Ülke ekonomizin cari açığına ilaç olması dileğimizle.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayide Yüksek Teknolojiye Geçiş Programı ilerliyor. Biyoteknolojiden otomotive, ilaçtan batarya üretimine 17 kritik sektörden 87 milyar dolarlık ek katkı planlanıyor.
Miray Çimen
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın başlattığı, Türkiye’nin sanayi katma değerini iki katına çıkaracak ve yüksek teknolojili ürün payını yüzde 15 seviyesine getirecek Sanayide Yüksek Teknolojiye Geçiş Programı ayrıntıları netleşiyor. Buna göre, sanayide yaratılan katma değere 87 milyar dolar ilave katkı oluşturacak odak sektörlere ilişkin 17 kritik program netleşti.
BİLİŞİM VE YAZILIM ÖNDE
Türkiye’ye yapacağı önemli katkıyla önümüzdeki yıllara damga vurması beklenen programlar arasında bulut bazlı veri saklama ve batarya üretimi, geleceğin gıda üssü ve akıllı şehir çözümleri de yer aldı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün öncelikli olarak önem verdiği Sanayide Yüksek Teknolojiye Geçiş Programı başlatılmıştı. Programla sanayinin katma değerini arttırmak ve yüksek teknolojili ürünlerin payını ileri teknoloji üreten ülkeler seviyesine getirmek amaçlanıyor.
Bakanlık bu kapsamda Türkiye’nin sanayi katma değerini iki katına çıkaracak ve yüksek teknolojili ürün payını yüzde 15 seviyesine getirecek 5 odak sektör belirlemişti. Bu odak sektörler kimya ve ilaç sanayi, gıda sanayi, elektronik ve yarı iletkenler sanayi, makine ve teçhizat, motorlu kara taşıtları sanayi olarak belirlenmişti. Bakanlık daha sonra Dördüncü Sanayi Devrimi kapsamında stratejik önem taşıyan ve diğer odak sektörlerle yatay ilişki içerisinde olan bilişim ve yazılım sanayini de odak sektörler kategorisine dahil etmişti.
87 MİLYAR DOLAR İLAVE KATKI
Bakanlıktan edilen bilgilere göre, program kapsamında sanayi katma değerine 87 milyar dolar ilave katkı oluşturacak odak sektörlere ilişkin 17 kritik program belirlendi. Belirlenen 17 kritik program dijitalleşme, otomotiv, makine, ilaç, kimya, gıda, elektronik olmak üzere 7 ana başlıktan oluştu.
KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜN
Bakanlık, programla teknoloji üretme kapasitesini artıracak ve katma değeri yüksek ürünleri küresel pazara entegre etmeyi hedefliyor. Bunun yanı sıra odak sektör temsilcileriyle Sektörel Sanayi Zirveleri ile somut adımları belirlemek üzere bir araya gelindi. Makine ve Teçhizat, Çelik, Bilişim ve Yazılım, Elektronik ve Yarı İletkenler, Otomotiv ve Tedarik Sanayi, İnşaat Malzemeleri, İlaç ve Tıbbi Cihazlar, Gıda ve Kimya Sanayi zirveleriyle ortak hedef ve stratejiler belirledi.
İHRACAT İÇİNDEKİ PAYI ARTTI
Türkiye, son 15 yıllık süreçte orta yüksek teknoloji grubuna geçiş yaptı. 2002’den bu yana düşük ve orta düşük teknolojili ürünlerin ihracat içerisinde payı yüzde 13.4 azalırken, orta yüksek teknoloji ürünlerin payı yüzde 50.4, orta yüksek ve yüksek teknolojili ürenlerinin payı yüzde 32.8 arttı.
HANGİ PROGRAMLAR BELİRLENDİ?
yazının tamamı için kaynağa bakınız