Yeni Asır Sektör Buluşmaları’nda “enerji”den sonra “sağlık” sektörü bir araya geldi. İzmir’de özel sağlık sektörünün temsilcileri, toplantıda yaşadıkları sorunlarla ilgili çözüm önerilerini konuştu. Sektör temsilcilerinin yaşadığı sorunları dinleyen İzmir İl Sağlık Müdürü Bediha Salnur, sorunların çözümü için gerekli çalışmaları yapacaklarını söyledi. Sektör temsilcilerinin dile getirdiği en büyük sorun ise SGK’nın çeşitli uygulamalar için kestiği cezalar ile doktor endikasyonlarına müdahalesi oldu.
CEZALAR KONUŞULDU
Yeni Asır’ın sağlık alanında geleneksel hale getirmeyi hedeflediği “Yeni Asır Sektör Buluşmaları/ Sağlık” buluşması İTO Yeni Hizmet Binası’nda düzenlendi. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’ın ev sahipliğinde, Yeni Asır Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ercan Demir’in öncülüğünde gerçekleşen toplantıya İzmir İl Sağlık Müdürü Bediha Salnur başta olmak üzere İzmir sağlık sektörünün çok sayıda temsilcisi katıldı. Toplantıda SGK’nın Sağlık Uygulamaları Tebliğ (SUT) fiyatları ile özel sağlık kuruluşlarına uyguladığı çeşitli cezalar konuşuldu.
GELİRLER ARTMIYOR
Özel Gazi Hastanesi Yönetim Kurulu Üyesi Op. Dr. Selim Amato, son 3 yıldır gelirlerinin artmadığını ancak maliyetlerin yüzde 30 arttığını söyleyerek, “Sektör çok ciddi tehditle karşı karşıya. Zarar ettiğimiz kardiyovasküler cerrahide 30-35 bin liralık malzeme alıp karşılığında da 70-80 bin lira civarında hizmetle ilgili sadece bir kod hatası yüzünden 500 bin liralık ceza kesiliyor. Tabii ki bu cezaları biz mahkemede alacağız. Ancak bu süre içerisinde hastaneler maaşları ödeyemeyecek duruma geliyor. Bir ameliyattan 7-8 bin para kazanmak için 500 bin liralık ceza ödüyoruz” dedi.
Batı Anadolu Hastaneleri Kurucusu Özer Gürbüz de, “Doktorla hasta arasına girilmez. Şimdi ise doktorla hasta arasında endikasyonlara karışıldığı anda söylenecek söz kalmıyor. Mesela hasta anemi için gelmiş, SGK ‘hemoglam yaz yeter’ deniyor. Endikasyon en önemli konudur. SGK doktorla hasta arasına girmemeli. İkinci en önemli konu hukuki konu. Hukuki konuda sözleşmenin uygulanmasını istiyoruz. Ama bir şey istediğiniz zaman ‘Onu neden istiyorsun, isteme’ gibi endikasyonlara karışılıyor” dedi.
“ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ”
Toplantıda konuşmacılar özetle, “Sağlıkta devrim gibi kararlar alındı. Randevu sistemi getirildi ve hastanelerde kuyruklar bitti. Devlet hastaneleri ve SGK hastaneleri birleştirildi. Bazı küçük aksaklıklar da giderilirse sağlıkta sorun kalmayacak” tespitinde bulundu. Sektör temsilcilerinin sorunlarını dinleyen ve genel sorunun SGK’nın kestiği cezalar ile doktor endikasyonlarına müdahale olduğunu anladığını belirten Bediha Salnur ise, “Sağlık sisteminde büyük düzenlemelere ihtiyaç olduğunun ben de farkındayım. Bu nedenle yaşanan sorunların çözüme kavuşması için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.
BİNAMIZ HERKESE AÇIK
Yeni Hizmet Binası’nı Yeni Asır Sektör Buluşmaları’na açan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Demirtaş, böyle bir organizasyondan duyduğu memnuniyeti dile getirirken, “Binamız hepinizin hizmetine açıktır. Toplantı salonumuz sadece bizim değil, toplantı olmadığı zamanlarda sizin toplantılarınızı da rahatlıkla yapabileceğiniz bir bina” diye konuştu.
