ABD merkezli WSJ gazetesi, Almanya’da görevli en az iki ABD’li yetkilinin, Havana Sendromu olarak bilinen gizemli hastalığa yakalandığını duyurdu. İlk kez 2017 yılında Küba’da ortaya çıkan hastalığın, ABD karşıtı devletlerin saldırısı olup olmadığı tartışılıyor.
U.S. Officials in Germany Hit by Havana Syndrome
Diplomats affected by mysterious symptoms express concerns about vulnerability of American staff posted overseas
CIA Direktörü: Havana Sendromu’na yakalanan 200 ABD’linin yarısı CIA görevlisi
ABD’nin Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA) Başkanı William Burns, eski Başkan Barack Obama’nın Küba ile ilişkileri normalleştirdiği 2016’da Havana’ya konuşlandırılan Amerikalı yetkililerde baş dönmesi, mide bulantısı, migren ve hafıza kaybı gibi belirtiler görülmesine atıfla verilen adla Havana Sendromu hakkında yeni bir açıklama yaptı.
ABD’li Diplomat ve Yetkilileri Hedef Alan Havana Sendromu Nedir?
Semptomları neler?
New York Times konuyla ilgili haberinde Ulusal Güvenlik Konseyi’nin semptomlar arasında ses, basınç, sıcaklık gibi duyu olaylarıyla, baş dönmesi, mide bulantısı, baş ve boyun ağrısını sıraladığını belirtti.
Ulusal Bilimler Akademisi’nin mevcut ve eski 20 devlet memuruyla yaptığı mülakatlar sonucu yayınladığı raporda duyu kaybı, baş dönmesi, denge kaybı ve diğer nörolojik semptomlar sıralandı. Yüksek ses duyma, başta basınç ya da titreşim hissetme, kulakta ya da başta kronikleşebilen ağrılara dikkat çekildi; algı sorunları ve hafıza kaybı da semptomlar arasında sıralandı. Rapora göre bazı hastaların semptomları kısa sürede sona ererken diğerleri uykusuzluk ve baş ağrısı gibi kronik semptomlar yaşamaya devam etti.
Bazıları duydukları seslerin belli bir yönden geldiğini ve yalnızca belli noktalarda duyulduğunu söylerken, hastaların bir bölümü de ani kulak çınlaması, duyu kaybı, baş dönmesi, dengesiz yürüme ve görme bozukluklarından söz etti.
Hastalığa ne neden oluyor?
Ulusal Bilimler Akademisi’nin 2020 yılında yayınladığı rapor, semptomların oluşmasında şüphelenilen etkenler arasında radyo frekansı dalgalarının, böcek ilaçlarında yer alan kimyasal maddelerin ve bazı salgın hastalıklarla o dönemde Küba’da yaygın olan Zika virüsünden şüphelenildiğini bildirmiş, ancak detaylı araştırma sonucunda semptomların daha çok radyo frekansı dalgalarıyla uyumlu olduğu sonucuna varılmıştı. Raporda hastalığın bir saldırı sonucu olup olmadığına ise değinilmemişti.