Ana Sayfa Eczacılık E-Öğrenme Şart

E-Öğrenme Şart

W- Değerli Ahmet Bey Enocta hakkında bilgi verebilir misiniz?

A.H.- Enocta’nın temelleri, Türkiye’de internet üzerinden eğitimin hiç konuşulmadığı bir zamanda, 1990’ların sonunda atıldı. Enocta, kuruluşundan kısa bir süre sonra sigorta, banka, telekomünikasyon ve ilaç sektörlerinin öncü firmaları ile Türkiye’nin ilk e-öğrenme projelerini hayata geçirdi.
Bugün Enocta 400’den fazla kuruluşa e-öğrenme hizmeti sağlamakta ve 1,7 milyondan fazla kişi e-öğrenme kanalıyla eğitim almaktadır. Enocta ekibi, Türkiye’nin yanı sıra, çevre ülkeler ve Doğu Avrupa’nın en büyük ve en tecrübeli e-öğrenme ekibidir.

W- E-öğrenme hakkında bilgi verebilir misiniz?

A.H.- E-öğrenme; çağdaş,  renkli, eğlenceli, zaman ve mekana bağlı kalmadan yapılan, sonuçları ölçülebilen, etkin, sınıf eğitimleri ile birlikte son derece verimli ve tasarruflu bir eğitim yöntemidir.
E-öğrenmede eğitim süreci hem fiziksel bir ortam gerektirmez, hem de belli bir zaman aralığında yapılmak zorunda değildir. Bu iki özellik katılımcılara, en verimli oldukları zamanda eğitime katılma şansı verir. Ayrıca, eğitim almak için bir yolculuk yapmak gerekmez. Bu da, zamandan tasarruf anlamına gelir.

E-öğrenme her sene daha da yaygın olarak kullanılan bir eğitim şekli. Hatta eğitimin, öğrenmenin artık yeni hali demek daha doğru. Kurumlara sağladığı çeşitli avantajların yanı sıra özellikle yeni jenerasyonun çalışma hayatına girmesinin, e-öğrenmeye olan ilginin artmasında önemli bir payı bulunmakta. Çalışma hayatına başlayan bu yeni jenerasyon teknoloji bağlantılı her tür uygulamayı alternatiflerine göre çok daha çabuk benimsiyor, kullanıyor ve verim alıyor.

Diğer taraftan, iş dünyasının artan hızı ve verimliliğin artan önemi, eğitim süreçlerinde e-öğrenmeyi daha etkin kullanmayı kurumlar için bir zorunluluk haline getiriyor. Kurumlar, ürün ve hizmetleri ile ilgili eğitimleri, internet üzerinden çok hızlı ve güncel olarak çalışanlarına sunuyorlar ve sınıf eğitimlerini, e-öğrenme içerikleri ile daha verimli ve etkin hale getiriyorlar.

W- E-öğrenme ile şirket ve kurumlara ne tür faydalar sağlıyorsunuz?

A.H.- Kurumlar, e-öğrenme modelini kullanarak, standart bilgiyi tüm personele yayabilmektedirler. Bu sayede e-öğrenme, istenilen iş sonucunun ve istenilen değişimin daha planlı ve hızlı gerçekleşmesi için önemli bir araç olarak kullanılmaktadır.

Kurumlar e-öğrenme modelinin de yardımıyla çalışanları tarafından talep edilen tüm eğitimleri ve daha fazlasını sunabilmekte, bu da çalışan motivasyonunu önemli ölçüde etkilemektedir. Yapılan araştırmalar, çalışanlara sunulan eğitim imkanlarının, çalışan bağlılığını ve performansını doğrudan etkilediğini ortaya koymaktadır.

Kurumlar e-öğrenme modeli ile birlikte planladıkları sınıf eğitimleriyle, sınıf eğitimi öncesi çalışanları eğitebilmekte ve bu sayede sınıf ortamındaki değerli zamanı, uygulama ve iş sonuçlarına yönelik etkinliklerle daha verimli kullanabilmektedirler.

