Ana Sayfa Hukuk&Etik Kanıta Dayanmayan Covid-19 Tedavisini Popülerleştiren Kötü Şöhretli Makale Sonunda Geri Çekildi

Kanıta Dayanmayan Covid-19 Tedavisini Popülerleştiren Kötü Şöhretli Makale Sonunda Geri Çekildi

Didier Raoult ve arkadaşları tarafından yapılan hidroksiklorokin hakkındaki çalışma etik ve bilimsel gerekçelerle geri çekildi.

Infamous paper that popularized unproven COVID-19 treatment finally retracted

COVID-19 tedavisi olarak hidroksiklorokin için yaygın bir coşku uyandıran 2020 tarihli bir makale, araştırmanın önemli bilimsel kusurlar içerdiğini ve etik kuralları ihlal etmiş olabileceğini iddia eden bilim insanlarının yıllarca süren kampanyasının ardından bugün (17 Aralık 2024) geri çekildi. Açıklamaya göre makale etik kaygılar ve metodolojik sorunlar nedeniyle geri çekildi.

Marsilya Akdeniz İnfeksiyon Hastanesi Enstitüsü (IHU)’nden Philippe Gautret liderliğindeki International Journal of Antimicrobial Agents (IJAA)’da yayımlanan makale, antimalaryal bir ilaç olan hidroksiklorokin ile tedavinin COVID-19 hastalarından alınan örneklerdeki virus seviyelerini azalttığını ve ilacın antibiyotik azitromisin ile birlikte kullanıldığında daha da etkili olduğunu iddia etti. O zamanlar, makalenin kıdemli yazarı olan IHU Direktörü Didier Raoult, sosyal medyada ve televizyonda ilacın vaad ettiklerini coşkuyla dile getirdi ve o zamanki ABD Başkanı Donald Trump’ın da desteklediği bir tantanaya yol açtı.

Ancak bilim insanları, yalnızca 36 hastadan oluşan örneklem büyüklüğüne ve alışılmadık derecede kısa hakem inceleme süresine dikkat çekerek makale hakkında kaygılarını hemen dile getirdiler: makale 16 Mart 2020’de sunulduktan dört gün sonra yayımlandı. 24 Mart’ta bilimsel doğruluk danışmanı Elisabeth Bik blogunda hidroksiklorokin ile tedavi edilen altı hastanın çalışmadan çıkarıldığını, bunlardan birinin öldüğünü ve üçünün yoğun bakıma alındığını belirtti; bu da ilacın lehine olan sonuçları değiştirdi. 2020’nin ilerleyen dönemlerinde gerçekleştirilen daha büyük ve daha titiz denemeler, hidroksiklorokinin COVID-19 hastalarına fayda sağlamadığını gösterdi.