Ana Sayfa Manşet Hekimlere özel “Alcon Fako Okulu”

Hekimlere özel “Alcon Fako Okulu”

W- Hekimlerimize özelAlcon Fako Okulu” özelinde değerli Öğretim Üyelerimizin görüşlerinizi aldık;
Alcon Fako Okulu ile hekimlere nasıl bir katkı sağlandı? 

Dr. Bekir Sıktı Aslan

Dr. Bekir Sıktı Aslan- Adı üstünde okul. İnsanlar okulda öğrenirler. Bu kez okulun adı ‘Fako Okulu’ idi. Konu da katarakt cerrahisinin başarısını pekiştiren torik göz içi lensi implantasyonuydu. Cerrahinin bütün basamakları ancak göz içi lensinin doğru seçimi ve göze en ideal koşullarda takılması ile tamam olacaktır. Bu okulda katılımcılara katarakt hastasında astigmatizma değerlendirmesi, göz içi lensinin hesaplanmasında ihtiyaç duyulan tüm yöntemler ve bu lensi en iyi nasıl takacağımız anlatıldı. Hem de bu konuda çok deneyim sahibi eğiticiler tarafından. Toplantı sonrası meslektaşlarımızdan aldığımız güzel sözleri içeren geri dönüşler de eğitimlerin istenen verimi sağladığını gösterdi.

W- Alcon Fako Okulu eğitim projesinde bu yıl hangi konular öne çıktı?

B.S.A.- Meslektaşlarımızın daha iyiyi, daha güzeli yapma duygusu ön planda idi. Katarakt cerrahisinde doğru lensi seçemediğimiz takdirde hastamıza yeterince yardımcı olmadığımız, ameliyatlarımız için endüstrinin sadece ürün sağlamasının yetmediği, eğitim konusunda da atılacak adımların olduğu öne çıktı. Farklı klinik durumlarda torik lens takılabileceği konusunda bilgiler ve oküler yüzeyin tüm hastalarda görsel başarı için çok önemli parametre olduğu bir kez daha kuvvetli vurgularla öne çıktı.  

W- Alcon Fako Okulu eğitim projesine moderatör ve konuşmacı olarak katılan bir hekim olarak izlenimlerinizi paylaşabilir misiniz?

B.S.A.- Ürün promosyonu olmadan bir eğitim programı yapıldı. Ticari kaygılardan uzak bir şekilde gerçekleşen bilgi paylaşımından ben de çok yararlandım ve mevcut pratiğimi gözden geçirdim. Dijital olarak gerçekleşen toplantıda ekran arkasında, soyut bir ortamda bile katılımcıların sıcak öğrenme heyecanını gördüm. Sorularla eğiticilerin de eğitilebileceğini fark ettim. Son olarak bir ticari firmanın meslektaşlarımın bu zor günlerde eğitim gereksinimini karşılamak için ne kadar gayret ve özveri içinde olabileceğini gördüm ve gelecekte de bu okulun hep açık kalması gerektiğini düşünüyorum. 

W-Alcon Fako Okulu ile hekimlere nasıl bir katkı sağlandı?   

Dr. Ahmet Akman

Dr. Ahmet Akman- Ülkemizde düzenlenen en kapsamlı fako eğitimlerinden birisi olmaya aday Alcon Fako Okulu, her düzeyde katılımcıya, tecrübeli fako cerrahlarının kişisel deneyimlerinden yararlanma şansı yaratmaktadır. Bu yılda üç güne bölünen programda, basitten karmaşığa konu başlıkları ayrıntılı biçimde anlatıldı. Kişisel görüşüm bu programa katılan tüm hekimlerin bilgilerini tazeleme fırsatı bularak günlük uygulamalarına katkı sağlayacak püf noktaları edindikleri şeklindedir. Zaman içerisinde yüz yüze yapılabilir hale geldiğinde, Alcon Fako Okulunun Türk göz hekimlerine büyük bir katkı sağlayacağını düşünüyorum.

