Her yıl Mayıs ayının son Çarşamba günü “Dünya Multipl Skleroz (MS) Günü” olarak idrak ediliyor.
Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Selda Korkmaz, MS ile ilgili bilinmesi gerekenleri ayrıntılarıyla anlattı. MS’in daha çok 20-40 yaş arasındaki kadın hastalarda görüldüğüne, nedeninin tam olarak bilinemediğine ve merkezi sinir sisteminde beyaz cevher hasarının gözlendiği kronik bir hastalık olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Korkmaz, “Hastalıktan etkilenen yaş grubunun genç olması ve hastalığın kronik özellik göstermesi nedeniyle, MS toplumda görülme sıklığının ötesinde bir endişe kaynağı oluyor. Herhangi bir nedenle çekilen görüntülemede gözlenen her bir lezyon, hastada ‘Bende MS var mı?’ sorusunu beraberinde getirir. Önümüzdeki yıllarda görüntüleme tekniklerinin daha gelişmesi ile lezyon saptama şansı artacak. Doğal olarak MS varlığına dair soru sayısında da artış görülecek. Bu nedenle MS hastalığının en önemli aşaması tanı, yani teşhis aşamasıdır” dedi.
MEDİPOL Mega Üniversite Hastanesi Nöroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Özge Arıcı Düz;
Dünyada yaklaşık 2.3 milyon kişinin etkilendiği MS’in kişinin bağışıklık sisteminin kendi beyin ve omurilik dokusuna saldırıya geçmesi sonucu oluştuğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Düz, hastalık seyrinde uyuşma, güçsüzlük, görme problemleri, dengesizlik, çift görme gibi nörolojik yakınmaların olabileceğini belirtti.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Nur Yüceyar, “Bağışıklık sisteminin normalden farklı yanlış ve aşırı çalışması sonucu ortaya çıkar. MS’de, kendi dokumuza yönelik bir iltihabi saldırı görülür. Beyin ve omurilikte sinir liflerinin etrafındaki sinirin hızlı ve iyi iletimini sağlayan miyelin adı verilen yağlı tabaka ve sinir lifi hasar görür. Sonuç olarak bu miyelin kaybı ve sinir liflerinin etkilenmesi ile ilişkili bulgular görülür” dedi.
https://www.sondakika.com/haber/haber-dunya-multipl-skleroz-ms-gunu-10894762/
http://www.haberturk.com/ms-en-cok-gencleri-vuruyor-1990801