• E-öğrenme modeli, eğitimin sonuçlarının ve etkisinin ölçülmesi sürecinde çok verimli sonuçlar ve araçlar sunmaktadır.
• Öğrenmenin düzeyine göre farklı yöntemler kullanılabildiği, katılımcının algılama gücü ve düzeyine göre verilen eğitim şekillendirilebildiği için, herkese uygun ve standart bir eğitim sunulmaktadır.
• Kişiler istedikleri zaman ve istedikleri yerde bilgiye ulaşabiliyorlar
• Kişiler ihtiyaç duydukları anda güncel bilgiye ulaşabiliyorlar
• Kendi öğrenme hızlarına göre eğitimi alabiliyorlar
• Sınavlar sayesinde, bilgilerini sınama şansları oluyor
• Eğitimlerle ilgili geri bildirimleri anında verebiliyorlar
• E-öğrenme modelini etkin olarak kullanan kurumlarda, öğrenme sonuçlarında %20-30 aralığında bir artış olduğu gözlenmiştir. Benzer şekilde eğitim sürelerinde de %30-40 aralığında bir azalma olduğu bilinmektedir.
• E-öğrenme modelini etkin olarak kullanan kurumlarda, tüm satış ekibinin ve satış kanallarının satış ve ürün stratejisi, rekabet bilgisi ve süreçler konusunda daha hızlı eğitim aldığı ve eğitim sonuçlarının iş sonuçlarını direk etkilediği tecrübe edilmiştir.
• Kurumlar, e-öğrenme modelini kullanarak, standart bilgiyi tüm personele yayabilmektedirler. Bu sayede e-öğrenme, istenilen iş sonucunun ve istenilen değişimin daha planlı ve hızlı gerçekleşmesi için önemli bir araç olarak kullanılmaktadır.
• Kurumlar e-öğrenme modelinin de yardımıyla, çalışanları tarafından talep edilen tüm eğitimleri ve daha fazlasını sunabilmekte, bu da çalışan motivasyonunu önemli ölçüde etkilemektedir. Yapılan araştırmalar, çalışanlara sunulan eğitim imkanlarının, çalışan bağlılığını ve performansını doğrudan etkilediğini ortaya koymaktadır.
• Kurumlar e-öğrenme modelini kullanarak, aynı bütçe ile daha çok eğitim sunabilmektedirler.
• Kurumlar e-öğrenme modeli ile birlikte planladıkları sınıf eğitimleriyle, sınıf eğitimi öncesi çalışanları eğitebilmekte ve bu sayede sınıf ortamındaki değerli zamanı, uygulama ve iş sonuçlarına yönelik etkinliklerle daha verimli kullanabilmektedirler. Yapılan çalışmalar, simulasyon, informatif drama ve benzeri etkinliklerin, sınıf eğitimi sonuçlarında önemli katkılar sağladığını ortaya koymaktadır. Enocta çözüm ortakları ile, yetişkin eğitimine en uygun, yeni ve yenilikçi karma (sınıf eğitimi, e-öğrenme, simulasyon vb bir arada sunulan modeller) öğrenme modellerini kurumların kullanımına sunmaktadır.

W- Ne tür eğitimler hazırlıyorsunuz?

A.H.- Enocta, her kurumun ihtiyaç duyabileceği hazır e-öğrenme içeriklerinden oluşan, oldukça kapsamlı bir kataloğa sahiptir. 300’e yakın eğitimin yer aldığı bu katalog dışında Enocta ekibi, kurumların ihtiyaçlarına özel, yüksek kaliteli e-öğrenme içerikleri tasarlar ve üretir.
Enocta Eğitim Kataloğu’nda yer alan eğitimler, kurumların ihtiyaçları göz önünde bulundurularak hazırlanmaktadır. Enocta Eğitim Kataloğu’nda halen 400’den fazla kurumda, 1.700.000’den fazla kullanıcı tarafından aktif olarak kullanılan 300’e yakın eğitime sahiptir.

Enocta eğitimlerini aşağıdaki ana başlıklarda toplamak mümkündür

• Profesyonel Gelişim Eğitimleri
• Finans Eğitimleri
• Hukuk Eğitimleri
• Sigortacılık Eğitimleri
• Bireysel Emeklilik Sistemi Eğitimleri
• Kurumsal Gelişim Eğitimleri
• Bilişim Teknolojileri Eğitimleri
• Kişisel Gelişim Eğitimleri
• Hobi Eğitimleri
• Mobil Eğitimler

W- Eğitimlerinizin içeriği ve hazırlanışı hakkında bilgi verir misiniz?