W- Alcon Fako Okulu eğitim projesinde bu yıl hangi konular öne çıktı?

A.K.- Alcon Fako Okulunda bu yıl ilk gün özellikle rutin eğitimlerde çok fazla üstünde durulmayan cerrahide kullanılan ilaçlar ve anestetikler, mikroskop ayarları, kesi ve kapsülerheksis de dikkat edilmesi gereken noktalar gibi temel konulara ağırlık verildi. İkinci gün sık karşılaşılan standart vakalara yaklaşımlar ele alınırken, üçüncü gün özellikli vakalara nasıl yaklaşılacağı tartışıldı. Ayrıca her üç günde canlıya yakın cerrahi başlığı altında edit edilmemiş vaka videoları üzerinden pratik yaklaşımlar konuşuldu.

W- Alcon Fako Okulu eğitim projesine moderatör ve konuşmacı olarak katılan bir hekim olarak izlenimlerinizi paylaşabilir misiniz?

A.K.- Benim de kişisel hayalim olan kapsamlı bir fako eğitim programının Alcon tarafından hayata geçirilmesinin genç oftalmologlar açısından çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Gelecekte yüz yüze yapılır hale geldiğinde, daha yoğun bir program ile başlı başına bir eğitim markası haline geleceğini düşündüğüm Alcon Fako Okulu’nun bir parçası olmaktan gurur duydum.

W- Alcon Fako Okulu ile hekimlere nasıl bir katkı sağlandı?  

Dr. Özlem Evren Kemer

Dr. Özlem Evren Kemer- Katarakt cerrahisi en çok yapılan göz cerrahisi olması nedeniyle her seviyedeki göz doktorunun ilgi odağı olmaktadır. Özellikle eğitim aşamasında olan asistanlarımız için hem temel bilgileri, hem de pratik uygulamaları içeren bu tarz kurslar çok kıymetli. Pandemi nedeniyle bu yıl kongreler yapılamadı. Dijital ortamlarda yapılan eğitimler daha da ön plana çıktı.

Alcon’un yaptığı ‘Fako Okulu’ projesi geçen yıl TOD Ulusal Kongresi’nde büyük ilgi görmüştü. Bu yıl dijital ortamda, daha geniş kitleye hitap eden, ‘Fako Okulu II’ aynı üstün performansı gösterdi.

W- Alcon Fako Okulu eğitim projesinde bu yıl hangi konular öne çıktı?   

Ö.E.K.- Bu yıl eğitim 3 farklı seviyeye göre düzenlendi: Başlangıç, orta ve ileri. Bu nedenle her tecrübedeki cerrah için faydalı oldu. Asistanlar için ise, en üst düzeyde tartışılan konuları görmek, kendilerine ‘hedef koymak’ için de çok kıymetliydi.

Bu yıl öne çıkan diğer bir özellik, temel bilgi sunumlarının sonunda, canlı cerrahiye en yakın ’Canlı gibi cerrahi’ sunumlarıydı. Moderatörler tarafından kısaltılmamış cerrahi videolar üzerinden, pratik bilgiler tartışıldı. Tüm konuşmacıların kişisel tecrübeleri video üzerinden, zaman zaman videoyu durdurup, üzerinde detaylı tartışılarak, dinleyen hekimlerle paylaşıldı. Kendi asistanlarımdan aldığım geri dönüşler, özellikle bu uygulamanın çok yararlı olduğu şeklinde…

W- Alcon Fako Okulu eğitim projesine moderatör ve konuşmacı olarak katılan bir hekim olarak izlenimlerinizi paylaşabilir misiniz?

Ö.E.K.- Fako Okulu’nda hem moderatör, hem de konuşmacı olarak yer aldım. Bu bizler için de bilgilerimizi arttıran, bizi yenileyen bir süreç oldu.  Kendi adıma çok faydalandım. Deneyimlerimi, meslektaşlarımızla paylaşmak, onların faydalandığını görmek, güzel geri dönüşler bizlere daha iyisini yapma motivasyonunu veriyor.

