Ana Sayfa Ekonomi İlaçta Ar-Ge harcaması 219 milyon TL’ye ulaştı

İlaçta Ar-Ge harcaması 219 milyon TL’ye ulaştı

Türkiye’de ilaç endüstrisindeki Ar-Ge yatırımlarının arttığını belirten İEİS Genel Sekreteri Turgut Tokgöz, “İlaçta Ar-Ge harcaması 2016’da yüzde 138 artarak 21 milyon TL’ye ulaştı” dedi

Türkiye ilaç endüstrisi, sahip olduğu köklü geçmişi ve uzun yıllara dayanan üretim kültürü ile Türkiye’nin önde gelen sektörleri arasında yer almaya devam ediyor. 11 binden fazla ürün, uluslararası standartlarda üretim gerçekleştiren 74 tesis, 10 hammadde üretim tesisi, 500’den fazla kuruluş ve 35 bin çalışanı ile çok önemli bir büyüklüğe ulaşmış durumda olan endüstri 150 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor.

İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) olarak Ar-Ge çalışmalarına hız kesmeden devam ettiklerini belirten İEİS Genel Sekreteri Turgut Tokgöz, “Firmalarımız, Ar-Ge faaliyetlerine ayırdıkları payı her geçen yıl artırıyor ve farklı alanlarda inovatif çalışmalar gerçekleştirerek yeniliğe yatırım yapıyor. Endüstrimizdeki akredite Ar-Ge merkezi sayısı bugün itibarıyla Bu bir ilandır. 25’e ulaşmış durumda. İlaç Ar-Ge harcaması 2010’da 92 milyon TL iken 2016’da yüzde 138 artışla 219 milyon TL’ye ulaştı” diye konuştu.

3.4 MİLYAR TL’LİK PAZAR

Biyoteknoloji alanında yüksek katma değerli ürünler üreten ve küresel bir ilaç üreticisi ve ihracatçısı konumuna gelmek amacıyla çalıştıklarını belirten Tokgöz, “Tüm dünyada bitkisel ve kimyasal kaynaklı ilaç üretimi, bilim ve teknoloji alanındaki yeni gelişmeler kapsamında hızla yerini biyoteknolojik ilaçlara bırakıyor. Dünyada biyoteknolojik ilaçların kullanım oranı yüzde 20’lere ulaşmış durumda ve artmaya devam ediyor. Türkiye’de ise biyoteknolojik ilaçlar 2016’da, 3.4 milyar TL ile reçeteli ilaç pazarı içerisinde yaklaşık yüzde 16.5’lik bir paya sahip” ifadelerini kullandı.

İTHALATIN PAYI YÜZDE 29

Türkiye ilaç pazarındaki ithal ürünlerin yüzde 29’unu biyoteknolojik ilaçların oluşturduğunu vurgulayan Tokgöz, ilaç endüstrisi olarak tamamen ithalata dayalı bir biyoteknolojik ilaç tedarik modelinin sürdürülebilir olmadığını söyledi. Tokgöz, “İthalatına bağımlı olduğumuz önemli ürünlerin ülkemizde geliştirilmesi ve üretilmesi sadece hastaların bu ilaçlara erişimini artırmayacak, aynı zamanda dış ticaret açığını azaltarak ülke ekonomisine kayda değer bir katkı sağlayacak” değerlendirmesinde bulundu.

Sabah gazetesi