ECZACININ SESİ/ ÖZEL HABER
Haber/ Ecz. Hakan Gençosmanoğlu
28 Aralık 2017- Perşembe günü Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç Ve Tıbbi Cihaz Kurumu(TİTCK) Sayın Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz’ ün davetiyle, Ankara’ da TİTCK binasında, Eczacının Sesi e- Gazete’ yi temsilen bir bilgilendirme/ söyleşi toplantısına katıldım.
Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu(TİTCK) Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz, meslek yayımcılığı yapan 6 yayımın temsilcisini, özel davetle kendi kurumunda ağırladı, ekibiyle birlikte bilgi verdi, sohbet etti.
Gündemin en önemli maddesi elbette ’’Reçetesiz İlaçlar’’ konusuydu.
Bilindiği gibi; bir süre önce, TİTCK bir ’’Reçetesiz İlaçlar Listesi’’ hazırlamış ve incelenmesi için Türk Eczacıları Birliği’ ne gönderilmişti.
Biz bu olayı haber yapınca derin bir yankı uyandırdı. Sorular ve tartışmalarla meslek gündemimiz oldukça ’ısındı’.
’’OTC geliyor mu?’’, ’’İlaç markete mi çıkıyor’’, ’’İlaçta reklam mı geliyor?’’, ’’Bu ilaçlar geri ödemeden çıkacak mı?’’ soruları yoğun olarak sorulmaya başladı.
Toplantıya Kimler Katıldı?
TİTCK’ dan katılımcılar: TİTCK Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz, TİTCK Başkan Yardımcısı Dr. Ali Alkan, Dr. Ecz. Melda Keçik, Basın Müşaviri Selin Ergur Ayan.
Toplantıya 6 mesleki yayım temsilcisi davet edildi ve katıldı.
Davetli Yayımcılar: Eczacının Sesi e- Gazete/ Ecz. Hakan Gençosmanoğlu, Eczacı Dergisi/ Nazmi Aslan, Ankara Eczacı Odası Doz Dergisi/ Ecz. Övünç Anık- Ecz. Özlem Öztürk, İstanbul Eczacı Odası Havan Dergi/ Caner Öztürk, OTC News/ Ecz. Yusuf Kürkçüoğlu, Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği PGED Sağlık Dergisi/ Ecz. Neylan Zırhlıoğlu- Ecz. Fikret Apaydın
’’Devam Edecek’’
TİTCK Başkanı ’’Hoşgeldiniz’’ diyerek toplantıyı açtı.
Açılışta şunları söyledi:
’’Biz bu toplantıyı ne zamandır düzenlemek istiyorduk. Ancak yoğunluktan ancak bugüne kaldı. Bu sohbet buluşmalarını 2-3 ayda bir rutine oturtmak istiyoruz. Bunu yapacağız. Bu toplantıları sürdüreceğiz.’’
Özetle, toplantı boyunca TİTCK Başkanı Hakkı Gürsöz’ ün katılımcılara aktardığı bilgiler şöyle…
Reçetesiz İlaçlar
’’Bu mesele eczacılarımız için yapılan stok düzenlemesi yasasının çıkartılıp, uygulanmasından sonra gündeme geldi.
Bu düzenlemeyle 287 milyon kutu ilaç deaktive edildi.
Yaptığımız hesaplamalara göre; ülkemizde oransal olarak % 17 leri bulan bir reçetesiz ilaç satışı var. 374 milyon kutu ilaç reçetesiz olarak satılmış.
Zaten reçetesiz olarak satılan ürünler var. 8363 aktif ürünün 73 tanesi halen eczanelerimizde reçetesiz olarak satılıyor.
Oluşturduğumuz Reçetesiz İlaç Listesi’ ne biz müdahil olmadık. Bu listeyi tümüyle Bilim Kurulu’ muz oluşturdu. Bu karar idari bir karar değil bilimsel bir karardır. Güvenlik marjı çok geniş bir liste oluşturuldu.
Biliyorsunuz, bugün parasetamol tablete bile reçete isteniyor… Burada bir hasta mağduriyeti oluşturuluyor. Bir parasetamol tablet için reçete yazdırılması gerekiyor. Bu doğru değil.
