttır.
ORGANİK KOZMETİK NEDİR?
“Organik/ekolojik kozmetik ürün”, uluslararası kabul gören organik kozmetik ürün standartlarında belirtilen gereklilikleri sağlayan bitmiş kozmetik ürünler olarak tanımlanmaktadır. Kozmetik ürünler için “organik” veya “doğal” iddialarını, bunlara ilişkin görselleri veya ima eden ifade ve şekilleri; etiket, ambalaj, yazılı, sözlü, görsel vb. tanıtımlarda kullanabilmek için, bu ifadelerin gerekliliklerini sağladıklarını kanıtlayan belgelere sahip olmaları zorunludur.
BİR ÜRÜNÜN DOĞAL YA DA KOZMETİK ÜRÜN OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?
Organik Kozmetik ve Doğal Kozmetik ürünlere ilişkin bilgiler (ticari adı dâhil) tüketiciyi yanıltıcı nitelikte olmamalı; yanıltıcı görseller veya şekiller; ürünün etiketinde, ambalajında, yazılı, sözlü ve görsel tanıtımlarında kesinlikle kullanılmamalıdır.
KOZMETİK ÜRÜNLERİN İÇERİKLERİNDE NEDEN TEKNİK TERİMLERLE YAZILIR?
İçerik bilgisinin konsantrasyona göre azalan sıra ile uluslararası kozmetik ürün bileşenleri terminolojisinde yer alan adları (INCI) ile veya diğer kabul görmüş adlandırmalar (CTFA vb.) ile ambalajda belirtilmesi kanuni bir zorunluluktur.
KOZMETİK ÜRÜNLERDE HANGİ KORUYUCULAR KULLANILABİLİR?
Kozmetik ürünlerin mikrobiyal bulaşma riskinden korumak için kullanılabilen koruyucular, Kozmetik Ürünler Yönetmeliği Ek V’te yer alan maddelerdir. Bu maddeler dışında bir koruyucu madde, kozmetik ürünlerde kullanılamaz. Antimikrobiyal direnç gelişmesi gibi durumlar göz önünde alınmakta olduğundan bu listede yer alan maddelerin yalnızca belirtilen konsantrasyonlarda kullanımına izin verilmektedir.
KOZMETİK ÜRÜNLERDE KULLANIMI YASAKLANAN MADDELER NELERDİR?
Kozmetik Ürünler Yönetmeliği Ek II’de bulunan bileşenlerin kozmetik ürünlerde kullanımı yasaktır.
KOZMETİK ÜRÜNLERDE PARABENLERİN KULLANIMI YASAK MIDIR?
Kozmetik ürünlerde bazı parabenlerin belirli limit ve koşullarda kullanımına izin verilmekte olup bunların hangileri olduğu Kozmetik Ürünler Yönetmeliği Ek V’te bulunmaktadır.
Yasaklanmış paraben örnekleri ise aşağıda yer almaktadır:
- Isopropyl 4-hydroxybenzoate (INCI: Isopropylparaben)
- İzopropilparaben’in sodyum tuzu veya tuzları
- Isobutyl 4-hydroxybenzoate (INCI: Isobutylparaben)
- İzobütilparaben’in sodyum tuzu veya tuzları
- Phenyl 4-hydroxybenzoate (INCI: Phenylparaben)
- Benzyl 4-hydroxybenzoate (INCI: Benzylparaben)
- Pentyl 4-hydroxybenzoate (INCI: Pentylparaben)
Endokrin bozucu etkisi kanıtlanmış olan parabenler Kozmetik Ürünler Yönetmeliği Ek II’de yer almakta olup kozmetik ürünlerde kullanılamaz.
KOZMETİK ÜRÜNLER HAYVANLAR ÜZERİNDE DENENEBİLİR Mİ?
Kozmetik ürünün güvenliliğine ilişkin genel yükümlülükler saklı kalmak üzere; kozmetik ürünler için hayvan testlerinin yapılması ülkemizde yasaktır.
Ülkemiz ve Avrupa Birliği kozmetik mevzuatında kozmetik amaçlarla üretilen hammaddeler ve ürünler için tedarikçilerin, üreticilerin ve kozmetik ürünlerde test hizmeti sunan müesseselerin, hayvan testleri yerine alternatif yöntemler geliştirilmesi zorunlu hale gelmiştir.
KOZMETİK ÜRÜNÜNÜN AMBALAJINDA HANGİ İBARELERE YER VERİLMEZ?
Piyasaya arz edilen tüm kozmetik ürünlerin kozmetik mevzuatına uygun olması yasal bir gerekliliktir. Bazı kozmetik üreticileri tarafından kozmetik ürün ambalajlarına yazılan “5324 Sayılı Kozmetik Kanununa göre üretilmiştir” “Sağlık Bakanlığı`na bildirimi yapılmıştır” vb. ibareler ile Bakanlığımız logolarının ambalajlarda kullanılması uygun değildir.
Bu gereklilikler üreticinin sorumluluğunda olduğundan ve tüketicide bu ibareleri taşıyan ürünün farklı olduğu algısını yaratmamak için ambalajlarda;
- “Sağlık Bakanlığından onaylıdır.”
- “Kozmetik Mevzuatına uygundur.”
- “ÜTS bildirimi vardır” vb.
ibarelerin yer almasına izin verilmez.
Tüketicilerin satın aldıkları kozmetik ürünlerde bu hususlara dikkat etmesi, bilinçli kozmetik kullanımının yaygınlaştırılması açısından önemlidir.
Vatandaşlarımız, satın alacakları kozmetik ürünlerin barkodunu, ÜTS Mobil uygulaması üzerinden okutarak, o ürünlerin sisteme kayıtlı olup olmadığını sorgulayabilir, sisteme kayıtlı olmayan ürünler hakkında şikayette bulunabilirler.
Sağlıcakla kalın. TİTCK