A.H.- Enocta, her kurumun ihtiyaç duyabileceği hazır e-öğrenme içeriklerinden oluşan, oldukça kapsamlı bir kataloğa sahiptir. 300’e yakın eğitimin yer aldığı bu katalog dışında Enocta ekibi, kurumların ihtiyaçlarına özel, yüksek kaliteli e-öğrenme içerikleri tasarlar ve üretir.
Enocta Eğitim Kataloğu’nda yer alan eğitimler, kurumların ihtiyaçları göz önünde bulundurularak hazırlanmaktadır.

Bugüne kadar farklı kurumlar için, farklı konularda ve farklı hedef kitleler için 1600’ün üzerinde kuruma özel e-öğrenme içeriği üretilmiştir.

Kurumlara en çok Profesyonel Gelişim Eğitimleri sunulmaktadır. Tabii kurumlar kendi ürünleri ve uygulamaları için kendilerine özel üretilen eğitimleri de yaygın olarak kullanmaktadır.
Bir de kurumların faaliyet gösterdikleri alana göre aldıkları sektörel eğitimler vardır.
Değişen dünya, gelişen sosyal medya kavramı, gelişen teknoloji (web 2.0) ve ‘Y’ kuşağının yadsınamaz varlığıyla birlikte insanların öğrenme alışkanlıklarında ve kariyer beklentilerinde bir takım değişiklikler gündeme gelmeye başlamıştır. Bu sadece kurumların çalışanlarının gelişiminde farklı yöntem ve araçlar konusunda arayışa geçmelerine neden olmamıştır. Aynı zamanda eğitim, gelişim faaliyetlerinde hizmet ve çözümler sağlayan firmalar da, her geçen gün yeni öneri ve hizmetleri geliştirmek zorunda kalmışlardır.

Örneğin bugüne kadar kişilerin öğrenmelerinde formal öğrenmenin (sınıf eğitimi, e-öğrenme içeriği) ağırlığı fazlayken, günümüzde insanların informal öğrenmeyle (iş başı eğitim, gün içerisinde ihtiyaç duyulduğunda erişilen farklı öğrenme araçları ile eğitim vb.) ve daha da ötesinde sosyal öğrenmeyle (blog, forum, twitter, facebook vb.) bilgiye ulaştıkları görülmektedir.

Geçmişte bilgiler, tek seferde büyük parçalı olarak aktarılırken, artık günümüzde küçük parçalı, daha kompakt olarak sunulması tercih edilmektedir.

Kişilerin eğitimleri tamamlamalarından daha ziyade başarılı olmaları esas alınmaya başlanmıştır.
Öğrenmenin tek seferli olmasından kaynaklanan etkisinin zamanla azalması sorunu da, devamlı gelişen bir bilgi paylaşımı gündemiyle azalmaya başlamıştır.

Çalışanların isteklerinden daha ziyade ihtiyaçlarının ön plana çıkması bir diğer önemli değişiklik olarak karşımıza çıkmaktadır. Son olarak kullanıcı kavramının, öğrenen, öğrenen kavramının ise uzmana dönüştüğü bir sürecin olduğu görülmektedir. Her öğrenen aynı zamanda, farklı konularda bilgi ve tecrübesini paylaşan uzmanlar haline gelmişlerdir.

W- Teknolojinin gelişimi eğitim alışkanlıklarını ne şekilde etkiliyor?

A.H. –Teknolojinin gelişim hızı, modern hayatın beraberinde getirdiği dinamikler, zamana karşı yarış, değişim derken yaşam ve öğrenme biçimlerimiz de hızla dönüşüyor. Öğrenme ve gelişim dünyası için bu dönüşümün gerekliliklerine odaklanma zamanı. Teknolojinin sunduğu olanaklarla nasıl daha iyi bir öğrenme deneyimi yaşatabiliriz sorusuna yanıtlar aranmaya devam edilecek.

E-öğrenme teknolojilerinde mobil teknolojiler ilk olarak dikkat çeken gelişmelerdendir. Artık iş dünyasında yer alan kişilerin, bilgiye mobil olarak erişmeleri oldukça önem kazanmıştır. Artan akıllı telefon kullanımı, artan mobil cihazlar, gelişen netbook ve internete erişim cihazları, artan iPad kullanım oranı, artan internet hızları vb. beraberinde mobil öğrenmeyi hızla gündeme taşımıştır.

Gündeme gelen bir diğer yeni öğrenme teknolojisi ise, kurumların kendi kurumsal “tube”larını yani kurumsal video sunum ve paylaşım ortamlarını oluşturmaları ve kullanmalarıdır. Sadece eğitmenlerin veya konu uzmanlarının değil, aynı zamanda tüm çalışanların video içerikleri oluşturarak bilgiyi başkalarıyla paylaşıyor olmaları artan oranda kullanılacak olan bir araç ve teknoloji olarak görülmektedir.