’’Eczane Dışına Çıkması Akla Ziyandır’’
Hazırladığımız liste ilaç listesidir. Bunlar ilaçtır. İlacın eczane dışında satılması akla ziyan bir şeydir. Bu kabul edilemez. Zaten 1262 sayılı kanunumuz ilacı koruyor. Eczane dışına çıkamaz. İlaç eczanede satılır. İlacın reklamı da olmaz. Bugün tüm Sağlık Otoritesi böyle düşünüyor.
’’Kesin Olarak Karşıyız’’
İlacın reklamının yapılmasına da eczane dışına çıkmasına da kesin olarak karşıyız. Bunun dışında bir niyetimiz yok. Yapılan bazı eleştiriler son derece haksız, yanlış eleştiriler.Bu yaptığımız OTC değil. OTC yi tanımını burada kullanmıyor ve kullanılmasını istemiyoruz.
Sayın Bakanın talimatı var… ’’Bu işi Şubat ayının sonuna kadar bitirin’’ dedi.
Bu İlaçlar Geri Ödemeden Çıkacak Mı?
Bu ilaçların geri ödemeden çıkması söz konusu değil. Zaten dikkat ederseniz orada reçeteli/ reçetesiz satılacak ilaçlar olarak geçiyor. Bu ilaçlar reçeteli olduğu gibi reçetesiz de satılabilecek olan ilaçlar olarak geçiyor listemizde.
İlaç Fiyatları
İlaç fiyatlandırma işlemlerini bir düzene oturttuk. Artık kural değişmeyecek. Referans Fiyat deyimini de artık kullanmıyoruz. Bundan sonra ’’Gerçek Kaynak Fiyat’’ deyimini kullanacağız… Ki, doğrusu da bu.
Dediğim gibi bundan sonra kural değişmeyecek. Her yılın Aralık ayında ’’Gerçek Kaynak Fiyat’’ düzenlemeleri yapılacak. Şubat aylarında da Döviz kuru saptaması ve güncellemeleri yani Avro düzenlemeleri yapılacak. Yani bundan sonra sektörde herkes neyin nasıl olacağını bilecek ve sürprizler olmayacak. Bu işlemler yılda birer kez yapılacak. Takvimini de açıkladık zaten.
Biz, eczacılarımızı ilaç fiyat değişimleri karşısında koruyabilmek için ilaç fiyat düzenlemelerini yapıyor ve listeleri önceden açıklıyoruz. Bunu eczacılarımızı uyarmak için yapıyoruz.
Herhangi bir etkenle piyasada bulunamayan ürünleri sürekli mercek altına alıp değerlendiriyoruz. Bu değerlendirmede önceliğimiz hastalarımızın sağlığıdır. Gereken tüm önlemleri alıyor ve müdahale ediyoruz. Fiyat Değerlendirme Komisyonu çalışmalarında Toplum Sağlığı’ nı önceliyor. Hasta mağduriyeti oluşmasın diye listeleri sürekli inceliyoruz.
Zam Öncesi İlaç Yokluğu
Yaptığımız tespitlere göre, fiyat artışları öncesi ilaç alımları normalin çok üzerine çıkıyor. Bunu kayıtlardan takip ediyoruz. ’’İlaç yokluğu’’ oluşmaması için her aşamada denetlemelerimizi, kontrollerimizi yapıyoruz.
Yasadışı İnternet Satışları
İnternetten yasadışı ilaç satışı yapan siteleri kapattırıyoruz. Bu sorunla bundan sonra daha etkin bir biçimde mücadele edeceğiz. Bir firmayla anlaşma yaptık. Onlardan hizmet satın alacağız. Böylece bu konuyla daha hızlı bir biçimde mücadele edeceğiz.
Gıda Takviyeleri
Gıda Takviyeleri ile ilgili yeni bir düzenleme geliyor. Yasa tasarısı(Sağlık Torba Tasarısı) TBMM’ de…
Bu tasarı yasalaşırsa Farmasötik formda olan bütün gıda takviyelerinin ruhsatını Sağlık Bakanlığı verecek.’’
