Böylesi Avrupada Yok
Kamu- özel ortaklığı modeliyle, Isparta’da 1 milyar 150 milyon liraya inşa edilen Şehir Hastanesi, 5 yıldızlı tatil köylerini aratmıyor
Türkiye’deki şehir hastanelerinin 3’üncüsü, Isparta’da hizmete girmesiyle birlikte bölgenin yıldızı oldu. Kamu-özel ortaklığı modeliyle Akfen Holding tarafından yapımına 2 yıl önce başlanan, 225 bin metrekare alana kurulu Isparta Şehir Hastanesi, 4 bloktan oluşuyor. 1 milyar 150 milyon liraya mal olan hastane 755 yatak kapasitesine sahip. 167 polikliniği bulunan hastanede 20 ameliyathane, 131 yataklı yoğun bakım, 35 yataklı fizik tedavi ünitesi, 26 yataklı hemodiyaliz ünitesi, 35 kuvözlü yeni doğan yoğun bakım ünitesi ve hava ambulanslarının iniş ve kalkış yapabileceği heliport da yer alıyor. 8 katlı hastane, 9 şiddetindeki deprem sırasında bile ameliyatlar sürecek şekilde inşa edildi. Hastane bu yıl açıldığı için de otoparkı 2017 araç kapasitesine sahip şekilde tasarlandı.
20 GÜNDE 55 BİN HASTA
Isparta Şehir Hastanesi’nde ilk bir hafta içinde 15 bin hastaya sağlık hizmeti verildi. Hastaları ziyaret eden ve onlarla tek tek ilgilenen Isparta Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uz. Dr. Hüseyin Yavuz, 20 gün içinde acil serviste 25 bin hastaya hizmet sunduklarını söyledi. Yavuz, ‘Poliklinik hizmeti verilen hasta sayımızın vatandaşın burada verilen hizmetin kalitesini gördükçe artacağından eminiz. Açıldığımızdan bugüne kadar 55 bin hastaya hizmet verdik. Tüm vatandaşlarımız daha önce devlet hastanelerinden nasıl hizmet alıyorsa Isparta Şehir Hastanesi’nden de hiçbir ücret ödemeden daha nitelikli hizmeti alıyorlar’ ifadelerini kullandı.
ANNE OTELİ
Isparta Şehir Hastanesi Kadın Doğum servisinde 14 doğum odası olduğunu dile getiren Yavuz, ‘Doğum odalarımız annelerin mahremiyetine çok daha uygun ortamda doğum yapmalarına imkan sağlayacak şekilde dizayn edildi. Artık doğumlar ayrı odalarda yaptırılıyor. 14 yataklı anne otelimiz mevcut. Çocuğu yoğun bakımda olan ya da bir şekilde burada kalması gereken annelerimizi bu otelde misafir ediyoruz ve hiçbir ücret talep edilmeden konaklamaları sağlıyoruz’ ifadelerini kullandı.
ÇEVRE DOSTU HASTANE
Hastane hastalara sağladığı otel konforundaki hizmetin yanında ‘çevre dostu’ özelliği ile de dikkati çekiyor. Çatısındaki 296 güneş paneli ile üretilen günlük 80 kilovatlık enerjiyle hastane çevresinin aydınlatılması sağlanıyor. Bisiklet sürücülerinin kullanabileceği bisiklet yollarının bulunduğu hastanede ayrıca bisiklet park alanları, yürüyüş yolları da ilgi çekiyor. Bina çatısındaki yeşil alan düzenlenmesi ve hastane yönetiminin daha az kağıdın kullanılması sağlamak için başlattığı ‘kağıtsız hastane’ çalışması hastanenin çevre dostu özelliğini pekiştiriyor. Isparta Şehir Hastanesi’nin çevre dostu bir hastane olduğunun altını çizen Uz. Dr Yavuz, ‘Elektrik enerjimizin bir bölümünü güneş panelleri ile üretiyoruz. Ayrıca sıcak suyumuzu temin ediyoruz. Doğalgaz panellerinde üretilen enerji ile de ısıtma ve soğutmayı sağlayabiliyoruz’ dedi.
2 BİN 500 ÇALIŞANLA HİZMET VERİLİYOR
Sağlık personeli dışında 915 personelle hizmet verildiğini belirten Yavuz, 160 hekimin bulunduğu Isparta Şehir Hastanesi’nde toplam 2 bin 500 kişinin istihdam edildiğini vurguladı. Kullanılan tıbbi cihazların teknolojinin son ürünü olduğunu anlatan Yavuz, ‘Şu anda üst düzeyde 2 anjiyo ünitemiz var. İstanbul’da bulunan Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi’yle protokol imzalama aşamasındayız. Oradaki hocalarımız buraya gelip hekim arkadaşlarımızla birlikte hizmet verecek. Amacımız bir süre sonra burada açık kalp ameliyatlarının, bypass ve anjiyonun yapılabildiği bir üniteyi şehrimize kazandırmak. Excimer lazer cihazını da yakında hizmete sokacağız. Bu cihaz sayesinde lazer yöntemiyle göz çizimi yapılarak vatandaşımızın gözlük kullanımına son vermeyi planlıyoruz’ diye konuştu.
OTOPARKTA VALE HİZMETİ
167 poliklinikle hizmet veren hastane, son teknoloji ürünü tıbbi cihazlarla donatıldı. 20 ameliyathanenin bulunduğu Isparta Şehir Hastanesi’nde 131 yataklı yoğun bakım ünitesi, 35 kuvözlü yeni doğan ünitesi, 26 yataklı hemodiyaliz ünitesi bulunuyor. Bölgeye de hizmet veren hastanede hem gece hem gündüz hava ambulanslarının iniş kalkış yapabileceği heliport alanı da yer alıyor. 5 yıldızlı otel konforunda inşa edilen hastane çoğu tek kişilik odalara sahip. Hastaneye gelenlere araçlarını rahatlıkla park edebilmeleri için kapıda ücretsiz vale hizmeti de veriliyor. Yürüyemeyecek durumda olan hastaların acil servis veya başka servislere taşınması golf sahalarında görmeye alışık olduğumuz akülü araçlarla sağlanıyor.
Ferhat Kaya
http://www.sabah.com.tr/akdeniz/2017/04/16/boyle-hastane-avrupada-yok