Kontrollü sosyal hayat dönemine geçtiğimiz 1 Haziran 2020 tarihinden itibaren Covid-19 pandemisi ile mücadelede ülke olarak yeni bir aşamaya başlamış olduk . Bu döneme geçerken aile hekimleri olarak duyduğumuz endişe ve kaygıları, erken ve birden açılma ile toplumda oluşan rehavetin vaka sayılarını arttırabileceğini, sağlık çalışanlarının bu mücadelede toplum desteğinin azalması ile yalnız bırakıldığını, bu tablonun daha fazla sağlık çalışanının enfekte olarak hastalanmasına yol açacağını, moral ve motivasyon olarak biz hekimleri ve sağlık çalışanlarını olumsuz etkileyeceğini, mücadele gücümüzü düşüreceğini farklı zamanlarda farklı yollardan iletmeye çalıştık. Kamuoyuna ve sağlık otoritelerine, bakanlığımıza sesimizi duyurmaya çalıştık.
Ne yazık ki daha bir iki gün önce üzülerek iki hekim arkadaşımızın Uzm Dr Mustafa Özlü ve Uzm Dr Halil Yücel Kutun’ un covid-19 nedeniyle vefat haberlerini arka arkaya aldık.Her iki sağlık şehidimize de rahmet, ardında kalan ailelerine ve sevenlerine sabırlar diliyoruz. Tüm sağlık çalışanları gibi biz aile hekimleri de salgınla mücadele geldiğimiz kaygı verici bu noktada kayıplarımızın artmasından endişe duymaktayız. Halen kaç sağlık çalışanının hastalık ile mücadele ettiğini, kaç hekimin hastanede ve yoğun bakımda olduğu konusunda bir bilgiye sahip değiliz. Bu belirsizlik hem kendi yaşamımız hem de ailelerimizin sağlığı açısından duyduğumuz kaygıları arttırmakta ve salgınla baş edebilme gücümüzü düşürmektedir. Üstelik toplumsal desteğin giderek azaldığını görmek daha da üzmektedir .
Bakanlığımızın tüm sağlık çalışanlarında olduğu gibi aile hekimlerinin de yanında olmasını istiyoruz. Biz aile hekimlerinin de çalışma şartlarının düzenlenmesi, esnek çalışma sisteminin getirilmesi, kişisel koruyucu ekipman temininde yaşadığımız iller arası oluşan farklılıkların, sorunların giderilmesi, Aile Sağlığı Merkezlerine başvurularda randevu sisteminin desteklenmesi, ve belki de en önemlisi tüm sağlık çalışanlarına olması gerektiği gibi aile hekimlerine de düzenli pcr testlerinin yapılarak taramaların yapılmasının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Yaşamı ve yaşatmayı şiar edinmiş bir mesleğin mensupları olarak öncelikle kendi sağlımızın korunması, toplum sağlığının da korunması anlamına geldiğini biliyoruz.
Unutulmamalıdır ki bir mücadelenin gücü en zayıf bileşeni kadardır. Başarı ancak hep birlikte güçlü ve sağlıklı olursak kazanılabilir. Bakanlığımızın tüm bunları göz önüne alarak yapılacak değişiklerde sunmuş olduğumuz önerileri de dikkate alacağını, bilim kurulu ve il pandemi kurullarında aile hekimlerine de yer verileceğini umut ediyoruz.
AHEF