Ana Sayfa Tıp&Sağlık Neslimiz Tükeniyor

Neslimiz Tükeniyor

Prof Dr Serhat BOR; ülke çapında sadece 811 gastroenterolog var!

Türk Gastroenteroloji Derneği (TGD),  tarafından bu sene de devam edilen “Sindirim Sistemi Hastalıkları Bilgilendirme Programı” kapsamında, Türkiye’nin farklı şehirlerinde yapılan halk bilgilendirme toplantıları ile sindirim sistemi hastalıklarının toplumdaki farkındalık seviyesini yükseltilmesi ve kamuoyunun dikkatinin çekilmesi hedefleniyor.

 

Türk Gastroenteroloji Derneği’nin Toplumsal Farkındalık Projeleri kapsamında “Farkında Ol, Geç Kalma” sloganı ile düzenlediği “Sindirim Sistemi Hastalıkları Bilgilendirme Programı”na geçtiğimiz ay Çanakkale ve Bozcaada’da devam edildi. İlk olarak Çanakkale Belediyesi’nin katkıları ile Çanakkale Belediyesi Nikah Salonu’nda gerçekleştirilen Halk Toplantısında, Sindirim Sistemi Hastalıkları ile ilgili tanı ve tedavideki gelişmeler uzmanlar tarafından anlatıldı.

 

“Gastroenteroloji Nedir?”, “Endoskopi Kime Yapılır, Kime Yapılmaz?”, “Kabızlık ne demektir, ne yapmalıyım?”, “Midem yanıyor”, “Hepatit nedir? Her hepatit olan siroz olur mu?” başlıklarındaki sunumların Prof. Dr. Serhat Bor, Prof. Dr. Hale Akpınar, Prof. Dr. Dilek Oğuz ve Doç. Dr. Yavuz Beyazıt tarafından yapıldığı programın son bölümünde ise, katılımcılardan gelen sorulara yanıtlar verildi.

“NESLİMİZ TÜKENİYOR, ACİL ÇÖZÜM BEKLİYORUZ”

Türk Gastroenteroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Serhat Bor toplantıda, gastroenteroloji uzmanı sayısının da giderek azaldığına işaret ederek, bu durumun gelecekte ciddi bir sorun olacağını, bu sayılarla problemlerin çözülemeyeceğini ifade etti.

Prof. Dr. Serhat Bor şunları söyledi: “Gastroenterolojinin hasta potansiyeli çok. Sindirim sistemi hastalıkları son derece önemlidir. Genel olarak Türkiye’de her 10 kişinin 7’sinde sindirim sistemi hastalığı bulunduğu kabul ediliyor. Reflü sıklığı %23 civarında, yine hazımsızlık hastalığı %15, kabızlık sıklığı % 9, altına abdest kaçırma gibi son derece önemli bir sağlık sorunu %3. Çok yüksek maliyetlerle ama çok iyi ameliyat edilen hepatit C %0.8, hepatit B %4’tür. Safra taşları ve diğer problemleri düşünürsek gastroenteroloji toplumda en sık görülen kronik hastalıkların tanı ve tedavisiyle uğraşan bilim alanıdır. Sonuçta ağızdan makata kadar ki bütün yol boyu pankreas, safra kesesi ve karaciğer gastroenterolojinin ilgi alanıdır. Bu kadar geniş bir ilgi alanı olmasına rağmen ülke çapında sadece 811 gastroenterolog var. Bizim hastalara yetişebilmemiz mümkün değil, sayılarımızın acilen artması gerekiyor. Bu kadar önemli bir sağlık sorununa hitap eden gastroenteroloji nesli tehlikede olan bir meslek dalıdır. 5 yıl önce %50 civarında gastroenteroloji kadrosu verilirken şu anda bu sayı son 4 yıldır 20’dir. Bu meslek dalında emekli olan, vefat eden bu tempoya dayanamayıp yurt dışına giden, yöneticilik pozisyonuna girenleri düşünürseniz bu aile küçülmektedir.” ifadelerini kullandı.

 

Yoğun katılımla gerçekleştirilen toplantıda ayrıca, sindirim sistemi hastalıklarıyla ilgili bilgiler yer alan broşürler dağıtıldı ve anket çalışması yapıldı.