Sayın Başkan’ ın bilgilendirmesi ile ilgili notlarım burada bitiyor.
İlaç Ruhsatları
Toplantı öncesi sohbetimizde, Başkan Yardımcısı Dr. Ali Alkan ilaç ruhsatlandırmalarına ilişkin detaylı bilgiler verdi. Sayın Alkan yakın bir tarihte ilaç ruhsatlandırılmasıyla ilgili kurumda çok köklü bir değişim yaptıklarını, çok uzun süre alan ’’ruhsatlandırma başvurularının sonuçlandırılmasını’’ geçmişe göre çok kısa sürelere indirdikleri bilgisini verdi. Çok uzayan ruhsatlandırılma işlemlerinin firmalar tarafından kronik bir yakınma konusu olduğunu hepimiz biliyoruz. Ancak artık bir yakınma kalmamış. İşlemler hızlandırılmış ve bu işlem artık kurumsallaştırılmış.
’’Kaygılarımız, Endişelerimiz Var’’
Evet, bizler oraya yayımcı kimliğimiz ile katıldık ama kendi adıma mesleki kimliğim, eczacı olmam benim için daha öncelikli…
Bu nedenle Reçetesiz İlaçlar konusunda şunları Sayın Başkan’ a söyledim:
’’ Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Sizlerin samimiyetinize inanıyorum. Ancak benim kaygılarım devam ediyor. Bu kaygılarımı dünyada olup bitenler, dünyadaki uygulamalar besliyor. Bu alanda çok güçlü yabancı kaynaklı sermayenin sizin dışınızda hareketlenmesinden kaygılıyız. Çünkü, bizim pazarımızda iştahla gözleri olduğunu biliyor ve görüyoruz. Bu uygulama başlarsa, başladıktan bir süre sonra ilacın eczane dışına çıkmasından kaygılı ve endişeliyiz. Bu bağlamda, bu uygulamada ısrarcı iseniz nasıl yaparsınız bilemiyorum ama bizi rahatlatacak bir teminat sağlayabilirseniz bu gerçekten de çok iyi ve doğru olur. Bunu kişisel olarak algılamayın … Elbette sözyledikleriniz, sözleriniz bizim için çok kıymetli. Ancak biz eczacılar, öyle şeyler yaşadık ki, SGK ile çok yoğun sorunlar yaşadık yaşıyoruz, biliyorsunuz stok zararlarımız defalarca söz verilmesine rağmen ödenmedi. Bizler çok ciddi zararlara uğratıldık. Dolayısıyla bizlerde bir güvensizlik oluştu.’’
Sözlerim karşısında Sayın Başkan bunu bir daha değerlendireceklerini söyledi.
TEB Başkanı Ecz. Erdoğan Çolak Ne Dedi?
Bütün edindiğim bu son dakika bilgileri ışığında TEB Başkanı Sayın Ecz. Erdoğan Çolak’ ı telefonla aradım. Reçetesiz İlaçlar Listesi’ ne ilişkin değerlendirmesini bir kez daha sordum.
Sayın Çolak telefonda şunları söyledi:
’’Biz ilaçta reçeteli- reçetesiz ayrımına karşıyız. Bunu doğru bulmuyoruz. Gönderilen listeyi incelemeyi sürdürüyoruz. Bu listeyi kimler hangi saiklerle hazırladı? Neye göre hangi bilimsel kriterlerle hazırlandı? Neye göre bu listeler hazırlandı? Bunları bilmek istiyoruz. Aklımızda oluşan tüm soruları yazılı olarak TİTCK’ ya sorduk. Onlardan yanıt bekliyoruz. İncelememiz tamamlanınca kamuoyunu detaylı olarak bilgilendireceğiz’’
En canlı ve doğru bir biçimde meslek gündemimizi takip etmeyi sürdüreceğiz…
Sayın TİTCK Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz ve ekibine bu son derece verimli söyleşi, açık iletişim için teşekkür ederim.
Eczacının Sesi/ Özel Haber