SEKTÖR İÇİN NE DEDİLER?
Yeni Asır’ın sektörün sorunlarını dile getirdiği sağlık buluşmasına katılan sağlık kuruluşu temsilcilerinin görüşleri şöyle:
Ali Haydar Sucuoğlu (Su Hospital): SGK’nın bize verdiği oda ücreti 95 lira. Bu ücret yetersiz.
Sait Ata (EMOT): Hep SGK suçlanıyor ama SGK sonuçta para harcıyor. Tabii ki bunun hesabını sormalı. Bu sektör suistimale çok açık olduğundan denetlemeler tabii ki yapılmalı.
Abdullah Karaca (Alfa Tıp Merkezi): SGK’nın hasta endikasyonlarına müdahale etmesi bizi zor durumda bırakıyor.
Şenol Sarıavcı (Atagöz): İki tarafın da ‘ne gerekir, neler yapılır’ yönünde ortak bir karara varması gerekir.
Zeki Hozer (Medikal Park): Bizim de en önemli sorunumuz SGK’nın kestiği cezalar ve doktorun uyguladığı endikasyonlara müdahale etmesi. Artık adım atılmalı. Yeniden yapılanmamız lazım.
Mustafa Derin, (Gözde Hastanesi): Bizim en rahat ulaşabildiğimiz kurum İl Sağlık Müdürlüğü. En büyük sıkıntımız maliyetlerimiz artarken devletten gelen gelirin artmaması.
Serdar Canko (İzmir Ege Lab): Bizim yaşadığımız bu sorunlar karşısında desteğe ihtiyacımız var.
Serap Uluırmak (Tınaztepe Hastanesi): SGK’nın bize getirdiği bakış açısıyla ilgili yaşadığımız sorunun çözüleceğine inanıyorum.
Mahmut Kaşkaloğlu (Kaşkaloğlu): Bize 2002’de katarakt ameliyatı için 750 lira ödenirken şimdi 500 lira ödeniyor. O yılki maliyetle bu yılki maliyet arasında fark var.
Özalp Karabay (DEÜ Öğretim Üyesi): Harcamalar azaltılmak istenirken ilaç yazılması, MR gibi şeyler çok fazla sorgulanmıyor. Ama nitelikli tedaviler sorgulanıyor. Bunun önüne geçilmesi gerekir.
Ahmet Özçağlar (Hayat Hastanesi): Bizim de sorunumuz SGK’nın uygulamaları hakkında. Hepimiz birbirimize sahip çıkalım.
Yas in Ünlü (Çankaya Tıp): Bu etkinliği düzenleyen Yeni Asır ailesine ve bizim sorunlarımızı dinleyen İl Sağlık Müdürü Salnur’a teşekkür ederim.
Hikmet Hüseyin Çatal (DEÜ Rektör Yardımcısı): Sektör temsilcilerini bir araya getirerek bu toplantıyı düzenleyen Yeni Asır Gazetesi’ne teşekkür ederim.
Bülent Albayrak (Gazi Hastanesi): Kapıları bize devamlı açık olduğu için İl Sağlık Müdürü Bediha Salnur’a teşekkür ederim.
Hasan Pınar (Ege Şehir Hastanesi): Biz de nitelikli sağlık personeli konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Personeli tam eğittiğimiz anda bizden ayrılıp devlete geçiyorlar. Çok zor durumda kalıyoruz. Buna bir çözüm bulunmalı.
Harun Aygün (Has Ajans Kurucu Ortağı): Böyle bir toplantı için Yeni Asır’a teşekkür ederim. Biz Has Ajans ve Yeni Asır olarak sağlık kuruluşlarının sorunlarını duyurmak için elimizden geleni yapacağız.
Serkan Biliş (Batıgöz): Bizim de diğer kurumlar gibi en önemli sıkıntımız SGK ile ilgili. Bu sorunların çözüme kavuşturulmasını istiyoruz.
Elmas Yeşilay (Ege Yaşam Hastanesi): İl Sağlık Müdürü Bediha Salnur’un bize olan ılımlı yaklaşımından dolayı teşekkür ederim.
TANSU EDİP GÖKBUDAK