Illinois Urbana-Champaign Üniversitesi’nden alınan araştırma sonuçlarına göre, küçük çocukların yönetici işlevleri (hafızayı, dikkati ve duygusal kontrolü kontrol eden üst düzey bilişsel yetenekler) kötü beslenme ve kaotik bir ev ortamında yaşamanın olumsuz etkisi altında kalabilir.
The Impact of Household Chaos and Dietary Intake on Executive Function in Young Children
Bakıcıları tarafından doldurulan anketlere göre, 18 ay ile 2 yaş arasındaki çocuklar daha fazla şekerli atıştırmalık ve işlenmiş gıda tükettiklerinde engelleme, çalışma belleği ve planlama ve organize etme becerileri gibi yönetici işlevlerinin temel yönleriyle mücadele etme olasılıkları daha yüksekti.
Çalışmaya katılan yaklaşık 300 aile, çocukların yeme düzenleri, kilo eğilimleri, sosyal-duygusal gelişimleri ve aile dinamikleri hakkında bilgilerin ilk olarak yaklaşık 6 haftalık olduklarında toplandığı devam eden bir doğum kohort çalışmasının parçasıydı.
Mevcut çalışma, bu temel becerileri geliştirdikleri ve beslenme alışkanlıkları ile ev ortamlarının önemli roller oynayabileceği yaşlardaki çocuklara odaklanması bakımından yenilikçiydi. Beslenme ile yönetici işlev arasındaki bağlantıları inceleyen benzer araştırmalar daha önce büyük çocuklar ve gençlerle yürütülmüştü.
Katılımcılar davranış envanteri doldurdular
Çalışma, her çocuğun çeşitli taze ve işlenmiş gıdaları ne sıklıkla tükettiğini değerlendiren bir diyet alım anketi de dahil olmak üzere çocukların bakıcılarından toplanan kapsamlı verilere dayanıyordu. Bakıcılar ayrıca çocuğun kolayca bunalıp bunalmadığını veya çok yüksek sesle oynama veya konuşma konusunda tekrarlayan sorunları olup olmadığını ölçen bir davranış envanteri doldurdular.
Ek olarak, her bakıcı çocuğun ev ortamının genellikle sessiz ve yerleşik rutinlerle mi yoksa gürültüye, aşırı kalabalığa ve düzensizliğe mi meyilli olduğu gibi ev kaosuyla ilgili soruları yanıtladı. Ergenler ve gençler üzerinde yapılan önceki araştırmalar, evdeki kaosu davranışsal sorunlar ve yönetici işlevin odaklanma ve duygularını kontrol etme yeteneği gibi temel boyutlarıyla ilgili görevlerde düşük performansla ilişkilendirmiştir.
Buna göre, Illinois Üniversitesi araştırmacılarının analizleri, çeşitli atıştırmalıkların ve işlenmiş gıdaların düzenli tüketimi de dahil olmak üzere yetersiz beslenmenin, çalışmadaki çocuklar arasında bilişsel performans ve davranışta azalma ile ilişkili olduğunu ileri sürmüştür.
Illinois Üniversitesi ekibi, öngörülebilir rutinlere sahip daha sakin evlerin, kötü beslenmenin çocukların yönetici işlevleri üzerindeki etkilerini azaltabileceği hipotezini öne sürdü.
Ekibin öne sürdüğü gibi yönetici işlev ile beslenme alımı arasındaki ilişkiyi yumuşatmak yerine, evdeki kaosun çocukların bilişsel becerileriyle bağımsız bir korelasyonu vardı.
Çocuk Gelişimi ve Önleme Programları
Bulgular, çocukların en iyi bilişsel gelişimini teşvik etmede hem iyi beslenmenin hem de sağlıklı ev ortamlarının önemini vurguluyor.
Ekip, çocukların bilişsel becerileri üzerindeki olası olumsuz etkileri azaltmak için, önleme programlarının ebeveynlerin sağlıklı rutinler oluşturmasına ve çocuklarının atıştırmalık ve daha az sağlıklı yiyeceklerin tüketimini sınırlamasına yardımcı olan aktivitelere ve desteklere odaklanmasını önerdi.
Mevcut çalışmada bulunan korelasyonları daha iyi anlamak ve çocukların yaşları ilerledikçe nasıl devam ettiğini veya evrimleştiğini incelemek için ekip aynı aileler ve şu anda 5-6 yaşında olan çocukları ile bir takip çalışması planlıyorlar.