Ana Sayfa Tıp&Sağlık Hekimler kadınların ağrısını neden daha az ciddiye alıyor?

Hekimler kadınların ağrısını neden daha az ciddiye alıyor?

Kadınlar acil servise gittiğinde doktoru görmek için daha uzun süre beklediği gibi, erkeklere kıyasla daha az etkili ağrı tedavisi görüyor.

2009’da doktora gittiğimde doktorum bana “birçok kadın gibi” vücudumu çok fazla dinlediğimi söyleyip, semptomlarımı göz ardı etmeye ve biraz rahatlamaya çalışmamı tavsiye etmişti.

Oysa birkaç hafta önce de göğüs ağrısıyla acil servise gitmiştim. O zaman da doktor bunun panik atak olduğunu söyleyip bir sakinleştirici alarak uyumamı salık vermişti.

Bu ağrılar giderek sıklaşmaya başladı. Ama yıllar boyunca doktorlar bana aynı şeyleri tekrarladı. Bu panik atak veya anksiyete bozukluğudur; kadınlarda kalp ağrısı erkeklerdeki gibi olmaz vs. vs.

Akademik araştırmalar tıp tarihinde uzun yıllardır kadınların acı ve ağrısının göz ardı edildiğini gösteriyor. Ancak bunun bir cinsiyet ayrımcılığı mı olduğu yoksa kadınlara yönelik tıbbi araştırmaların azlığından ya da kadın ve erkeklerin ağrıyı farklı yaşamalarından kaynaklı bir şey mi olduğunu tespit etmesi zor.

Kadınların erkeklere oranla sağlık sorunlarında daha çabuk şikayette bulunduğu yaygın bir kanı. Örneğin İngiltere’de erkeklerin aile hekimine başvurma oranı kadınlardan yüzde 32 daha düşük.

Ancak sırt ağrısı ve baş ağrısı gibi en yaygın iki şikayette kadın ve erkeklerin aynı oranda doktora başvurduğu görüldü. Araştırmacılar kadınların doktora daha fazla gittiği inancının temelsiz olduğunu belirtiyor.

Kadınların ağrı eşiğinin erkeklerden daha düşük olduğu görülüyor. Ama bunda kültürel cinsiyet normlarının etkili olduğu düşünülüyor.

Ayrıca kadınlardaki östrojen hormonu ağrı algısını ve ağrı kesicilere tepkiyi etkileyebiliyor. Bu nedenle kadınlara ve erkeklere farklı ve kişiye özgü tedavi uygulanması gerektiği belirtiliyor.

 

 

tamamı için kaynağa bakınız