Ana Sayfa Tıp&Sağlık Koroner Stent Sonrası Uzun Kullanımda Klopidogrel V Salisilik Asit Karşılaştırması

Koroner Stent Sonrası Uzun Kullanımda Klopidogrel V Salisilik Asit Karşılaştırması

Soru   Perkütan koroner girişim (PKG) sonrası kronik idame döneminde kanama riski ve işlem karmaşıklığına göre klopidogrel ile aspirin monoterapisinin karşılaştırmalı etkinliği nedir?

Güney Kore’deki 37 merkezdeki araştırmacılar, perkütan koroner girişimden (PCI) sonra klopidogrel alan hastaların aspirin alanlara göre hem trombotik hem de kanama olaylarının daha düşük oranlarda yaşandığını buldular. Klopidogrel’in faydaları, yüksek kanama riski (HBR) veya kompleks PCI’den bağımsız olarak tutarlı kaldı.

PCI ( koroner anjiyoplasti olarak da bilinir ), plak birikimiyle tıkanmış bir atardamarı açmak veya kalp krizinden sonra tıkanıklıkları gidermek için genellikle stent içeren bir tedavidir. Karmaşık PCI, üç veya daha fazla stent implantasyonunu içerebilir.

HBR hastaları ve karmaşık PCI prosedürleri geçiren hastalar, hem kan pıhtısı hem de kanama olayları açısından yüksek risk taşıyan zorlu popülasyonları temsil eder.

Güncel kılavuzlar, PCI sonrası hastalara antiplatelet tedavisi reçete edilirken kan akışının (iskemik risk) ve kanama risklerinin değerlendirilmesini önermektedir. Aspirin geleneksel olarak standart antiplatelet ajan olsa da, son çalışmalar klopidogrel gibi P2Y12 inhibitörlerinin uzun vadeli ikincil önleme için daha etkili olabileceğini öne sürmektedir.

JAMA Cardiology’de yayımlanan ” Koroner Stent Takıldıktan Sonra Uzun Dönem Aspirin ve Klopidogrelin Kanama Riski ve İşlem Karmaşıklığına Göre Karşılaştırılması” başlıklı HOST-EXAM Genişletilmiş çalışmasının post-hoc analizinde araştırmacılar, çeşitli kanama riski ve işlem karmaşıklığına sahip hastalarda klopidogrel ve aspirinin uzun dönem sonuçlarını karşılaştırdılar.

JAMA / Long-Term Aspirin vs Clopidogrel After Coronary Stenting by Bleeding Risk and Procedural Complexity

Analiz, Güney Kore’deki 37 merkezde 3.974 stabilize hastayı içeriyordu. PCI’den 6 ila 18 ay sonra hepsi olaysız olan katılımcılar, klopidogrel (günlük 75 mg) veya aspirin (günlük 100 mg) almak üzere 1:1 oranında randomize edildi. Alt gruplar, HBR durumuna ve PCI karmaşıklığına göre sınıflandırıldı.

Çalışmanın eş-birincil sonlanım noktaları trombotik bileşik olaylardı (kardiyovasküler ölüm, ölümcül olmayan miyokard enfarktüsü, iskemik inme , akut koroner sendrom tekrar yatışı, kan pıhtılaşması (stent trombozu) ve kanama olayları dahil).

3.974 katılımcının (ortalama yaş 63,4 yıl; %74,9’u erkek) %21,8’inin HBR olduğu belirlendi ve %21,4’üne kompleks PCI uygulandı.

Klopidogrel, aspirinle karşılaştırıldığında hem HBR hem de HBR olmayan gruplarda (HR: HBR için 0,75; HBR olmayanlar için 0,62) hem de kompleks ve kompleks olmayan PCI gruplarında (HR: kompleks PCI için 0,49; kompleks olmayan PCI için 0,74) trombotik kompozit olayları anlamlı şekilde azalttı.

Kanama riski, HBR durumundan (HR: HBR için 0,82; HBR olmayan için 0,58) veya PCI karmaşıklığından (HR: kompleks PCI için 0,79; kompleks olmayan PCI için 0,68) bağımsız olarak, aspirinle karşılaştırıldığında klopidogrel ile daha düşüktü.

Hem HBR hem de kompleks PCI uygulanan hastalarda klopidogrel ile en belirgin risk azalması görüldü.

Tedavi etkileri ile HBR veya PCI kompleksliğinin varlığı arasında anlamlı bir etkileşim gözlenmedi; bu da klopidogrelin üstünlüğünün tüm alt gruplarda tutarlı olduğunu göstermektedir.

Bu post-hoc deneme analizi, stabilize PCI hastalarında uzun vadeli ikincil önleme için aspirin yerine tercih edilen monoterapi olarak klopidogrel’i desteklemektedir . Bulgular, değişen prosedürel karmaşıklık ve kanama riski seviyelerinde tutarlıdır ve klopidogrel’in kronik bakım döneminde yüksek riskli kardiyovasküler hastalar için daha geniş faydalar sağlayabileceğini düşündürmektedir.