Stanford bilim insanları fareleri tetanosa karşı güçlü bir şekilde aşılamak için topikal bir krem kullandılar.
Staphylococcus epidermidis cildinizde yaşayan bir bakteri. Çoğunlukla zararsız olduğu düşünülüyor, ancak ekip daha önceki araştırmalarda bunun insanlarda güçlü bir bağışıklık tepkisi yarattığını buldu. Cildi parçalayan günlük kesikler ve çizikler yoluyla kan dolaşımına giren mikroba karşı önleyici bir savunma gibi görünüyor.
Araştırmacılar, ilk olarak, derilerinde normalde S. epidermidis olmayan fareler üzerinde deneyler yaptılar. Başlarına sürüldüğünde, bakterilere karşı antikor seviyeleri sonraki altı hafta içinde normal aşıların sağladığından daha yüksek seviyelere çıktı.
Ekip, bu mekanizmanın daha tehlikeli patojenlere karşı invaziv olmayan bir aşılama yöntemi olarak ele geçirilip geçirilemeyeceğini merak etti. Bakterinin yüzeyindeki Aap adlı bir proteinin antikor üretimini tetiklemekten sorumlu olduğunu buldular, bu yüzden araştırmacılar bunu tetanos toksini gösterecek şekilde ayarladılar.
Discovery and engineering of the antibody response to a prominent skin commensal
Deneyi tekrarladılar, bazı farelere S. epidermidis’in tetanos geliştirilmiş bir versiyonunu, diğerlerine ise normal türünü verdiler. Altı hafta boyunca cilde birkaç doz uygulandıktan sonra, antikor seviyeleri test edildi ve tahmin edildiği gibi, biyomühendisli bakteri alanların tetanos hedefli antikorlarının son derece yüksek seviyeleri olduğu görüldü.
Son test, farelere öldürücü dozda tetanos enjekte etmekti. Biyomühendisli bakteri alan tüm fareler semptomsuz kaldı. Öldürücü dozun altı katı tetanos verildiğinde bile hayatta kaldılar. Bu arada, S. epidermidis’in doğal versiyonunu alanların hepsi enfeksiyona yenik düştü.
Bu mekanizmanın çok çeşitli patojenlere uygulanabileceği görünüyor. Başka bir testte, tetanos toksinini difteri ile değiştirdiler ve farelerde güçlü bir bağışıklık tepkisi de oluşturduğunu buldular. Bu, birçok aşı türü için yepyeni bir uygulama yöntemi olabilir ve bu da bize iğne acısından daha fazlasını kazandırır.
Ekip, bir sonraki adımın bunu maymunlarda test etmek olduğunu ve eğer bu işe yararsa, iki veya üç yıl içinde insan klinik deneylerinin başlayacağını söylüyor.
Stanford scientists transform ubiquitous skin bacterium into a topical vaccine
Stanford University scientists’ findings in mice could translate into a radical, needle-free vaccination approach that would also eliminate reactions including fever, swelling and pain.