Ana Sayfa Manşet Avrupa’da Covid-19 önlemleri

Avrupa’da Covid-19 önlemleri

Avrupa’da yeni Covid-19 dalgası: Hangi ülke ne tür önlemler alıyor?

euronews: Avrupa’da havaların soğumasıyla birlikte Covid-19 vakalarında yeniden artış görülmeye başladı. Yaşlı kıta üzerindeki ülkeler, kısmi kapanmadan aşı pasaportlarına farklı tedbirleri hayata geçirmeye başladı.

Ülke ülke Avrupa kıtasında Covid-19 salgınının yeni dalgasında son durum ve alınan önlemler şu şekilde:

İtalya

Aralık ayı sonundaki Noel tatili öncesinde salgının hızını yavaşlatmayı hedefleyen İtalya “yeşil paso” olarak bilinen Covid-19 sağlık kartı uygulamasını sıkılaştırdı.

Buna göre bütün taksi sürücülerinin yeşil pasosu olacak ve yolcularından sağlık kartını göstermesini isteyecek. Yolcu sayısı da iki kişi ile sınırlı olacak. Yeni tedbirlere göre hem taksilerde, hem de trenlerde yolculardan birinin Covid-19 belirtisi göstermesi halinde araçlar durdurulabilecek.

Ekim ayı sonunda uluslararası seyahat kurallarını yeniden güncelleyen İtalya, beş kademeli sisteme geçti. Buna göre ülkenin yer aldığı kademe listesine göre iş ve aile gibi sebepler dışında seyahat edenlerin ülkeye girmesi yasaklanabilecek.

Türkiye bu kısıtlamaların uygulandığı E listesinde yer alıyor. Avrupa ülkelerinin çoğu ise C listesinde yer alıyor.

Avrupa’da İngiltere’nin ardından Covid-19 dolayısıyla en fazla ölümün yaşandığı ülke olan İtalya’da 132 bin 819 kişi salgın sebebiyle can verdi.

Ülkede salı günü Covid-19 bağlantılı can kaybı 832 gibi rekor bir düzeye ulaşınca Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy iki doz Covid-19 aşısı olanlara 1000 grivna (yaklaşık 33 euro) para verileceğini açıkladı.

Ülkede ortalama asgari aylık 6 bin grivna, nominal aylık ise 12 bin grivna civarında. Bu para teşviki ile aşı gönülsüzlüğünün kırılması amaçlanıyor.

İstatistiklere göre 41 milyonluk ülkede aşı yaptıranların oranı yüzde 20 ila 28 düzeyinde. Artan vakalar sebebiyle başta başkent Kiev olmak üzere birçok kentte kısıtlamaların da yeniden getirilmesi gündemde.

Avusturya

Ülkede 15 Kasım gece yarısı aşı olmayan vatandaşlar için ulusal kapanma uygulaması yürürlüğe girdi. 12 yaşından büyük Covid-19 aşısı olmayan kişilerin yalnızca işe, eğitime, temel ihtiyaç alışverişine ya da yürüyüşe gitmesine izin verilecek.

Sokaklarda rastgele kontrollerle uygulama denetlenecek. Kuralı delenler için bin 450 euroya kadar para cezası kesilebilecek.

Ülke nüfusunun yüzde 64’ü tam doz aşılandı, başbakan bu oranı “utanç verici şekilde düşük” olarak tanımlıyor.

Avusturya’da pazar günü son yedi gün içerisinde her 100 bin kişide 849,2 yeni vaka tespit edildi.

Almanya

Almanya’da vaka sayısı yükselişte. Son yedi gün içerisinde her 100 bin kişide 303 yeni vaka tespit edildi.

Başkent Berlin’in de içinde bulunduğu Brandenburg eyaleti negatif Covid-19 testi olsa dahi aşılanmamış kişilerin restoran, müze ve diğer kamu alanlarına girişini tamamen yasakladı.

Başbakan Angela Merkel, cumartesi günü halka seslenerek özellikle kararsızlardan aşı olmalarını rica etti.

Ülkenin salgın kontrol merkezi de geçen hafta yüksek katılımlı toplantılardan kaçınılması ya da iptal edilmesin ve yeniden evden çalışma yöntemine dönülmesini istedi.

Nüfusun üçte ikisi tam doz aşı olduğu ülke aşılama kampanyasına hız vermekte zorlanıyor. Diğer yandan da takviye aşı oranını yükseltmeye uğraşıyor.

Hollanda

Yaz aylarında Covid-19 kısıtlamalarını tamamen kaldıran ülkelerin başında gelen Hollanda son dönemde artan yeni vakalarla başa çıkmakta zorlanıyor.

Günlük yeni vaka sayısının 16 bini geçmesi üzerine hükümet cumartesi gününden itibaren kısmi kapanma uygulamasına geçerek üç hafta boyunca bar ve restoranların akşam saat 8’de kapanması talimatını verdi.

17 buçuk milyon nüfuslu ülkede yetişkin nüfusun yüzde 84’ünden fazlası tam doz aşılandı.

Ülkenin kuzeyindeki Leeuwarden kentinin meydanında toplanan gençler yeni kısıtlama tedbirlerini protesto ederken, salgından en fazla etkilenen güneydeki Limburg kentindeki sağlık yetkilileri sağlık sisteminin bloke olduğunu ve durma noktasına geldiğini açıkladı.

Belçika

Covid-19 sebebiyle hastaneye artış oranının haftada yüzde 30 arttığı, yoğun kamım ünitesindeki hasta sayısının 500’ü geçtiği ülkede hükümet tedbirleri sıkılaştırma takvimini öne çekti.

Belçika yaklaşık bir ay kadar önce yeni bir dalga yaşamış, hükümet o dönemde getirdiği tedbirleri birkaç hafta sonra gevşetmişti.

Ancak yeni vakalar artmaya devam etti, geçen hafta boyunca her gün 10 binden fazla kişinin testi pozitif çıktı. tamamı için kaynağa bknz