Sermaye Ötesi Değerler
W- Değerli Fatih Bey öncelikle yeni görevinizin hayırlı olmasını ve başarılarınızın devamını dileriz, kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
F.E.- Yaklaşık 15 yıldır ilaç sektöründe çalışmaktayım. 2001 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Kimya Bölümü’nden mezun olduktan sonra, 2003 yılında ilaç sektörüne adım attım. 2003 – 2011 yılları arasında Abdi İbrahim İlaç’ta üretimin farklı departmanlarında yöneticilik yaptım. 2011 Yılından beri de Pharmactive İlaç’ta çalışıyorum. Bir başka deyişle kurulduğu günden bu güne Pharmactive’deyim. Sırasıyla Kalite Güvence Müdürü ve Fabrika Müdürü görevlerinin ardından, 2016 yılından itibaren Teknik Operasyonlardan sorumlu Genel Müdür olarak görevime devam ediyorum. Bu pozisiyonumun yanı sıra; ilaç, inşaat, elektrik motoru ve madencilik alanlarında faaliyet gösteren SAYA Grup’un İcra Kurulu Üyesi’yim. Evliyim ve bir kız çocuğu babasıyım.
W- Yeni yapılanmanızın getireceği avantajların neler olacağını alabilir miyiz?
F.E.- Pharmactive’in yıllık 330 milyon kutuluk bir üretim kapasitesi mevcuttur. İkinci etap tesislerinin devreye girmesi ile bu kapasite 500 milyon kutuya ulaşacaktır. İç pazardaki varlığımızın ve gücümüzün yanı sıra global bir güç olmayı da hedefliyoruz.
Hem iç pazarda hem de dış pazarlarda en verimli iş sonuçları elde etmek ve daha yoğun odaklanmak amacıyla 2016 itibariyle organizasyonumuzu üç Genel Müdürlük altında yeniden yapılandırdık.
Sayın Yalçın Yaşin Yurtiçi Pazarlar Genel Müdürü, Sn. İnci Ayyıldız Yurtdışı Pazarlar ve İş Geliştirme Genel Müdürü, ben de Teknik Operasyonlar Genel Müdürü olarak hizmet vermekteyiz.
Her biri alanında bilgi ve deneyim sahibi özverili kadrolarımız var ve her gün gelişerek büyümekte. Yönetim Kurulumuz ise sektöre çok uzun yıllarını vermiş, deneyimli isimlerden oluşuyor ve kendilerinin operasyonumuza katkılarını da çok değerli buluyoruz.
Bu yeni yapılanmayla birlikte, kendimize oldukça iddialı hedefler belirledik. Tüm iş kollarımıza daha odaklı bir şekilde konsantre oluyoruz ve bunları gerçekleştirme yolunda emin adımlarla ilerliyoruz.
Şirketimiz hızlı büyüyen ve geniş bir alana yayılan iş kollarına sahip yapıdadır. Büyük bir üretim tesisi, yurtiçi pazarlarda dinamik bir yapı, ihracat ve fason üretim gibi konularda atılan adımlar, beraberinde daha odaklı bir yönetim yapılanmasını gerektirmiştir. Bu nedenle şirketimiz üç farklı genel müdürlük düzeyinde yönetilmektedir. Böylece iş kollarımıza daha odaklı konsantre oluyoruz.
W- Sektör geçmişi çok derin olan bir kökenden gelmektesiniz ve rahmetli kurucunuz Saya Grup Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Abdulrezzak Sancak’ın belirttiği “Ne Mutlu Bir Derde Derman Olana” anlayışı içinde Pharmactive’i bir profesyonel olarak nasıl tanımlıyorsunuz?
F.E.- Rahmetli büyüğümüz ve kurucumuz Abdulrezzak Bey, bu yola çıktığında elbette ki zorlu bir yol olduğunun farkındaydı ve bizlere de zorluklarla baş edebilmenin öğretisini aşıladı. Kendisi hep insanlığa fayda sağlama yönünde bir felsefeyi ilke edinmişti. Çok sevilen biriydi, rahmetle ve saygıyla anıyoruz.
Son 2 yıldır Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Haluk Sancak’ın önderliğinde emin adımlarla hedeflerimize koşuyoruz. Pharmactive, son yıllarda ilaç sektöründe yaşanan el değiştirmelerin ardından yerli bir firma olarak cesur ve kararlı bir adımla sektöre yeniden bir yatırım heyecanı, moral ve özgüven getirmiştir.
Geçmişten bugüne kadar gelen ticari ahlak anlayışı ile modern teknolojinin ve global iş vizyonunun birleştiği bir şirket olarak özetleyebiliriz.
W-Pharmactive kültürünü yakın tanımak adına değerlerinizi ve önceliklerinizi paylaşır mısınız?
Biz Pharmactive İlaç’ta kurum değerlerimizi “Sermaye Ötesi Değerler” olarak adlandırıyoruz ve içselleştiriyoruz. Disiplinle çok çalışarak başarıya ulaşmaya, tevazu ve tasarruf göstererek ise başarıyı sürdürmeye inanıyoruz.
