Doktor yetiştiren ‘hasta’
Dokuz Eylül Tıp Fakültesi’nde, hasta rolü oynayan 10 kadın ve 15 erkek simüle hastanın da katıldığı programla doktor adaylarına iletişim ve mesleki beceri kazandırılıyor. 3158 doktor, bu eğitimi alarak fakülteden mezun edildi.
İŞÇİ emeklisi 50 yaşındaki Sevinç Fotbol, 8 yıldır ‘simüle hasta’. Yani hasta değil ama hasta rolü yapıyor. Bunu, yakınlarının ilgisini çekmek için değil, profesyonel bir meslek olarak icra ediyor. Amacıysa doktorların hastalarla iletişim becerilerini geliştirmek. Kendisine verilen hasta senaryosuna göre bazen başı ağrıyor, bazen göğsü sıkışıyor. Bazen de sinirleniyor ya da doktor adayının sabrını sınıyor. Fotbol, yaptığı iş için “Seve seve geliyorum. Ben buradan yetişen doktorlara güvenirim” diyor.
Dokuz Eylül Tıp Fakültesi, iletişim becerileri konusunda eğitim veren ilk tıp fakültesi. 20 yıldır öğrencilerine bu beceriyi kazandıran fakültede, hasta ve yakınlarla iletişimi artırma, tanı ve tedavi sürecini daha verimli hale getirmek hedefleniyor. Simüle hastaların yanı sıra, öğrenci canlandırmaları, aynalı odalar, 100’e yakın film yardımcı uygulama ve malzemeler kullanılıyor. Sahada klinik uygulamalarla öğrenilenler pekiştiriliyor. 6 yılın sonunda doktorlar, 270 saate yakın iletişim becerisi eğitimiyle mezun ediliyor.
Tıp fakültesinin dekanı Prof. Dr. Oğuz Dicle, eğitimin tüm süreçlerinin bilimsel yöntemlerle sonuçlarının ölçüldüğünü, eksiklerin saptanması halinde derhal düzeltildiğini söylüyor. Fakültede öğretim üyesi başına 4.2 öğrenci düştüğünü belirten Prof. Dr. Dicle, “Hastalık hastanın psikolojisini de değiştiriyor. Toplumsal bir soruna yol açıyor. Mesleksel beceri laboratuvarında beceriyle kuramı (kuramsal bilgiyi) paralel sunuyoruz” diyor.
Mesude Erşan