Ana Sayfa Yapay Zeka & Teknoloji Yapay zeka intiharları tahmin ediyor ve önlüyor

Yapay zeka intiharları tahmin ediyor ve önlüyor

Dünyamızın her alanında yeni bir çağ başlatan yapay zekanın bir diğer yeteneği de intiharları önlemesi ve vakaları tahmin edebilmesi.

Oğuz BAYHUN

İntiharlar, toplumun ve dünyanın git gide artan sağlık sıkıntılarından biri. Dünyanın en huzurlu ve güvenilir ülkelerinden biri olarak gösterilen Kanada’da her yıl yaklaşık 4 bin kişi intihar ederek ölüyor. Bu sayı günde 10 intihara tekabül ediyor. Ülkemizde de durum pek farklı değil. Yılda 3 bin kişi intihar ediyor ve bu da günlük 8 ölüme denk geliyor.

İntihar oranlarının en çok olduğu gruplar: mülteciler, mahkumlar ve LGBT bireyler.

Canadian Biomarker Integration Network intihar sayısını indirmek için yapay zekayla birlikte çalışıyor. Yapay zekanın katkıları şunlar :

YAPAY ZEKA İNTİHARLARI TAHMİN EDEBİLİYOR

2018 yıllarının başlarında, Kanada Sağlık Kurumu Advanced Symbolics ile yürüttüğü pilot bir proje yürüttü. Advanced Symbolics Ottawa merkezli bir şirket ve bu şirket yapay zeka kullanarak Brexit’ı, Trump’ın başkanlığını ve 2015 Kanada seçimlerini doğru tahmin etmişti.

Yürüttükleri bu projede yapay zeka kimlik bilgilerini almaksızın Kanadalıların sosyal medyalarında intihara yönelik paylaşımları topluyor ve böylece risk taşıyan profiller ortaya çıkıyor. Bu programın esas amacı doğrudan intiharları ortadan kaldırmak değil. Toplanan veriler mental sağlık kaynaklarında kullanıyor.

Şuanki aşamada edinilenden daha fazla kaynak gerekiyor çünkü insanları intiharlara sürükleyen pek çok neden var; psikolojik, biyolojik, çevresel, ekonomik ve kültürel faktörler. Yapay zeka bu verilerden yeterli miktarda topladığında intiharların tahmininde %80 üzerinde oranlara çıkabiliyor.

Örneğin, Vanderbilt Üniversitesi’nden bir grup araştımacı yakın zamandaki intihar vakalarında %84-92 isabetine , 2 yıla kadar olan uzak zamanlı intiharlarda %80-86 isabetine sahip, elektronik sağlık kayıtlarını kullanan bir yapay zeka geliştirdi.

FACEBOOK İNTİHAR PAYLAŞIMLARINI ORTADAN KALDIRIYOR

İnsanların intihar ederken kendilerini kaydedip sosyal medyaya yüklemeleri üzerine 2011 yılında, Facebook bu paylaşımları ortadan kaldırmak için intihar paylaşım raporlama sistemi geliştirmişti.

2015 yılındaysa bayrak uygulaması devreye girdi. Facebook kullanıcıları tehlikeli ve bu tarz içerik bulunduran paylaşımları bayrak bırakarak Facebook çalışanlarına bildirmeye başladı. Böylece Facebook hem daha fazla örnek kaynak topladı ve paylaşımları daha hızlı denetledi.

Şuan gelinen noktadaysa biriken verilerle Facebook artık yapay zeka ile bu paylaşımları otomatik olarak fark ediyor ve yerel acil durum ekiplerini bilgilendiriyor. İngilizce dışında diğer dillerde de çalışmaya başlayan yapay zeka yakında Instagram’da da tam olarak kullanılmaya başlayacak.

SOHBET ROBOTLARI KULLANICILARA TERAPİ HİZMETİ VERİYOR

Yapay zeka 1990’dan beri birçok hastalık hakkında geliştiemeler için kullanılıyordu.

Mental sağlık üzerine yapılan çalışmalarla beraber, yapay zeka tanılarda ve tedaviye geçişlerde büyük bir hız kazandırdı.

Yeni bir terapi yöntemi olan ve doğal bir ses ve mesajlarıyla insandan farksız tasarlanan konuşma robotları aktif olarak kullanılıyor. Sohbet robotları depresyona, endişeye ve öfkeye yönelik Bilişsel Davranış terapisi sunuyor . Her göderilen mesaja özel mesajla yanıt veren bu robotlar, hastanın duygusal ve sağlık durumuna göre kendini ayarlıyor.

Benzer bir teknoloji akıllı telefonların sesli asistanlarına da eklendi. Örneğin Siri, kullanıcının belirttiği sıkıntıya ve ruh haline göre faydalı kaynaklarla ve bilgilerle geri dönüş yapıyor. ,Yine de şuanki aşamada akıllı telefonlardaki bu hizmet çok güvenilir gözüyle bakılmıyor ve daha başlangıç aşamasında olduğu belirtiliyor.

YAPAY ZEKANIN İSABETLİ TEŞHİSLERİNE KARŞI BİRKAÇ TEHLİKE

The Conversation sitesinin haberine göre yapay zekanın bazı konularda eksik yanları var. Bunlardan bazıları:

1- Gizlilik :

tamamı için kaynağa bakınız