Ana Sayfa Biyoteknoloji Gelecek Biyoteknolojide

Gelecek Biyoteknolojide

İLAÇ SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİ, BİYOTEKNOLOJİK İLAÇLARDA

Dünya ilaç devlerinin Avrasya’daki ortak buluşma noktası CPhI Istanbul 2016, 01-03 Hazİran tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde üçüncü kez ziyaretçilerine kapılarını açtı.

Türkiye, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Asya ve Kafkasya bölgesindeki ilaç sektörüne erişmek için çok önemli fırsatlar sunan fuar, 25’den fazla ülkeden 200’ü aşkın katılımcı firmayı 40’dan fazla ülkeden 4 bin 500 ziyaretçi ile bir araya getirdi.

Bu yıl ilk kez özellikle Türkiye’nin ihracat yaptığı ülkelerin de aralarında bulunduğu dünyanın çeşitli bölgelerinden alım heyetleri ile katılımcı firmalar arasında ikili görüşmelerin de yapıldığı fuarda Türkiye’de ilaç sektörünün üretim kapasitesi, teknoloji ve Ar-Ge’deki gelişmeler paylaşıldı. Yerli ve yabancı otoritelerin katıldığı seminerlerde de sektörde son dönemde yaşanan değişiklikler masaya yatırıldı.

CPhI Istanbul 2016, UBM EMEA (Istanbul) tarafından T.C. sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun (TİTCK) ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı KOSGEB’in destekleri, İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası’nın (İEİS) resmi ortaklığı ve Deva Holding’in Elmas sponsorluğunda düzenlendi.

CPhI Istanbul 2016 ve ilaç sektörünü değerlendiren Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanı Doç. Dr. Osman Arıkan Nacar, Türkiye’de ilaç tüketiminin yüzde 58’inin ithal ilaçtan karşılandığını, bu oranın aşağıya çekilmesi amacıyla desteklenen yerli işletmelerin üretiminin ve Ar-Ge yatırımlarının artması neticesinde, bir süre sonra ithal ilaç tüketiminin azalacağını söyledi. Yerli yatırımcıya sağlanan destekler sonrasında hem üretim hem AR-GE’ye yatırım yapan Türk firma sayısı artıyor ve ilaç üretiminin yanı sıra biyobenzer ürün geliştirme çalışmaları da hız kazanıyor. Yerli üretiminin artmasıyla Türkiye ilaç pazarında, özellikle yakın coğrafyasında söz sahibi olacak” dedi.

İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) Başkanı Nezih Barut ise, “Türkiye ilaç endüstrisi, son yıllarda Ar-Ge konusunda gittikçe artan bir heves ve çabaya sahip. Endüstrimiz, Ar-Ge yetkinliğini artırmayı ve özellikle biyoteknoloji alanında daha yüksek katma değerli ürünler üreterek, küresel bir ilaç üreticisi ve ihracatçısı konumuna gelmeyi hedefliyor. Son 5 yılda bu hedefler doğrultusunda umut verici gelişmeler kaydettik. Endüstrimizin yüksek motivasyonu, çabası ve teşvik sisteminin itici gücü, Ar-Ge sonuçlarımıza yansımaya başladı. 2010 yılında 4 olan akredite Ar-Ge merkezi sayımız 13’e yükseldi. 2010-2014 yılları arasında Ar-Ge harcamalarımız yaklaşık 2,5 kat artış gösterdi. Kamunun desteği ve endüstrimizin çabasıyla, sanayi dönüşümünü tamamlamış, Ar-Ge yetkinliğini artırmış, biyoteknolojik alanda söz sahibi, daha yüksek katma değerli ilaçlar üreten, net ihracat yapabilen küresel bir oyuncu olacağımıza içtenlikle inanıyorum” dedi.

CPhI Istanbul 2016’da Orta Doğu ve Kuzey Afrika’dan gelen ziyaretçi yoğunluğuna vurgu yapan UBM EMEA (Istanbul) Türkiye Operasyonlarından Sorumlu Başkanı Haluk Balcı, “Ortadoğu ve Kuzey Afrika ilaç pazarı, gittikçe artan ve yaşlanan popülasyonu ve karşılanamayan medikal ihtiyaçları ile Türk ilaç üreticileri için öncelikli Pazar haline geldi. Pazarda büyüyen orta sınıfın varlığı; bölgenin markalı veya markasız tedavilere ulaşma arzusu ve bunları maddi açıdan karşılayabilme potansiyeli ile yeni tanı ve terapilere duyulan ihtiyaç bu pazarlardaki alıcıları Türkiye firmalarına yönlendiriyor. CPhI Istanbul 2016 bu büyük potansiyelin değerlendirilmesi için çok önemli rol üstleniyor” dedi.

