Dünyanın en büyük sosyal ağı Facebook, CNBC’nin haberine göte büyük hastaneler ve sağlık gruplarıyla hasta verilerini paylaşmaları için görüşmeler yapıyor
Facebook, ABD’deki en büyük hastanelerle görüşmeye başladı. Sosyal ağ, hastaların isimlerinin yer almadığı anonim bilgileri (hastalık, verilen reçete v.b.) bir araştırma projesi için kullanmak istiyor.
CNBC’nin haberine göre, Facebook bu verileri kendi topladıklarıyla eşleştirerek, hastanelerin hangi hastaların özel bakıma ve tedaviye ihtiyaç duyup duymadıklarını saptamalarına yardımcı olmak istiyor.
Cambridge Analytica skandalı sonrası Facebook’un veri toplama ve koruma pratiklerinin kamuoyunda endişe yaratması nedeniyle, projenin planlama evresinde kaldığı ve henüz başlamadığı belirtiliyor.
Proje henüz başlamamış olsa da, gerekli anlaşmalar yapılmış durumda. Facebook, geçtiğimiz ay aralarında Stanford Medical School ve American College of Cardiology’nin de yer aldığı birçok sağlık kuruluşuyla veri paylaşma anlaşması imzaladı.
Hastaların verileri her ne kadar isimleri gibi bilgileri içermeyecek olsa da, Facebook genel bilgisayar bilimi teknikleri kullanarak kişileri etiketlemeyi planlıyor. Sosyal ağ bu araştırmalardan elde edilecek verilerin yalnızca sağlık profesyonellerine sunulacağını da ekliyor.
Facebook’un bu projesinin sosyal ağın kullanıcıları hakkında topladığı veriler ve bu verilerin kullanıcıların hiç beklemedikleri şekilde kullanılması nedeniyle ortaya çıkan endişeleri artırabilir.
Facebook, haberle ilgili aşağıdaki açıklamayı yaptı:
“Sağlık sektörü uzunca bir süredir yakın bir aile ve arkadaş çevresine sahip olmanın genel olarak sağlığa faydalı olduğunun oldukça farkında. Ancak sağlık profesyonellerinin sosyal bağları dikkate olan spesifik tedavi ve müdahale planları geliştirmesine yardımcı olmak için bu bağ ile ilgili daha derin araştırmalara ihtiyaç var.
Bunu göz önünde bulundurarak geçen sene Facebook, American College of Cardiology ve Stanford University School of Medicine’in de dâhil olduğu öncü sağlık kurumlarıyla, anonim Facebook verilerini kullanan bilimsel araştırmaların, medikal topluluğun bu alandaki bilgilerimizi ilerletip ilerletemeyeceğine dair fikir alışverişinde bulunmaya başladı. Bu çalışma planlama aşamasını geçmedi ve kimsenin verisi alınmadı, paylaşılmadı ya da analiz edilmedi.
Geçen ay bu görüşmelere, insanların verilerini korumak konusunda daha çok çalışmak ve onlara karşı verilerinin ürün ve hizmetlerimizde nasıl kullanıldığı ile ilgili daha açık olmak gibi diğer önemli çalışmalara odaklanmak adına ara vermemiz gerektiğine karar verdik.”