İlişkilerimizde güvenilirlik, iş ortaklarımızın memnuniyeti, içinde bulunduğumuz topluma katkı ve sürekli gelişim sermaye ötesi değerlerimizin nüvesini oluşturmaktadır.
Bu değerlerimizi yaşatmanın, ancak bizimle aynı hedefe kenetlenmiş insan kaynağı ile mümkün olduğunun bilincindeyiz. “Önce İnsan” diyerek insan kaynakları uygulamalarımızı çalışan memnuniyeti ve bağlılığı yaratacak şekilde kurguluyoruz.
W- Pharmactive’in vizyonu ve orta-uzun vade hedefleri nelerdir?
F.E.-2010 Yılında kurulan Pharmactive, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde 108.000 m²’lik arazi üzerine yatırımını inşa ederek ilaç üretim sektörüne adım attı ve 2013 yılı sonunda üretim, pazarlama ve tanıtım faaliyetlerine başladı.
Daha kuruluş aşamasında bu kadar yüksek bir kapasite ve bu kadar güçlü bir AR-GE kadrosuyla başlangıç yapmış olan öncü bir firmayız. En başından itibaren sadece iç pazarlara yönelik hedefler değil aynı zamanda cirosunun %25’ini ihracattan hedeflemesi de Pharmactive’e farklılık katan özelliklerinden bir diğeri. Ayrıca Avrupa GMP’sini daha ilk faaliyet yılında almış olması da kaliteye vermiş olduğu önemi göstermesi açısından son derece dikkat çekicidir.
Pharmactive, AR-GE birimi ile hem kendi inovatif ihtiyaçları için hem de global firmalara ilaç geliştirme çalışmalarında da bulunmaktadır.
Şirket olarak ana hedeflerimizden birisi; önümüzdeki 5 yıl içinde ilk 5 yerli eşdeğer firma arasına girmektir. Çalıştığımız birçok üründe ilk 3 firma arasına girdik. Şu anda birçok uzmanlık alanına hitap eden ürünlerimizi kendi üretim tesislerimizde üretebiliyoruz.
Bir diğer hedefimiz ise tercih edilen üretici olmak. Bu kapsamda ithal gelen ürünlerin lokal üretimi amacıyla, global firmaların ürünlerinin tesislerimizde üretme anlaşmaları yapıldı. Şu anda dünyada ve Türkiye’de önemli bir yere sahip olan 5 çok uluslu firmaya ilaç üretmek üzere anlaşmış durumdayız. Söz konusu ürünlerin üretimi başladı, bir kısmının da teknoloji transferleri devam etmektedir.
Kuşkusuz dünya devi ilaç şirketlerinin üretim yaptırmak üzere bizi tercih etmesi son derece anlamlıdır.
Yurtdışı pazarlarda ise 2022 Yılı itibariyle ihracat şampiyonu olmak için ürünlerimizi ruhsatlandırmaya başladık.
W- Büyüyen bir organizasyon olarak İ.K. & Ar-Ge & Üretim gibi önemli birimlere ait politikalarınız nelerdir?
F.E.-İnsan kaynağımızın en değerli kıymet olduğunun bilinciyle gelişime özel çaba sarf ediyoruz. Bu yolla, ihtiyaç duyulan yönetici atamalarımızın neredeyse tamamını iç kaynaklarımızdan yaptık ve Pharmactive değerleriyle yetişmiş bu arkadaşlarımızın önümüzdeki yıllarda bu değerleri benimseyen kadrolar kuracağını ve başarılı iş sonuçları elde edeceklerini düşünüyoruz.
Tanıtım kalitesinin artması da önem verdiğimiz konu, çünkü gayet iyi biliyoruz ki konusunun uzmanı hekimlerimiz hastalarına en iyi faydayı sunmak için çok çaba gösteriyorlar. Biz de hekimlerimizin uygun buldukları tedavilerde, ürünlerimizin reçetelerinde yer alabileceğinin bilinciyle hareket ediyoruz.
Üretim tesisimizde görevli ekibimiz konusunda yetkin ve geniş bir tecrübeye sahip.
AR-GE departmanımız, üretim kampüsümüzde dört kat üzerine kurulu 3.200 metrekarelik ayrı binasında yürüttüğü ürün geliştirme çalışmalarında, tüm dünyaca kabul gören FDA/EMEA/ICH kılavuzlarını esas alıyor. Türkiye’nin dokuzuncu ilaç Ar-Ge merkezine sahibiz. Farmasötik teknoloji, farmasötik kimya ve proses geliştirme alanlarında doktora, master ve lisans eğitimi almış uzman AR-GE kadromuzla, Türk ilaç sektöründeki üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmeyi ve farklı terapötik alanlarda inovatif yaklaşımlarla ürün geliştirmeyi hedefliyoruz. AR-GE Merkezimizde katma değeri yüksek eşdeğer ilaçlar geliştirmek için her yıl yaklaşık 10 milyon lirayı AR-GE faaliyetlerimize ayırıyoruz.