Avrasya’nın en büyük İlaç Konferans ve Fuarı olma ayrıcalığına sahip CPhI Istanbul 2016, gerek fuardan önce gerekse fuar esnasında düzenlediği sektörün nabzını tutan etkinlikleri ile de dikkatleri üzerine çekti. Mayıs ayında her hafta CPhI Istanbul 2016 evsahipliğinde düzenlenen Yuvarlak Masa Toplantıları’nda sektörün tüm paydaşları, fikir alışverişi yapma, proje ve taslak teklifleri paylaşımı, kolektif çalışma, ilaç endüstrisinin geleceğini ve sorunlarını masaya yatırma şansı buldu. Bu toplantıların görüntüleri Facebook, Twitter, LinkedIn, Youtube ve diğer sosyal mecralarda paylaşılarak ilaç sektörü gündemde tutuldu.

CPhI Istanbul 2016, fuar esnasında düzenlediği konferanslar ile de sektördeki yatırım ve iş fırsatları, yasal mevzuat ve politikalar, üretim, AR-GE, yeni teknolojiler, tedarik zinciri gibi ana konu başlıklarını masaya yatırırken, yeni pazarları ve bölgenin iş potansiyelini mercek altına aldı. Konferans programında Girişimcilik, Yenilikçilik ve Ar-Ge Faaliyetlerine Dayandırmak Suretiyle Türkiye’yi Küresel İlaç Üretim Merkezi Olarak Konumlandırmak; Değişen Pazar Dinamiklerinin Değerlendirilmesi; Etkin Büyüme ve Yatırım Stratejileri Kullanarak MENA Bölgesinde Güçlenmek; Büyük İlaç Sanayinin Sıcak İlgi Alanı Olarak Ortadoğu ve Kuzey Afrika konuları ilgi çeken başlıklar olarak öne çıktı.

Türkiye’de ilk kez düzenlenen ‘Hedef Ülkelerde Yatırım ve İş Fırsatları’ toplantıları ile CPhI Istanbul 2016, katılımcılarına ve ziyaretçilerine, pazar istihbaratı başta olmak üzere stratejik danışmanlık hizmeti sağladı. Fuar, üç gün süreyle Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Fas, İsrail, İran, Lübnan, Suudi arabistan, Mısır ve Cezayir gibi ülkelerden alım heyetleri ile Türk ilaç firmalarını buluşturarak ticari görüşmelere sahne olacak. Ayrıca hem Lübnan hem de İran Sağlık Bakanlığı’ndan temsilciler de fuar sırasında Türk katılımcılar ile biraraya gelecekler.

CPhI Istanbul 2016, hem pozitif ayrımcılığın oluşması hem de sağlık ve ilaç sektörlerinde çalışan kadınların desteklenmesi amacı ile fuardan öncesinde Farkındalık Kampanyası başlattı. Kampanya ile ilaç sektöründe görev yapan üst düzey kadın yöneticilerin Video mesajları Facebook, Twitter, Linkedin, YouTube ve diğer sosyal mecralarda paylaşılarak ilaç sektörü gündemde tutuldu.

Bu etkinliğin finali fuarın ikinci günü gerçekleşecek ‘İş Kadınları Kahvaltısı’ ile yapılacak. İş Kadınları Kahvaltısı etkinliğine Eczacıbaşı Sağlık Grubu Başkanı Elif Çelik, Merck Group Global Ticari Operasyonlar Başkanı Elçin Elgün, Sanofi Pastaur AMESA Bölge Başkanı Eman Aly, Abdi İbrahim İş Geliştirme Direktörü Elif Elkin ve moderatör olarak da Amrop International Yönetici Ortağı Prof. Dr. Yeşim Toduk katılacak. Türkiye’nin genelinde ilaç sektöründe kadın çalışanların durumunun ele alınacağı İş Kadınları Kahvaltısı’nda, ilaç ve sağlık sektöründe başarılı olmuş bu 4 kadının kariyer yolculuğunda önlerine çıkan engeller ve kadının bu sektördeki duruşu konuşulacak.

CPhI Istanbul 2016, DEVA Holding’in elmas, Nobel İlaç’in platin ve Helba İlaç ile BD Medical Pharma ve CCCMPHIE’nin altın sponsorlukları ile gerçekleşti. Koçak Farma, Pharmactive, Vem İlaç ve Infa Group gümüş, Analitik Kimya, Mustafa Nevzat, Şanlı İlaç, BD Medical Pharma, Infoset, Harman Finochem, Nosch Labs PVT, Pharma Action, Softi Gel Procaps, Symbiotica, Promo Pharma da diğer sponsorlukları üstlendi.

Milliyet