Çin’de ortaya çıkan ve daha sonra başka ülkelere de yayılan yeni tip koronovirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 100’ü aştı.
BBC haberinde: Çinli yetkililer koronovirüs nedeniyle 106 kişinin hayatını kaybettiğini ve ülkede koronavirüsün bulaştığı toplam kişi sayısının 27 Ocak itibarıyla 4 bin 515 olduğunu açıkladı. Bir gün önce koronavirüsün bulaştığı toplam kişi sayısının 2 bin 835 olduğu bildirilmişti.
Çinli yetkililer yeni koronavirüsün kuluçka döneminde, yani hastalarda hiçbir belirti ortaya çıkmadığı dönemde de insandan insana bulaştığını açıklamıştı.
Hubei eyaletinin çoğu ile virüsün ortaya çıktığı şehir ve eyaletin başkenti Vuhan karantinaya alınmış durumda.
Yurt dışında da 40’tan fazla hasta tespit edildi. Bu ülkeler arasında ABD, Japonya, Kanada, Avustralya ve Güney Kore de var.
Şimdiye kadar Çin sınırları dışında hayatını kaybeden olmadı.
‘2019-nCoV’ ismi verilen koronavirüs, insanlarda zaatüre belirtilerinin görülmesine yol açıyor.
İnsanlarda virüsün kuluçka döneminin, yani hiçbir belirti göstermediği dönemin 1-14 gün arası sürdüğü tahmin ediliyor.
Bu süreçte insanlar hasta olduklarını bilmeden etrafındakilere virüsü bulaştırabiliyor.
tamamı için kaynağa bakınız
Koronavirüs: Hastane çalışanları, tuvalete gitmeye zamanları olmadığı için yetişkin bezi kullanıyor
Hükümet talebi karşılamak üzere iki hastanenin inşasını yetiştirmeye çalışırken hayati tıbbi malzemeler azalıyor
Çinli sağlık çalışanlarının tuvalete gitmeye zamanları olmadığı için yetişkin bezleri kullandığı bildirildi.
Hubei eyaletindeki Vuhan şehri, aralık ayında bir et pazarından yayıldığına inanılan koronavirüsten dolayı perşembeden beri tecrit altında.
Vuhan, 11 milyonluk bir şehir ve virüsün merkez üssünün çevresindeki hastaneler salgınla başa çıkmak için büyük çaba sarf ediyor. Yeterli sayıda hastane, yatak, doktor, hemşire ve hatta lastik eldiven ve yüz maskesi gibi temel tıbbi malzeme yok.
Salgına cevap olarak Çin Halk Cumhuriyeti iki hastanenin inşasına başladı. Hastanelerin ilki bin kişilik kapasiteye sahip ve birkaç gün içinde, 3 Şubat’a kadar tamamlanacak. Bin 300 yataklı olacak şekilde tasarlanan ikinci hastaneninse üç hafta içinde bitmesi bekleniyor.
Bu arada, hastaneler kırılma noktasında; hatta aktarılana göre bir doktor görevi başında öldü. Washington Post’un haberine göre bazı çalışanlar tuvalete gitmeye zamanları olmadığından bazılarıysa koruyucu kıyafetlerini çıkarmak ve yırtılma ihtimalini yaşamak istemediklerinden dolayı bez kullanıyor.
Weibo’da paylaşımda bulunan Vuhanlı bir doktor “Başka bir koruyucu giysiye sahip olamayabileceğimizi biliyoruz ve hiçbir şeyi boşa harcayamayız” diye yazdı.