Current Biology dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, 20 bin yıl önce Doğu Asya’da bugün yaşayan insanların DNA’sında evrimsel iz bırakacak kadar etkili bir koronavirüs salgını yaşandığı belirtildi.
Araştırmada, bulguların, antik koronavirüsün söz konusu bölgede yıllarca etkili olduğunu gösterdiği ve bunun da mevcut koronavirüs salgınının aşılama ile kontrol altına alınmadığı takdirde korkunç sonuçları olabileceğine işaret ettiği kaydedildi.
Koronavirüsler üç büyük zoonotik salgının arkasında olmuştur.1 SARS-CoV (şiddetli akut solunum sendromu koronavirüsü) olarak bilinen ilk salgın 2002 yılında Çin’de ortaya çıktı ve 8.000’den fazla kişiyi enfekte etti ve 800’den fazla insanı öldürdü.2Dört yıl sonra, MERS-CoV (Orta Doğu solunum sendromu koronavirüsü) 2400’den fazla kişiyi etkiledi ve 850’den fazla insanı öldürdü ( https://www.who.int ). En son salgın, 2019’un sonlarında Çin’de SARS-CoV-2’nin ortaya çıkmasıyla başladı ve devam eden bir pandemiyi (koronavirüs hastalığı 2019 [COVID-19]) tetikledi.
Doğu Asya’nın dört bir yanından örneklenen eski DNA’dan türetilebilecek daha iyi çözülmüş zamansal ve coğrafi modeller dahil olmak üzere, seçilen genlerdeki nedensel mutasyonların tarihsel yörüngelerinin daha fazla doğrulanmasına hala ihtiyaç vardır; ancak, gerekli antik örnekler şu anda eksiktir. Bununla birlikte, Doğu Asya’daki birkaç modern koronavirüs salgınının coğrafi kökeninin, Doğu Asya’nın bu eski popülasyonların virüsle temas ettiği muhtemel bir yer olduğuna işaret ettiğini not ediyoruz. Sonuçlarımız, Doğu Asya’nın son 25.000 yıl boyunca koronavirüs rezervuar türleri için doğal bir menzil olabileceğini gösteriyor.50 3
tamamı için klinik çalışmaya bknz