BioNTech’in kurucu ortakları Dr.Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin’in Economist’e yayınlanan yazısından;
Ugur Sahin and Ozlem Tureci on the future of mRNA therapies
The founders of BioNTech are looking beyond covid-19
(m RNA ) teknolojisine dayalı aşıların rolü, diğer hastalıklara yönelik tedavilerin geliştirilmesinde yeni bir çağın habercisidir.
m RNA atılımı, gelecek vaat eden bir kavramın son derece güçlü ve çok yönlü bir biyofarmasötik platforma dönüştürülmesine yardımcı olan otuz yılı aşkın bilimsel işbirliği sayesinde mümkün olmuştur. 15 yıl içinde yeni onaylanan tüm ilaçların üçte birinin m RNA‘ya dayalı olacağına inanıyoruz .
Yoksul ülkelerde çok insanın ölümüne sebep olan sıtma, tüberküloz ve HIV gibi hastalıklarla mücadele mümkün olabilecek. Pandemi bizi birlikte çalıştırarak daha iyi çalışmaya zorladı. Bu hastalıklara karşı yapılan mRNA bazlı aşıların 2022-2023 yıllarında klinik testlere girmesi bekleniyor.
mRNA teknolojisinin alerji, bağışıklık sistemi sorunları ya da iltihaplı hastalıklarla mücadelede kullanılabileceğini belirten bilim insanları, “İnovasyona yatırımı desteklemek ve farklı sektörlerin bir araya gelerek iş birliği yapmaları ile birlikte kamu sağlığı değişecek. Bu yeni nesil biyoteknoloji şirketleri ve kurumları 2022’de ve sonrasında dünya sağlığını yeniden şekillendirecek.