Avrupa hayaliyle yollara düşen göçmenlerin Yunanistan sınırında karşılaştığı zulüm yürekleri parçalarken, en büyük tramvayı çocuklar yaşıyor. Uzmanlar, bu kişilerin ömür boyu psikolojik sıkıntı yaşama ve aidiyet hissi taşımama riskine dikkati çekiyor
Yunanistan’a ulaşan göçmen sayısı 130 bini aşarken, bir o kadarı da sınırda Yunan polisinin orantısız gücüne maruz kaldı.
Gaz ve ses bombalarıyla karşılanan göçmenlerin bazılarına ateş açıldı.
Bir göçmen çocuk vurularak can verdi
Çıplak ayakları ve tedirgin bakışlarıyla sınırdan sınıra sürüklenen çocukların çığlıkları ve gözyaşları eksik olmazken, içlerinden biri polis kurşununda can verdi.
Göçmen çocukların yaşadığı zorlukları, psikolojilerinin bu durumdan nasıl etkilendiğini ve süreci en az zararla atlatıp geleceğe güvenle bakabilmeleri adına neler yapılabileceğini Çocuk ve Genç Psikiyatristi / Psikoterapist Doç. Dr. Sevcan Karakoç Demirkaya ile Uzman Psikolog Zeynep Sancak’la konuştuk.
Uzmanlar, insanlık dışı tutuma maruz kalan, üzerlerine ateş dahi açılan miniklerin psikolojilerini düzeltmenin hiç de kolay olmadığı görüşünde.
Ancak bu noktada ülkelere kritik görevler düştüğünü belirtiyorlar.
Günümüzdeki ‘üzgün’ göçmen çocuklarının gelecekte ‘öfkeli’ bireylere dönüşmemesi için yapılması gereken çalışmalara dikkat çeken uzmanlar, nesilden nesile nefret aktarımının yalnızca bireyleri değil, kamu güvenliğini tehdit ettiği uyarısında da bulunuyor.
Doç. Dr. Demirkaya: Etkisi ömür boyu sürecek
Çocuk ve Genç Psikiyatristi / Psikoterapist Doç. Dr. Sevcan Karakoç Demirkaya, göçün tek başına ele alındığında yetişkinler için bile çok zor bir süreç olduğunu vurgularken, en büyük zorluğu çocukların yaşadığını söylüyor.
Sınırdaki görüntülerin çok üzücü olduğunu belirten Demirkaya, yaşananların psikolojik etkilerinin bir ömür boyu süreceği görüşünde:
Çocuklardaki temel güven duygusu, bağlanma duygusu ve beyin gelişimi hali hazırda devam ediyor. Kimlik yapısının oluşturulması, kişilik özelliklerinin belirlenmesi açısından bu dönem kritik önemli. Etkisi ömür boyu sürecek. Kalıcı etkiler de olumluluktan ziyade olumsuz olarak daha fazla hissedilecek.
tamamı için kaynağa bknz