Ana Sayfa Manşet İş Dünyamızda Yeni Bir Yıldan Beklentiler…

İş Dünyamızda Yeni Bir Yıldan Beklentiler…

Ali Rıza Değer

Merhaba Sevgili Dostlarım,

Sizlerin de çok iyi bildiği gibi, iş dünyası olarak zor günlerden geçtiğimiz şu günlerde, öncelikle hepinizin yeni yılını, en içten sağlık ve mutluluk dileklerimle kutluyor ve de her şeyin gönlünüzce olmasını diliyorum!

 

Neticede yeni bir yıla giriyoruz veya girdik. Dolayısıyla, herkesin beklentilerinin olması da, son derece doğal. Hele hele iş dünyamızda bu konu, olmazsa olmaz! 😊

Tabii ki sektörden sektöre ve şirketlerin kapasitelerine + iş yapış şekillerine göre, değişiklikler gösterse de daha önceki yıllarda olduğu gibi, bu son gelişmelerden sonra 2025 yılından da, iş dünyamızın bazı önemli beklentileri ile ilgili yapılan araştırmalarda şu saptamalar öne çıkıyor!

*) Anlam ve Amaç
: Şirketler; çalışanlarına ilham veren amaç ve hedefler sunmaya daha fazla önem verecekler. Bu şekil, çalışan bağlılığını ve motivasyonunu artırmak adına önemli olacak!

*) Esneklik ve Uzaktan Çalışma: Pandemi sonrası dönemde esnek çalışma saatleri ile hibrit ve uzaktan çalışma modelleri kalıcı hale geldi. Şirketler; çalışanlarına, daha fazla esneklik sunarak, verimliliği artırmayı hedefleyecek!

*) Dijital Dönüşüm ve Yapay Zekâ: Teknolojik gelişmeler, hiç hız kesmeden devam ediyor. Şirketler; insan kaynakları ve iş akış planlarının dijital dönüşüm süreçleri ile tüm süreçlerinin yapay zekâ entegrasyonlarını hızlandırarak, rekabet avantajı elde etmeye çalışacak!

*) Kapsayıcılık ve Adillik: Çeşitliliğin ötesine geçerek, kapsayıcı ve adaletli bir çalışma ortamı yaratmak öncelikli olacak. Dolayısıyla bu durum; çalışanların, kendilerini değerli ve eşit hissetmelerini sağlayacak!

*) Çalışan Memnuniyeti: Çalışanların, zihinsel ve fiziksel sağlığına verilen önem artıyor. İşverenler; çalışanlarının refahını artırmak için de, çeşitli programlar ve destekler sunacak!

*) Yeni Beceriler Kazanımı: Yapay zekâ ve teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte, çalışanların yeni beceriler kazanması gerekecek. Bu da; iş gücünün, geleceğe hazırlanması açısından çok önemli bir faktör olacak!

*) Fiyat ve Maliyet Yönetimi: Şirketler; tedarik maliyetlerini iyi yönetmeye ve kazançlarını artırmaya odaklanacaklar. Bu durum; özellikle ekonomik belirsizlik dönemleri için tedbirli olmak ve sürdürülebilirlik adına, ön hazırlık yapmak anlamına gelecek!

*) Liderlik ve Ekip Çalışması: Liderlik anlayışı ve ekip çalışmaları yeniden tanımlanacak. İlham veren liderler ve aidiyet hisseden çalışanlar, şirketlerin başarısında çok önemli rol oynayacak!

*) Sürdürülebilirlik: Çevresel sürdürülebilirlik, iş dünyasında önemli bir konu haline geldi. Şirketler; kurumsal ayak izleri + su ayak izi ve karbon salınımı gibi çevre dostu uygulamaları benimseyerek hem itibarlarını artırmayı hem de yasal gerekliliklere, özellikle AB ile olan dış ticaretleri ve özel banka kredileri konusunda, ISSB Uluslararası Sürdürülebilirlik Standartları Kurulunun global S1 ve S2 sürdürülebilirlik raporlama standartlarıyla bire bir uyumlu, Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları ve Uygulama Kapsamına İlişkin Kurul Kararlarının 29 Aralık 2023 tarih ve 32414 sayılı “Mükerrer Resmî Gazete” de yayınlanmasından sonra, daha çok uyum sağlamayı hedefleyecek!

*) Yetenek Yönetimi: Yetenekli çalışanları çekmek ve elde tutmak, şirketler için kritik bir öncelik olmaya devam ediyor. Bu nedenle; stajyerlerle ilgili yeni stratejik planlamalar ile  eğitim ve gelişim programlarına yapılan yatırımlar da artacak!

*) Veri Analitiği: Veri analitiği, İK stratejilerini yönlendiren temel araçlardan biri olacak. Çalışan memnuniyeti, yetenek yönetimi ve iş gücü performansını ölçmek için kullanılan veriler, şirketlerin daha bilinçli ve geleceğe yönelik kararlar almasına yardımcı olacak.

Ayrıca; veriye dayalı karar alma, işletmeler için daha da kritik hale gelecek. Büyük veri analizleri sayesinde işletmeler, “Müşteri Memnuniyeti” adına, müşteri davranışlarını çok daha iyi anlayacak ve kişiselleştirilmiş ürün veya hizmetler sunabilecekler!

*) Bulut Bilişim: Bulut bilişim teknolojileri, işletmelerin daha esnek ve ölçeklenebilir olmalarını sağlayacak. Böylece işletmeler, ihtiyaçlarına göre kaynakları çok daha kolay yönetebilecekler!

