Ana Sayfa Hukuk&Etik Tüm Hekimlere Estetik İşlem Yapma Yetkisinin Önünü Açan Yönetmeliğe Tepki

Tüm Hekimlere Estetik İşlem Yapma Yetkisinin Önünü Açan Yönetmeliğe Tepki

Prof. Dr. Şükrü Yazar

Sağlık Bakanlığı’nın tüm hekimlere estetik işlemler yapma yetkisinin önünü açan yönetmeliği tepki çekti.

Türk Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Şükrü Yazar, “Düzenlemeyi gördüğüm anda, ‘Acaba yanlış bir şey mi okuyorum’ dedim. En büyük zararı halk sağlığı görecek” dedi. / Mesude Demir-Diken

Profesör Yazar, hasta güvenliğini tehlikeye atan, sağlık sisteminde dengesizlikler yaratan ve sağlık turizmine zarar verme potansiyeli taşıyan bu düzenlemenin acilen yeniden değerlendirilmesini istedi.

Önceki yönetmeliği göre sağlık kuruluşlarında, gerekli fiziki mekan ve asgari tıbbi donanımın sağlanması şartıyla, estetik işlemleri sadece dermatologlar, plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi uzmanlarıyla medikal estetik sertifikası bulunan hekimlerce yapabiliyordu.

Yeni yönetmelikle, tıp eğitimi müfredatları uygun olan veya onaylanmış sertifikalı eğitimlerle yetkinlik edinen diğer tüm hekimler yine sağlık kuruluşlarında (gerekli fiziki mekân ve asgari tıbbi donanımın sağlanması şartıyla) estetik işlem yapabilecek.

Bakanlık değişiklik duyurusunu, “Tüm estetik uygulamalarının sadece hekimler tarafından uygulanması noktasında kararlılığımızı ortaya koyduk” diye açıkladı.

Aynı açıklamaya göre uygulayıcı hekim kapsamı genişlediğinden kamuda ilgili branşlarda hekim istihdamında yaşanan sorunların da önüne geçilmesi hedeflendi. Estetik uygulamaların yapılabileceği sağlık kuruluşlarının sayısı böylece fiilen arttı.

‘Bu kadar sorun varken değişikliğe anlam veremedik’

Branş isimlerinin ve ‘bakanlık onaylı’ ifadesinin yönetmelikten çıkarılması, mesleki sınırların belirsizleşmesine ve hasta güvenliğinin tehlikeye atılmasına neden olabilir.

Türk Dermatoloji Derneği ile Türk Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanları Derneği hukukçularla toplantı yaparak yönetmelikle ilgili bir yol haritası çıkaracak.

Diken’in konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Yazar, düzenlemenin, meslekleri ve halk sağlığı açısından ciddi riskler taşıdığını, bu nedenle endişeli olduklarını söyledi.

“Böyle bir ihtiyaç mı vardı?” sorusuna karşılık Yazar, şu yanıtı verdi:

“Hayır, yok. Biz, dermatologlar, medikal estetikçiler, sertifikalıların dışında da bu işi yapanlar var. 2 bin liraya botoks yapılıyor. İlacın kendisi 5 bin liradan fazla. Talep karşılanamayacak kadar fazla olsa, yapılan işlerin, ameliyatların değeri çok daha yüksek olurdu. Maalesef diplerde. Kendi maliyetinin çok altında. Alanda ciddi sorunlar varken, önlemlerin alınması, kısıtlama ve düzenlemeler beklerken bu değişikliğe anlam veremedik.”

Genellikle olağanüstü durumlarda (salgın veya savaş sırasında acil ihtiyaçları karşılamak üzere) uzmanlık dışı hekimlere yetki verilir. Bu geçici bir önlem. Yazar, “Şu anda girişimsel estetik işlemler alanında nasıl bir acil ihtiyaç veya yetersizlik olduğu düşünülmüştür ki böyle bir düzenleme yapıldı?” diye sordu.

-Zaten denetimde sorun vardı, artacak
-‘Hekimler uzmanlıklarını bırakıp estetik yapacak’
-Tıp ve asistan eğitimi aksar…
tamamı için kaynağa bknz