Ana Sayfa Manşet Eczane de “Hasta Odaklı Hizmet”

Eczane de “Hasta Odaklı Hizmet”

W- Ecz.Güzide Zehra DİŞLİ YAZAR ile eczacılık özelinde sohbet edeceğiz.

Güzide Hanım Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden mezun olmanızın yanında farklı eğitimler aldınız, ilaç sektöründe çalıştınız, fitoterapi alanında eğitimler ve eczanelere dönük özel eğitim yanında danışmanlık hizmeti de vermektesiniz. Bunlar bizim bildiklerimiz, sizi tanıyabilir miyiz?

G.Y- Eczacılık Eğitimimin üzerine Boğaziçi Ünv. İşletme, Yeditepe Ünv. Fitoterapi yüksek lisansları yaptım. 50 yaşında 2018 yılında  Sağlık Bilimleri Ünv.de Homeopati Sertifika programını tamamlayarak eğitimlere devam etme mutluluğu yaşıyorum.

W- Altın Havan tarafından “Danışmanlık Hizmet Ödülü” aldınız, danışmanlık alanınız ve konularından bahseder misiniz?

G.Y.- Eczanelerin küçük ölçekli işletme yönetimi alanında özellikle personel yönetimindeki özlük süreçlerinin yönetilmesi sürecine yönelik danışmanlıklar ile Altın Havan Ödülüne layık görüldüm.

W- Eczacılara yönelik verdiğiniz eğitimlerden bahseder misiniz?

G.Y.- Eczanelere olan güvenin artması hedefine yönelik farkındalığı desteklemek üzere “Eczane’de Elden Satış” eğitimimde Hasta Odaklı Hizmet vermeye yönelik olarak  eczacı ve eczane çalışanlarına interaktif eğitimler vermekteyim.  Eczane’de Elden Satış, Eczanede Özlük Dosyası Yönetimi, Eczanede Zor İnsanlarla Başetme, “Kişilik Tiplerine Göre İletişim” , Hastaya Kötü Haberi Verme, OTC, Fitoterapi , Aromaterapi, Homeopati başlıklarıyla eğitimler vermekteyim.

W- Geleceğin eczanesi nasıl olacak, bugünkü eczacı ile yakın gelecekteki eczacının iş tanımları-fonksiyonları nasıl evrilecek?

G.Y.- Bilindiği üzere 12 Nisan 2014 CUMARTESİ/Resmî Gazete/Sayı : 28970  Türkiye İlaç ve Tıbbî Cihaz Kurumu tarafından yayınlanan ECZACILAR VE ECZANELER HAKKINDA YÖNETMELİK MADDE 4 – (1) ç) maddesinde yer aldığı üzere ilaçların hazırlanması ve hastaya sunulması;

  • farmakolojik etkisinin devamlılığı,
  • emniyeti,
  • etkililiği ve maliyeti bakımından gözetimi;
  • ilaçla ilgili standardizasyon ve kalite güvenliğinin sağlanması
  • ve ilaç kullanımına bağlı sorunlar hakkında hastaların bilgilendirilmesi
  • ve çıkan sorunların bildiriminin yapılmasına ilişkin faaliyetleri yürüten sağlık hizmetleri

eczacı tarafından yapılır. Bu hizmetlerin eczanede yapılması Farmakoloji ve Klinik Eczacılık alanlarının eczanelerin farklılaşması acısından önem arz edecek.

Eczacılığın geleceği reçete ile gelen talep sonucu raftan ilaç çıkarılmasının ötesine geçemezse meslek olarak ölecek. Eczamatikler , doğrudan hastaya ilaç kargolanması yurtdışı örneklerinde olduğu gibi hızlıca eczanelerin alternatifi olma riskini taşımakta.

Hastasının ilaçla ilgili her türlü sürecini yöneten eczaneler ayakta kalacaklar bence.

W- Değerli görüşlerinizi paylaştığınız için çok teşekkürler.