Geleneksel tıp, uzman hekimler tarafından hastanede Batı tıbbıyla beraber uygulanacak. Bitkisel ilaçları Sağlık Bakanlığı ruhsatlandıracak, hekimler yazacak ve eczaneler satacak.
Ayşegül Kahvecioğlu
Geleneksel tıp, uzman hekimler tarafından hastanede Batı tıbbıyla beraber uygulanacak. Bitkisel ilaçları Sağlık Bakanlığı ruhsatlandıracak, hekimler yazacak ve eczaneler satacak.
Bakanlığın 1 yıl içinde ruhsat vermeyi planladığı kapsül halindeki 100 bitkisel ilaç, fitoterapi sertifikası olan uzman hekimler tarafından reçete edilecek ve sadece eczanelerde satılacak. Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uzmanı Dr. Buğra Buyrukçu, “Hangi bitkiyi ne zaman, nasıl topladığını bilmediğimiz aktarlar bu yeni sistemle otomatik olarak bypass edilmiş olacak. Artık geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları sadece hekimler tarafından ve hastanelerde batı tıbbıyla birlikte (integratif tıp) uygulanmaya başlanacak” dedi.
Sağlık Bakanlığı, geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları kapsamında yeni adımlar atmaya hazırlanıyor. İstanbul’da, tüm geleneksel tedavi yöntemlerini içermesi nedeniyle dünyada “ilk” olma özelliği taşıyan bir “Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Kongresi” düzenleyen bakanlık, tüm yöntemleri ülkelerinden uzman hekimlerin sunumuyla tartıştı. Türkiye’den hekimlerin de fitoterapi, müzik terapisi, hacamat gibi pek çok başlıkta sunumlar gerçekleştirdiği kongrenin katılımcılarından olan Buyrukçu, 18 üniversitede geleneksel ve tamamlayıcı tıp hizmeti veren birimler açıldığını söyledi.
İntegratif tıp
Buyrukçu, “Bu 18 üniversitenin 8’ine hekim yetiştirme yetkisi verildi. Bu üniversitelerde eğitmen olabilmek için Sağlık Bakanlığı’nın bazı kriterleri var. Kriterleri sağlayan hekimler, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu karşısına çıkıyor; ilerleyen dönemlerde bir sınava da alınacaklar” dedi.
tamamı için kaynağa tıklayınız