Bu yıl bilimsel dişhekimliğinin 110. yılını kutluyoruz. 19-25 Kasım 2018 tarihleri arasında Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftasını çeşitli etkinliklerle kutluyor olsak da giderek artan mesleki sorunlarla karşı karşıya kalıyoruz.
Türkiye’de; halen eğitim veren 63 Dişhekimliği Fakültesi bulunmaktadır, ancak kurulmuş ama henüz eğitime başlamamış 23 fakülte ile birlikte bu sayı 86’dır. Bunların 5’i devlet 15’i vakıf (özel) olmak üzere 20 Dişhekimliği Fakültesi İstanbul’dadır.
Bu fakülteler yılda ortalama 3000 civarında mezun vermektedir. İstihdam planlaması yapılmadan, bilimsel ve fiziki koşullarının yeterliliğine tam olarak bakılmadan, fakültelerin itirazlarına rağmen kontenjanları her geçen yıl arttırılan ve bu sebeple hızla artan mezun sayısı dişhekimliği alanındaki olumsuz koşulları daha da ağırlaştırmaktadır.
Yeni mezunların kontrolsüz ve plansız şekilde süratle artması, bu genç meslektaşlarımızın iş bulma güçlüğü ve işsiz dişhekimlerinin sayılarının artmasına yol açmaktadır. Sonuç olarak bu durum dişhekimlerinin düşük ücretle ve olumsuz koşullarda çalıştırılmalarına neden olmaktadır.
Sağlıkta Dönüşüm adı verilen programla kamudaki meslektaşlarımızın bir sağlık kuruluşunda değil de kâr amaçlı bir ticarethanede çalıştırılma mantığı ile daha çok hasta bakma, daha çok performans, daha çok puan yapma baskısıyla çalıştırılmakta olduğunu görmekteyiz. Makul sayıda hasta bakıp kaliteli sağlık hizmeti vermek isteyen meslektaşlarımıza ise uyarılar yapılmakta, bir nevi mobbing uygulanmakta ve meslektaşlarımız geçici görevlerle ikametgâhlarından uzak bölgelerde görevlendirilerek yıldırılmaya çalışılmaktadır.
Serbest çalışan hekimlerimiz; ağırlaşan ekonomik koşullardan, buna bağlı olarak dışa bağımlı malzemelerin fiyatlarının ölçüsüz bir şekilde artmasından ve halkın satın alma gücünün giderek düşmesinden fazlasıyla etkilenmektedir.
Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi 15.11.2018 tarihinde kabul edilerek yasalaştı.
Teklifin 5. maddesi, idare tarafından terör örgütleriyle bağ kurularak kamu görevinden çıkartılan veya kamu görevine alınmayan hekimlerden mecburi hizmeti bulunanların 450 gün süreyle mesleklerini yapmaktan yasaklanmalarına ilişkin kısıtlamayla yasalaştı. Bu kısıtlamanın da hiçbir haklı yanı yok. Hekimin kamu görevine girmesinin engellenmesi zaten kişiyi bir hakkı kullanmaktan yasaklamaktır ve bir anlamda cezadır; buna bağlı olarak ayrıca ceza tanımlamak, hekimi bir buçuk yıl kadar mesleğinden etmek kabul edilemez.
Aynı yasa, topluma, sağlıkta şiddeti önleme yasası gibi sunulmuş ise de, yasanın içeriğinde bu yönde bir düzenleme bulunmamaktadır. Sağlıkta şiddet her geçen gün artarak sürmektedir. Yönetenlerin görevi bu sorunun kaynağını saptayarak ortaya çıkmadan önleyebilecek tedbirleri almaktır. Sağlıkta artan şiddetle ilgili son dönemdeki düzenlemeler ise sorun ortaya çıktıktan sonrasına ilişkindir.
Diğer yandan, bu yasa ile meslek kuruluşları ile meslektaş arasındaki bağı zayıflatmak, meslek kuruluşlarının mesleğin gelişimine katkısını azaltmak ve sağlık hizmet sunumu üzerindeki denetimini ortadan kaldırmak amaçlanmış; hekim ve dişhekimlerinin birden çok yerde çalışmasında Odaların değerlendirme yapma hakkı ortadan kaldırılmıştır. Anayasa’nın 135. maddesi ile çerçevesi çizilen ve ilgili yasalarla belirlenen yetki ve görevleri azaltılarak meslek kuruluşlarının işlevsizleştirilmeye çalışılması, Türkiye Cumhuriyetinin demokratik hukuk devleti vasfına aykırıdır. Böyle bir değişikliğin sağlık hizmetlerini geliştirmeyeceği, daha nitelikli bir sağlık hizmeti sunumuna katkıda bulunmayacağı da açıktır.
Bu zorluklara ve engellemelere karşın Türk Dişhekimleri Birliği ve Odaları, meslektaşlarının haklarının savunucusu olmaya, halkın ağız ve diş sağlığı konusunda bilgilendirici, eğitici ve koruyucu çalışmalar yapmaya devam edecektir.
Bütün bu sorunların aşıldığı, dişhekimlerinin gerçekten toplumun ağız ve diş sağlığı seviyesinin yükseltilmesi için çalıştığı, huzurlu bir ülke ve ideal mesleki koşulların yaratılması özlemiyle “22 Kasım Dişhekimliği Günümüz Kutlu Olsun” diyoruz.
İstanbul Dişhekimleri Odası
Yönetim Kurulu