Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi tarafından yayınlanan ve virüsle ilgili şimdiye kadarki en geniş araştırma olan raporda öne çıkan olgulardan biri, erkeklerin kadınlara oranla çok daha savunmasız olduğunun görülmesi oldu.
euronews haberinde; Erkekler ile kadınlara aynı oranda virüs bulaştığı tespit edilirken erkeklerde ölüm oranı yüzde 2,8, kadınlarda ise yüzde 1,7 oldu.
Erkeklerin bağışıklık sistemi neden daha zayıf?
Pek çok uzman bazı erkeklerde biyolojik durumun, bazı erkeklerde ise yaşam tarzı seçimlerinin rol oynadığını düşünüyor. Özellikle erkek egemen toplumlarda, erkek cinsinin daha fazla sorumluluk ve daha fazla stres altında olduğuna dikkat çekiliyor
Kadınlık hormonlarının avantajı ve dezavantajı
Bir başka hipotez, neslin devamını sağlayabilmek adına kadınların bağışıklık sisteminde henüz anlaşılamamış olan bir hayatta kalma avantajının yerleşik olduğu.
Bu farkın kadınlık hormonu olan östrojen ile alakalı olabileceği düşünülüyor. Kadınların genlerinde iki X kromozomu taşıyor olmaları ve bu ek X kromozomun bağışıklıkla ilgili bazı genleri taşıyor olması da yine nedenler arasında görülüyor.
ABD’nin Iowa Üniversitesi Mikrobiyoloji Bölümü uzmanları yaptıkları araştırmalarda östrojen hormonu bloke edilmiş ve yumurtalıkları alınmış dişi farelerin SARS virüsüne maruz kaldıklarında çok daha hızlı ve kolay şekilde öldüklerini tespit etti.
Ayrıca kadınların aşılara daha iyi karşılık verdiği ve aşı sonrasında daha iyi hafızaya sahip bir bağışıklık sistemi geliştirdiği belirtiliyor.
Ne var ki, bu avantajın beraberinde getirdiği en büyük dezavantaj kadınların romatoid artrit ve lupus gibi otoimmün hastalıklara daha açık olmaları. Günümüzde otoimmün hastalıklara sahip olan kişilerin yüzde 80’inin kadın olduğuna dikkat çekiliyor.
Kentlerden çıkışların yasaklanması koronavirüsün yayılmasını önler mi?
Uzmanlar, kentleri “mühürlemenin” daha önce görülmemiş bir uygulama olması nedeniyle yeni koronavirüsü önlemede etkisinin bilinmediğini söylüyor.
İngiltere’deki King’s College London’da öğretim görevlisi Dr. Nathalie MacDermott, kentlerin karantina altına alınmasıyla ilgili “Genellikle bu tarz kararlardan kaçınırız çünkü bu insanların paniklemesine ve bölgeden kaçmaya çalışmasına neden olur” şeklinde konuşuyor.
Johns Hopkins Üniversitesi’nden moleküler mikrobiyoloji ve immünoloji profesörü Andrew Pekosz’a göreyse bu, muhtemelen virüsün yayılımını önlemek için en iyi yöntem. Ancak Pekosz karantinaların ne kadar etkili olduğunun henüz belirlenemeyen faktörlere bağlı olduğunu ifade ediyor
Pekosz’a göre bu faktörlerin başında, virüsün insandan insana nasıl geçtiği ve bulaşan kişinin virüsü ne kadar hızlı yayabileceği sorularının geldiğini belirtiyor.
Öte yandan Columbia Üniversitesi’nden virolog Nischay Mishra, özellikle yoğun nüfuslu bir ülke olması nedeniyle Çin’in aldığı önlemler için “çok geç” olduğunu vurguluyor.
Mishra, koronavirüsün halihazırda denizaşırı ülkelere ulaştığını belirterek, “Şu anda işler çok hızlı ilerliyor” diyor.
MacDermott ise insanların solunum yolu hastalıkları nedeniyle hastaneye başvurmaları gerekmediğini söylüyor. İnsanların ülkelerindeki yetkilileri uyararak “sağlık sistemine aşırı yük bindirmemeleri” gerektiğini ifade eden uzman, hastaların tıbbi müdahalenin şart olmadığı durumlarda diğer insanlara bulaştırabilecekleri hastanelere gitmemelerini tavsiye ediyor.
Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) uzmanlar ise perşembe günü düzenlenen basın toplantısında, şimdiye kadar virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin, çoğunlukta başka hastalık veya komplikasyonları olan yaşlı insanlar olduğunu söylemişti.
Fransa’da 2 bin maske çalındı, devlet stoklara el koydu
Fransa’da yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle 4 kişi hayatını kaybederken vaka sayısı da 200’ü aştı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise devletin koruyucu maske stokları ve üretimine el koyduğunu açıkladı.
Resmi sosyal medya hesabı üzerine açıklama yapan Macron, “El konulan maskelerin devlet tarafından sağlık profesyonelleri ve koronavirüse yakalanan hastalara verileceğini” açıkladı
Nous réquisitionnons tous les stocks et la production de masques de protection. Nous les distribuerons aux professionnels de santé et aux Français atteints par le Coronavirus.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) March 3, 2020