W- Pharmactive’in hacmi hakkında; ruhsat, ilaç, üretim, istihdam ve ihracat özelinde bilgi verir misiniz?
F.E.-2010 Yılında kuruluşumuzdan bugün geldiğimiz noktada 300’ü satış & pazarlama, 250’si üretim ve AR-GE tesislerimizde, 50’si de genel merkezimizde olmak üzere toplam 600 çalışanımız bulunuyor. Günden güne büyümeyle birlikte istihdam sayımız da artmaktadır.
Pharmactive’in yıllık 330 milyon kutuluk bir üretim kapasitesi mevcuttur. İkinci etap tesislerinin devreye girmesi ile bu kapasite 500 milyon kutuya ulaşacaktır. 129 Formda 62 molekül ruhsatına sahibiz.
5 Yıl içerisinde 35’in üzerinde pazarda ihracat satışları ile Türkiye’deki yerel ilaç firmaları arasında en fazla ihracat yapan firma olmayı hedefliyoruz.
W- Üretim alanında yeni yatırım planlarınız var mı? Fabrikanızdaki fason üretimin payı nedir ve tesisinizin özelliklerini paylaşır mısınız?
F.E.- Üretim tesislerimizde yatırımlarımız durmamakta. Büyümeyle paralel teknoloji ve ekipman yatırımlarımız da sürekli devam etmektedir. Önümüzdeki yıl 40 milyon TL yatırım yapacağız. 2017 yılı için fabrikamızda fason üretimin payı yaklaşık %50 oranında olacaktır.
Tesisimiz yeni bir tesis olmanın avantajlarını sağlamaktadır. Geniş kullanım alanlarına sahip fabrikamızda, yeni nesil teknoloji ile tecrübeli bir ekibin birleştiği, yüksek standartlarda üretim yapmaktayız.
Akıllı bina teknolojisi ile donatılmış olan tesisimiz 24 saat bilgisayar kontrollü sistemler ile yönetilmektedir.
W- Cari açığa ilaç olacak mısınız? Yatırım planlarınız içinde onkoloji-biyoteknoloji-hormon ve güncel konu olan aşılar vb. stratejik ürünlerde var mıdır?
F.E.-Biyoteknolojiden geri kalmamak gerekiyor. Güney Kore’de bir biyoteknoloji ortağı edindik. Bu alana girişimiz bu ortaklıkla olacak. İkinci etapta da Türkiye’de Güney Kore’deki ortağımız ile biyoteknolojide büyük yatırımlar yapmayı planlıyoruz.
Diğer alanlarda da çeşitli fırsatları dikkate alıyoruz. Fabrika arazimizin henüz %50’sini kullanmış durumdayız. Kalan kısmı farklı teknolojiler için rezerv olarak bıraktık.
Onun haricinde çok güçlü bir eşdeğer ilaç üreticisi olmak istiyoruz. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde ihracat önceliğimiz olacak. Ülkemiz şu anda ilaçta az ihracat yapabiliyor, fakat bu alan çok gelişecek. Biz de hem global firmalara üretim yaparak hem de ihracat pazarlarımızı büyüterek cari açığa ilaç olacağız.
W- Almanya Sağlık Bakanlığı BfArM den onay almanız ile Avrupa kapılarını açtınız buradaki iş modeliniz nasıl olacak ve Avrupa’dan sonrası hedeflerinizi paylaşır mısınız?
F.E.-Distributörler aracılığıyla satış yapmayı planlıyoruz. Rusya, BDT , Ortadoğu ve Afrika pazarlarında bölgesel liderliği hedefliyoruz. Avrupa, Uzak Doğu ve Latin Amerika pazarlarında da ürünlerimiz satılacak. 5 yıl içerisinde 35’in üzerinde pazarda ihracat satışları ile Türkiye’deki yerel ilaç firmaları arasında en fazla ihracat yapan firma olmayı hedefliyoruz.
W- Size göre dünyada ve ülkemizde ilaç sektörünün geleceği nasıl şekillenecek, rekabet hangi alanlarda yoğunlaşacak ve buna bağlı olarak global bir firma olan Pharmactive’in misyonu ne olacaktır?
F.E.-Son yıllarda geleneksel kimyaya dayanan ilaçlardan biyoteknolojik ilaçlara geçişte bir yükseliş söz konusu. Dolayısıyla uluslararası arenada rekabet avantajı kazanmak isteyen firmalar rotalarını biyoteknoloji yatırımlarına çevirmiş durumda. Pharmactive olarak biz de bu alana yatırıma başladık. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde dünya ilaç pazarının değer olarak % 25’i biyoteknolojik ürünlerden oluşacak. Bu alanda teknolojik bilgi düzeyini ve katma değerli üretimi arttırarak dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alma stratejisi de 2023 hedeflerine giden yolda devletimizin eylem planları arasında yer almaktadır.
W- Değerli görüşlerinizi paylaştığınız için teşekkür eder, başarılarınızın devamını dileriz.