Sağlık Bilimleri Üniversitesi ile bir biyoteknoloji firması arasında yerli kanser ilacı üretimine yönelik işbirliği protokolü imzalandı. Protokol kapsamında Pendik´te 55,7 dönümlük araziye kurulacak olan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi Sağlık Teknokenti´nde kansere karşı yeni bir biyoteknolojik molekül olan “Varlımab”ı ve birçok biyoteknolojik ilacı üretecek.
Türkiye yerli ilaç üretimi için adım attı. Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve bir biyoteknoloji firması, Pendik´te 55,7 dönümlük araziye kurulacak olan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi Sağlık Teknokenti´nde kansere karşı yeni bir biyoteknolojik molekül olan “Varlımab”ı ve birçok biyoteknolojik ilacı üretecek.
Firma yetkilisi Dr. Ercan Varlıbaş, yeni projelerden heyecan duyduklarını ifade ederek; “Uzun soluklu bir çalışma ile geliştireceğimiz yepyeni bir ajan molekül sayesinde kanserin üzerine gideceğiz” dedi. Sağlık biyoteknolojisi alanındaki birikim ve deneyimlerini bu yeni biyoteknolojik molekül üretiminde kullanacaklarını belirten Dr. Varlıbaş, “Varlimab”a ilişkin şu bilgileri verdi:
TÜİK: TÜRKİYE’DE HER 5 ÖLÜMDEN BİRİ KANSERDEN
“Dünya Sağlık Örgütü´nün (WHO) 2018 Raporu´na göre, 2015 yılında 8,8 milyon kişinin ölüm nedeni kanserdir. Dünyada 6 kişiden biri kanser nedeniyle ölmektedir. Amerikan Kanser Derneği´nin yayınladığı Kanser Atlası´nda Türkiye´de her yıl 148 bin civarında yeni vakanın çıktığı ve 91 bin 800 kansere bağlı ölümün gerçekleştiği kayıtlı. Türkiye İstatistik Kurumu´nun (TÜİK) 2017 verilerine göre Türkiye´de ise her 5 ölümden birinin nedeni kanser. Bu soruna çözüm bulmak, insanların sağlığına katkı sağlamak üzere yenilikçi ilaç projemizi hayata geçiriyoruz.”
PROF. DR. CEVDET ERDÖL: “PROTOKOL, YERLİ SAĞLIK BİYOTEKNOLOJİSİ HEDEFLERİ BAKIMINDAN BİR MİLATTIR”
Konu Hakkında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl ise şu açıklamalarda bulundu: