Ana Sayfa Eczacılık Fakülte değil kalite arttırılmalı

Fakülte değil kalite arttırılmalı

ECZACILIK MEZUNLARINI BEKLEYEN SORUN; İŞSİZLİK!

FAKÜLTE DEĞİL, KALİTE ARTTIRILMALI

Türkiye’nin en önemli sorunu olan işsizlik eczacıları da etkilemeye başladı. 2012 yılında nüfusa göre eczane açma şartı getirildiği için bu yıl mezun olacak eczacılık fakültesi öğrencilerini büyük bir sorun bekliyor; İşsizlik!

6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun’a eklenen nüfusa göre serbest eczane sayısı sınırlamasının, eczacılık mesleğine olumlu etkileri beklenirken, eczacılık fakülteleri sayısındaki artış ile geleceğe yönelik beklentiler giderek daha da karamsar hale geldi.

Türkiye’de 50 eczacılık fakültesi olduğunu ve bu sayının KKTC’dekilerle birlikte 58’i bulduğunu belirten Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan,  “Fakülte sayısının değil, eğitimin kalitesi ve istihdamın artması gerekiyor. Yeni eczacılık fakülteleri açılmamalı ve mevcut kontenjan sayıları düşürülmeli” dedi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tüm Eczacı İşverenler sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, şunları kaydetti:

“Önümüzdeki dönem sadece yeni mezun olacak genç eczacılar için değil tüm üniversite mezunu gençler için iş bulma yönünde ciddi sorunların yaşanacağı bir dönem olacaktır. Zira mezun olanların nerede istihdam edileceği düşünülmeden, planlanmadan açılan üniversiteler gençlerimize bir gelecek sunan kurumlar olmak yerine maalesef işsizliği öteleyen bir yapı halini almış durumdalar.

TEİS olarak beklentilerimiz; Öğrencisi olmayan fakat açılmış olan eczacılık fakültelerinin standartları belli kriterlere ulaşmadan öğrenci alımına müsaade edilmemesi, öğrenci almaya müsait fakültelerin taban puanlarının yükseltilmesinin sağlanması, Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2023 yılında 9 bin fazla “eczacı” olacağı öngörüsünden hareketle; mesleğimizin geleceği ve işsiz eczacı ordusu oluşmaması için eczacılık fakülteleri kontenjanlarındaki sayıların azaltılmasıdır.”