2.6 MİLYON SİGORTALI
Araştırdım; hem sigortacılarla hem sağlıkçılarla konuştum. Önce, sağlık sigorta pazarı hakkında bilgi vereyim. 2 milyon 640 bine yakın kişinin özel sağlık sigortası bulunuyor. Bunun bir milyon 400 bini grup sağlık sigortasından, yani şirketlerin çalışanları için yaptırdıkları sigortadan oluşuyor. Kalan bir milyon 167 bin kişi de ferdi olarak özel sağlık sigortası yaptırıyor. 80 milyonluk bir ülkede hepi topu sağlık sigortalı vatandaş sayısı 2.5 milyondan biraz fazla. Bence birinci sorun bu. Kaldı ki, 2017 yılında sigortalı sayısı 2.8 milyonmuş. Yani, sigortalı sayısında düşüş var.
Noyan Doğan
DOKTORA YÜZDE 26 ZAM
Gelelim, fiyat artışının nedenlerine. Sigortacılar madde madde anlattılar. Birincisi, 2018’in ikinci yarısındaki, özellikle de Temmuz-Ağustos-Eylül aylarında, dövizdeki hızlı yükselişin başta tıbbi malzeme olmak üzere tüm sağlık giderleri ve ilaç fiyatlarında yarattığı artış. Konuştuğum sigortacılar, “2018’in başında bir stent için hastaneye bin lira ödüyorduk şimdi 7 bin lira ödüyoruz” diyor. İkinci bir neden, doktor fiyatlarındaki artış. Türk Tabipleri Birliği, 2019 yılı hekim fiyat tarifesini açıkladı ve buna göre de yeni yılda hekimlerin alacağı ücretlere yüzde 26 zam yaptı.
SAĞLIKÇILAR NE DİYOR?
Sigortacılar sağlık sigortasında fiyat artışının ana nedenini sağlık giderlerindeki artışa bağlıyor. Peki, bu konuda sağlıkçılar ne diyor? Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Dr. Reşat Bahat ile konuştum. Bahat, dövize bağlı olarak başta malzeme ve ilaç olmak üzere sağlık giderlerinde ciddi artış olduğunu, sağlık enflasyonunun da yüzde 30’lar civarında olduğunu belirterek, Türk Tabipler Birliğinin de hekim ücretlerine yüzde 26 zam yaptığını söyledi. Reşat Bahat, bu noktada sigorta şirketlerine bir eleştiri de bulunarak, şunları söyledi: “Sigorta şirketleri sağlık hasarı olarak ödediği paraların yüzde 60’ını 20 hastaneye ödüyor. Oysa 500 özel hastane var. Diyorlar ki, o büyük hastaneler poliçede olmazsa, sigorta satamıyoruz. Doğrudur, ancak sigorta şirketleri o büyük hastanelere Tabipler Birliğinin belirlediği hekim fiyatının iki katını verirken, diğer hastanelere ise belirlenen fiyatın yarısını teklif ediyor. O zaman da diğer hastaneler özel sigortalar ile çalışmak istemiyor. Oysa el birliği ile sigortalı sayısını artırıp, özel sağlık sigortasını tabana yaysak fiyatlar düşecek.”
http://ohsad.org/dr-resat-bahat-ozel-saglik-sigortasi-ile-ilgili-hurriyete-konustu/
tamamı için kaynağa bakınız