Ana Sayfa Tıp&Sağlık Yeni Protein Keşfi Daha Sağlıklı Yaşlanmanın Anahtarı Olabilir

Yeni Protein Keşfi Daha Sağlıklı Yaşlanmanın Anahtarı Olabilir

Yeni bir araştırma, MANF proteininin hücrelerin toksik protein kümelerini yönetmesine yardımcı olduğunu, hücre sağlığını iyileştirdiğini ve Alzheimer ve Parkinson gibi yaşa bağlı hastalıkların tedavisine yardımcı olabileceğini buldu.

The neurotrophic factor MANF regulates autophagy and lysosome function to promote proteostasis in Caenorhabditis elegans

McMaster Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, daha önce tanımlanmamış bir proteinin hücre koruyucu rolünü keşfettiler ve bu, yaşa bağlı hastalıklar için yeni tedavilerin önünü açabilir ve daha sağlıklı yaşlanmayı teşvik edebilir.

Ekip, MANF olarak bilinen bir koruyucu protein sınıfının, hücrelerin verimli ve iyi çalışmasını sağlayan süreçte rol oynadığını buldu.

Hücrelerimiz protein üretir ve işlerini yaptıktan sonra bunları atar. Bu verimli, sürekli bakım süreci hücresel homeostaz olarak bilinir. Ancak yaşlandıkça hücrelerimizin buna ayak uydurma yeteneği azalır.

Hücreler proteinleri yanlış üretebilir ve temizleme süreci hatalı veya aşırı yüklenmiş hale gelebilir. Sonuç olarak, proteinler bir araya toplanarak Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklarla ilişkilendirilen zararlı bir birikime yol açabilir.

MANF’ın hücresel strese karşı koruma sağlıyor

McMaster’dan bir çalışma da dahil olmak üzere önceki çalışmalar, MANF’ın artan hücresel strese karşı koruma sağladığını göstermişti. Ekip, C. elegans olarak bilinen mikroskobik solucanları inceleyerek bunun nasıl gerçekleştiğini anlamaya koyuldu. C. elegans’taki MANF miktarını manipüle etmek için bir sistem yarattılar.

  1. elegans Mikroskop Altında İncelendi

MANF Proteini C. elegans mikroskop altında incelendi. Sarı ve mor noktalar MANF proteininin bulunduğu bölgelerdir. McMaster Üniversitesi “Solucanlarda MANF’nin nerede ifade edildiğini tam anlamıyla görebiliyorduk çünkü yarı saydamlardı. Bunu tüm farklı dokularda görebiliyorduk. Bu dokular içinde MANF, yaşam süresi ve protein agregasyonu ile ilişkili olan lizozomlar olarak bilinen yapılarda mevcuttu,”

Doğal Hücresel Temizleme Sistemini Etkinleştirme

Ekip, MANF’nin hücrenin atık bertaraf sürecinde, biriken proteinleri parçalamaya yardımcı olarak, hücreleri daha sağlıklı ve dağınıklıktan uzak tutarak önemli bir rol oynadığını keşfetti.

MANF seviyelerini artırmak ayrıca hücreler içinde doğal bir temizleme sistemini etkinleştirerek, hücrelerin daha uzun süre daha iyi işlev görmesine yardımcı olur.

Ekip, “Araştırmamız solucanlara odaklanmış olsa da, bulgular evrensel süreçleri ortaya çıkarıyor. MANF, insanlar da dahil olmak üzere tüm hayvanlarda mevcuttur.

MANF’ı potansiyel bir terapi olarak geliştirmek için araştırmacılar, MANF’ın diğer oyuncularla etkileşime girdiğini anlamak istiyor.