“Show business”, çünkü firmalar, çalışanlar, sahipler, ortaklar için, stantların büyüklüğü, toplantılar yapmak, fuarda boy göstermek, hala buradayım dimdik ayaktayım, rakiplerim görsün, müşterilerim, çalışanlarım görsün demek oluyor. CPHI fuarını olumlu devreye sokabilmek mümkün ve karar noktasından önce ki ilk veya son durak olarak da tanımlanabilir.
Organize edilen toplantılarla, ayaküstü gelip geçerken yapılan bazen çok önemli görüşmelerle katılımcılara;
• Yeni moleküller veya müstahzarlar,
• Yeni müşteriler veya tedarikçiler,
• Yürüyen işinizde maliyet düşürücü sonuçlar,
• Lisans anlaşmaları,
• Yeni üreticiler,
• Firma satışları için ön görüşmeler,
• Ticari ve teknik yöneticileri tanıma,
• Ticari veya teknik yönetici transferleri
• Rakiplerinizi bu platformda da tanıma için zemin hazırlamaktadır.
Üstte belirttiklerim fırsatlar yaratmaktadır, ancak hedeflerinizi belirlemeden gitmeniz halinde dağınıklık da yaratabilmektedir. Fuarda çok yorucu bir tempo ile çalışmak zorunda kalınıyor. Sabah saat 07:00’de başlayıp, toplantılar, yemekler ve kutlamalar ile gece saat 24:00’e kadar süren bir maraton. Kendinizi kaptırırsanız, bulunduğunuz şehri bile unutabilirsiniz. Sağlam vücutlu, sağlam kafalı kişilerin işi fuar organizasyonlarında çalışmak. Seçimlerinizi sadece CPHI’a bırakmadan ön çalışma yapmak ve fuar sonrasında da hızlı çalışıp sonuçlara gitmek gerekiyor.
CPHI fuarına değişik ülkelerin yoğun katılımı var. Çin firma sayısı olarak başı çekiyor, sonra Hindistan ve Avrupa Topluluğu üye ülkeleri geliyor. Stant kalitesi, sizi karşılayan yetkililer, sorununuza hızlı çözümler gibi konularda ise Avrupa’lı firmalar ilk sırayı alıyor. Onları ABD, Hindistan izliyor.
Türk İlaç Endüstrisi Firmaları yaklaşık olarak son 10 yıldır fuara katılıyorlar. Bu açılım ilk önce birtakım Avrupa ülkelerinin, özellikle de Almanya’nın bazı temsilci firmalarının çatısı altında gelişti, onlardan destek aldılar, öğrendiler.
İlk olarak, ilaç aktif maddesi satışları gerçekleşti ve böylece müstahzar ilaç ihracının da tohumları atılmış oldu diyebiliriz. Fuarda ilk stantları açan firmalar bugün Avrupa’da gerekli gördükleri takdirde firma da kurdular ve satış yapıyorlar. ABD’ye açılan firmalarımız da var. Bazıları ise bu fuarı fason üretimi kendilerine çekmek için kullandılar.
Nispeten küçük boyutlu Türk firmaları da kendilerine, ilk önce alımda ortak bulabildiler. Şimdi ise satışta da ortak buluyorlar, ufuklar açılıyor. Sektörde ruhsatlandırma süreci için sabır gerekiyor, bekleyecek, satışta ve üretimde yeniliklere ayak uyduracak güç gerekiyor. Yeni ortaklarla gerçekleştirilen teknoloji transferleri ve know-how anlaşmalarıy ile, profesyonellerin bile (CPHI fuarına da saha dersek) bir şekilde saha da eğitimi sağlanmış oluyor.
Muhakkak ki CPHI fuarlarının eksik yazdığım faydaları olabileceği gibi, paylaşmayı unuttuğum olumsuzluk yaratabilecek konular da vardır. Ama, yeni firma ortağı ve eski bir profesyonel olarak CPHI fuarlarının faydaya dönüştüğünü gördüğümü söylemek isterim. Sizlerle kısaca paylaşmak istedim.