Bu fırsatı sunan, eğitime olan katkılarıyla her zaman ön planda olan Alcon firmasına teşekkür ederiz.

ALCON FAKO Okulu

Ege Bay Ülke Müdürü ve Cerrahi İş Birimi Direktörü 

Alcon Cerrahi İş Birimi Direktörü ve Ülke Müdürü Dr. Ege Bay

Alcon olarak, hekimlerin bilimsel gelişimine katkıda bulunma misyonumuza uygun olarak online eğitimlere yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Bu çerçevede son olarak 2020 Aralık ayında “Alcon Fako Okulu” eğim projesinin 2. fazını hayata geçirdik.  Fako Okulu ile alanında deneyimli fikir lideri cerrahlar tarafından, katarakt cerrahisinin gerçekleştirildiği fakoemülsifikasyon tekniğinin her aşamasını cerrahiye yeni başlayan asistanlara, uzmanlara ve ihtiyaç duyan her seviyedeki cerraha aktarılmasını hedefledik.

Pandemi nedeniyle ameliyathane ziyaretleri ve yüz yüze yapılan cihaz eğitimleri koşullar gereğince kısıtlandı. Bu nedenle Fako Okulu’nda efektif cihaz kullanımı ile ilgili gerçekleştirilen demo oturumlarıyla desteklediğimiz eğitimlerimiz büyük beğeni topladı. Sanal demolarla tek seferde çok sayıda cerrahın teknik eğitim almasını sağladık. Tüm sunumların sanal platformumuza yüklenmesiyle, Fako Okulu’na online katılım sağlayamayan doktorlarımıza da off-line’da eğitim desteğimizi sunma imkanı bulduk.

Eğitim projelemizle Alcon olarak göz sağlığı uzmanlarıyla yakın iş birliği içinde olmak ve eğitim konusunda hekimlerimizin çözüm ortağı olabilmek en temel önceliklerimiz arasında olmaya devam edecek. Bu vesileyle, Alcon adına Fako Okulu’nda bizlerden desteğini esirgemeyen değerli hekimlerimize ve projeyi hayata geçirmemizde emeği geçen tüm ekip arkadaşlarıma içtenlikle teşekkür ederim.     

Hande Kanmaz Cerrahi İş Birimi Ürün Müdürü 

Hande Kanmaz Cerrahi İş Birimi Ürün Müdürü

Alcon Fako Okulu eğitim projesinin ilk fazını geçtiğimiz yıl Türk Oftalmoloji Derneği Ulusal Kongresi dahilinde gerçekleştirmiş, daha ilk yılında hekimler tarafından büyük ilgi gören projede, 150’den fazla katılımcının hem teorik hem de cihaz başında eğitim almalarına öncülük etmiştik.

Bu yıl ise pandemi koşulllarında hayata geçirilen Alcon Fako Okulu projesinin 2. fazını, kullanıcı dostu, yenilikçi ve interaktif bir sanal platform üzerinde gerçekleştirdik.

Toplamda yaklaşık 400 katılımcı ile 3 gün süren eğitimlerin sonunda yapılan ankette, ilk fazdan farklı olarak programa eklediğimiz ‘Canlı Cerrahi ve Değerlendirme’ oturumlarının da katılımcılar tarafından ilgiyle izlenildiğini ve beğenildiğini gördük. Canlı ve interaktif olarak gerçekleştirilen bu oturumlarda, her moderatör bir katarakt cerrahisi vakasını oturumda yer alan diğer konuşmacılarla birlikte değerlendirerek ilgili eğitim günü konularına da değinen sorularla bu vakaların derinlemesine tartışılmasını sağladılar. Ayrıca Katarakt Ekipman Müdürlerimiz tarafından her eğitim günü ayrı bir oturumda gerçekleştirilen sunumlar ve canlı yayında yapılan sanal demolar sayesinde katılımcı hekimlerimize cihaz odaklı, derinlemesine bilgi verme şansına sahip olduk.