Tüm dünya yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı mücadele vermeye çalışırken, “aşı adaletsizliği” konusu da gündemdeki yerini koruyor.
euronews: Dünya genelinde aşırı yoksulluğu ve önlenebilir hastalıkları sona erdirmek için kampanya yürüten küresel ONE Hareketi, aşı konusuyla ilgili bir rapor yayımladı.
Raporda, Pfizer-BioNTech, Moderna, Oxford-AstraZeneca, Johnson & Johnson ve Novavax ile yapılan aşı sözleşmeleri incelendi.
Tedarik anlaşmalarının analiz edildiği raporda, ABD ve Birleşik Krallık gibi varlıklı ülkelerin salgına karşı küresel mücadeleyi güçlendirmek için fazla miktardaki aşı dozlarını ihtiyaç sahibi ülkelerşe paylaşması gerektiği vurgulandı.
Rapora göre, bugüne kadar Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği, Birleşik Krallık, Avustralya, Kanada ve Japonya, 3 milyardan fazla doz aşıyı garanti altına aldı.
Söz konusu ülkelerin tüm vatandaşlarına iki doz aşı yapmak için 2,06 milyar doz aşıya ihtiyaçları varken, çeşitli anlaşmalarla bir milyardan fazla aşıyı stok yaptı.
DSÖ: 2,5 milyar nüfusu olan yaklaşık 130 ülkede henüz tek bir doz aşı uygulanmadı
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, şubat ayı başında yaptığı açıklamada, tüm ülkeleri “aşı milleyetçiliği”ne karşı uyarmıştı.
Ghebreyesus açıklamasında, aşı uygulamalarının dörtte üçünün sadece küresel Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) yüzde 60’ını elinde bulunduran 10 ülkede gerçekleştiğini belirterek, “2,5 milyar nüfusu olan yaklaşık 130 ülkede henüz tek bir doz uygulanmadı” ifadelerini kullanmıştı.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de dün yaptığı açıklamada, aşı dozlarının yüzde 75’inin sadece 10 ülkeye gönderildiğini ve 130 ülkeye ise bugüne kadar tek bir doz bile aşı ulaşmadığını bildirmişti.
Guterres, “aşı dağılımında eşitliğin sağlanması, küresel topluluğun önündeki en büyük ahlaki sınav” ifadesine vurgu yaptı.