17 yıldır Gaziantep’te görev yapan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Davutoğlu başkanlığındaki araştırma ekibi, TÜBİTAK’ın da desteği ile romatizmal kapak hastalıklarının mikro RNA gen haritasını çıkardı.
Yapılan çalışmada hastalığın genetik arka palanı detaylı olarak ortaya konuldu ve erken yaşlarda tespit edilen Romatizmal Kapak Hastalıklarının ilerleyen yaşlarda nasıl seyredeceği bilinir hale geldi. Çalışma, Avrupa’nın en prestijli kongresi olarak kabul edilen European Heart Association’da 2017 yılında tebliğ olarak kabul edilen projeler arasına girdi. Dr. Süleyman Ercan, Dr. Serdar Öztuzcu’nun yer aldığı ekip ile çalışmayı yürüten Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Davutoğlu, romatizmal kapak hastalıklarının dünya genelinde ciddi bir halk sağlığı sorunu olmaya devam ettiğini söyledi. Davutoğlu, hastalığın Güneydoğu Anadolu Bölgesinde de iş gücü kaybına neden olan, sağlık harcamalarını artıran ve ölümle sonuçlanacak sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına neden olduğunu da kaydetti. Günümüzde, hastalık ortaya çıktıktan sonra çeşitli tedavi seçeneklerinin bulunduğunu hatırlatan Prof. Dr. Davutoğlu, yaptıkları çalışmanın bu alandaki koruyucu hekimlik çalışmaları açısından ışık tutucu özellikte olduğunu ve hastalığın oluşmasının önüne geçme amacına hizmet edeceğinin altını çizdi. Prof. Dr. Vedat Davutoğlu, Bu çalışmaların, Türkiye’de TÜBİTAK destekli yapılması Ülkemiz adına gurur vericidir. Çalışmamız bu alandaki ileri çalışmalar için öncü çalışmadır. Yurt dışında bu çalışmamıza büyük bir ilgi var. Nitekim Dünya’nın en prestijli kongresinde tebliğ alarak kabul edildi. Yeni bir biyolojik belirteç ve hastalığın ciddiyetini belirleme anlamında kritik önemi büyüktür” dedi.
Araştırma ekibi, hastalığın şiddeti ile sosyal ve ekonomik yaşantı arasındaki ilişkiye de ışık tuttu.
Romatizmal Kalp Hastalığı bulunan 581 hastanın detaylı ekokardiyografik incelemesini yaptıktan sonra sosyolojik özelliklerini de araştırdı.
Ortaya çıkan bulgulara göre, Romatizmal kalp hastalığının orta ve şiddetli formları en çok 30-39 yaş aralığında görülüyor.
Çalışma bulgularına göre, düşük eğitim durumu, ev hanımı kadın, kırsal alanda ikamet ve düşük hane halkı hijyeni ile Romatizmal Kalp Hastalığının şiddeti arasında anlamlı bir ilişki bulunuyor.
Endemik bölge olarak kabul edilen Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Romatizmal Kalp Hastalığının etkilerini azaltmak için küresel sağlık stratejisine uygun, spesifik sosyolojik ve eğitim programlarının teşvik edilmesinin zorunlu olduğuna dikkat çekiliyor.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi Romatizmal kapak ameliyatlarının Dünya genelinde en fazla görüldüğü yerler arasında bulunuyor. Bu bölgede romatizmal kapak hastalığına yakalananların oranı Türkiye ve Dünya ortalamasının üzerinde yer alıyor