*) Siber Güvenlik: Siber saldırılarla mücadele, işletmeler için öncelikli konulardan biri olacak. Siber güvenlik yatırımları artarak, işletmelerin; verilerini ve müşteri bilgilerini korumak için, daha güçlü önlemler almaları gerekecek!

*) Sürdürülebilir İş Modelleri: Çevresel sorunlar ve iklim değişikliği, işletmelerin sürdürülebilir iş modelleri oluşturmalarını zorunlu kılacak. Sürdürülebilir gelişim, işletmelerin rekabet avantajı elde etmeleri için önemli bir faktör haline gelecek!

*) Sosyal Sorumluluk: İşletmeler kendilerini, toplumun sorunlarına duyarlı olmak ve sosyal sorumluluk projelerine destek olmak zorunda hissedecekler. Bu durum, işletmelerin marka imajlarını güçlendirmelerine ve çalışan bağlılığını artırmalarına da yardımcı olacak!

*) Küresel Ekonomik Durum: Küresel ekonomideki dalgalanmalar, işletmelerin büyüme stratejilerini etkileyecek. İşletmelerin, değişen ekonomik koşullara uyum sağlamak için daha esnek ve çevik olmaları gerekecek!

*) Jeopolitik Riskler: Jeopolitik riskler, tedarik zincirleri ve uluslararası ticaret üzerinde olumsuz etkiler yaratabilecek. İşletmeler, bu risklere karşı; daha dirençli olmak için farklı coğrafyalarda faaliyet göstermeyi düşünebilirler!

*) Sosyal Medya: Sosyal medya platformlarında, yapay zekânın yaygınlaşmasıyla birlikte, özgün ve yaratıcı içerikler daha da önem kazanacak. Kullanıcılar, akışlarında daha seçici ve temkinli davranabilecekler!

*) Ayakları Yere Basan Bir Misyon Ve Vizyon: Misyon ve vizyon ifadeleri; açık, anlaşılır ve işletmenin temel değerleri ile kurum kültürünü yansıtmalıdır. Bu ifadelerin; çalışanlar ve tüm paydaşlar tarafından kolayca anlaşılması ve benimsenmesi, önemli bir faktör olacak!

*) Sağlam Bir Kurum Kültürü: Özellikle üst düzey yöneticilerin, kurumun değerlerine uygun davranışlar sergilemesi ve çalışanlarına örnek olması gerekir. Yöneticiler; rol model olarak, kurum kültürünü desteklemek ve gerekirse güncellemek için, ciddi çaba harcayacaklar!

*) İtibar ve Algı Yönetimi: Yeni yılda itibar ve algı yönetimi, özellikle dijitalleşmenin ve sosyal sorumluluğun ön planda olduğu, kritik stratejilerle şekillenecek. Sosyal medya ve diğer dijital kanallarda aktif ve şeffaf bir iletişim stratejisi benimsemek, olumsuz algıları doğru ve hızlı yönetmek için, çok önemli bir hale gelecek!

*) Çeşitlilik ve Eşitlik: Çeşitlilik ve eşitlik politikaları, daha da güçlenecek. Şirketler; değişik kültürlerden oluşabilecek çalışanların, yenilikçi düşünceleri ve de farklı farklı bakış açıları ile kendilerine özel bir kültür yaratmaya ve düşünce çeşitliliğini teşvik etmeye odaklanacak!

İş dünyamızın yeni dinamiklerini şekillendirmek adına, “Sizce, bu saptamalardan hangisi, iş dünyasında çok daha etkili olacak?” şeklindeki normal bir soruya, hemen hemen “Hepsi” dediğinizi duyar gibiyim ve size %100 katılıyorum!

Neticede, 2025 ve sonraki yıllar; iş dünyasının, hızla dönüşüme yönelerek dijitalleştiği, esnek ve hibrit çalışma sistemlerinin normal haline geldiği ve de çalışan memnuniyetine verilen önemin çok fazla arttığı, hem zorluklarla hem de yeni fırsatlarla dolu, dönemler olacak!

Geleceğin iş gücü; insan zekâsı ile yapay zekâ arasındaki entegrasyonu kurmayı başarabilen ve sürdürülebilir stratejiler geliştiren işletmelerin, önemli başarılara ulaşacağı ekonomik bir yapı oluşturacak!..

Tabii bu arada, çalışma hayatına yeni başlayan genç kuşakları da, unutmamak lazım!😊

Çünkü onlar; Ekip içindeki karar verme süreçlerine dahil olmak ve aktif entegrasyon talep ediyorlar + Boş vaatlerden çok çabuk sıkılıyorlar + Kendilerine acemi gibi davranılmasından hoşlanmıyorlar + Çözüm üretmelerine imkan tanınmasını istiyorlar + Yaptıkları işlerle ilgili doğru geri bildirim ve doğru değerlendirme talep ediyorlar + Yapıcı eleştirilere daha sıcak bakabiliyorlar + Açık bir plan dahilinde tanımlanmış net hedeflerden hoşlanıyorlar + Kurum içi eğitimler ve gelişim konularında belirsizlik istemiyorlar + Organizasyon şemasında görev tanımları ile ilgili kariyer planları ve hedefleri için, adalet ve şeffaflık rica ediyorlar + Hangi sebeplerle olursa olsun, özellikle aile şirketlerindeki; Çekişme / Kıskançlık / Dedikodu / Önyargı / Kayırma / Mobbing / Vs. gibi istenmeyen olaylara, asla tahammülleri yok!..

Yönetim ve davranış tarzınızı beğenmeyince de canları sıkılıyor ve işi bırakıp gidiyorlar!😊

Bu yapı çerçevesinde, daha mutlu bir gelecek için, her şeyin gönlünüzce olması dileğiyle…

Sevgi ve saygılarımla

ALİ RIZA DEĞER