Çalışanlar artık “öğreneceklerinin” kendilerine sunulmasını beklemek yerine proaktif davranıp, teknolojiyi kullanarak, tam da ihtiyaçları olduğu anda ihtiyaçlarını karşılayacak eğitim materyallerine ulaşma eğilimindeler. Bireylerin kendi öğrenme ihtiyaçlarını belirleme motivasyonlarının artması sonucunda, ihtiyaca yönelik kaliteli bilgiye her zaman ve her yerden ulaşılabilen, paylaşıldıkça zenginleşen sürekli bir öğrenme ortamının oluşturulması büyük önem taşıyor. Teknolojinin sunduğu fırsatları değerlendirerek sürekli ve yaygın öğrenme ortamı yaratmayı başarabilen, kontrol etme güdüsü olmadan öğrenmeyi özgürleştirerek ihtiyaç duyulan kaliteli bilgiye ulaşılmasını sağlayan, bilginin üretilip paylaşılmasını teşvik eden kurumların fark yaratması bekleniyor.

Dünyanın en büyük ikinci arama motoru Youtube’da,  mobil cihazlardan günde 1 milyar video izleniyor. Dakikada 72 saatlik video yükleniyor ve ayda 4 milyar saat video izleniyor. Hal böyleyken bu kadar çok tercih edilen bir yöntemin, gelişim aracı olarak kullanılmaması mümkün değil. Dolayısıyla bugüne kadar pazarlamada örneklerini gördüğümüz interaktif videolar, video tabanlı öğrenmede ön plana çıkıyor. İnteraktif videoda tüm etkileşim ve etkileşimin yarattığı deneyim video üzerinden devam ediyor. Bu da dikkati, katılımı, hatırlamayı, tatmini arttırıyor.

Sosyal medya araçlarının kişilerin hayatlarına girmeleri beraberinde, kurumların sosyal medya araçlarını nasıl etkin kullanacakları konusunu kaçınılmaz olarak gündeme getirmiştir. İşte bazı kullanım alanları;
 Çalışanların kendi paylaşım alanlarını yaratması,
 Departmanlar ve kişiler arası bilgi ve deneyim paylaşımı,
 Soru ve problemlere hızlı, “anında” yanıt,
 Eğitimler bitse bile “iş başında” konu ile ilgili sürekli destek ve
 “Uzman”ları takip edebilme, bilgiyi arayan ve bilgiye sahip insanları anında buluşturma, bilgiyi paylaşma.

Yukarıda sayılan başlıklar dahi kurumsal alanda sosyal medya araçlarının kullanımının çok önemli ve gerekli olduğunu göstermektedir.

W- Şirket ve kurumlara hizmet verirken yeni teknoloji ve yöntemlerden nasıl yararlanıyorsunuz?

A.H.- Enocta teknolojinin gelişimine eğitim dünyasındaki yeniliklere paralel olarak uzman iş ortakları ile birlikte bir çok yeniliğe imza atmakta,  e-öğrenme alanında etkin eğitim uygulama ve yöntemleri geliştirmektedir.

Enocta bir yandan, Facebook ve Twitter’ın milyonlarca kullanıcıya ulaşmasından yola çıkarak, sosyal medyanın olanaklarını kurum içi eğitime aktarırken, diğer yandan ‘Kurumsal Tube’ uygulaması ile bilginin video formatında daha hızlı ve izlenebilir olarak çalışanlarla paylaşmasını sağlamaktadır.

Enocta’nın bir başka önemli yeniliği, e-öğrenme içeriklerinin mobil cihazlara uygun hale getirilmesidir. Dünyanın en büyük e-öğrenme şirketlerinden Skillsoft’un binlerce içeriği ve Enocta’nın kendi katalog eğitimleri ve eğitim videoları mobil cihazlara uygun hale getirilmektedir.

Kurumsal Tube
Bir süredir gündemde olan bu öğrenme teknolojisi, kurumların kendi kurumsal “tube”larını yani kurumsal video sunum ve paylaşım ortamlarını oluşturmaları ve kullanmalarıdır.

Kurumsal Tube’da, hazırlanan hikaye tabanlı, eğlenceli eğitim videoları, eğitim alan çalışanlara ulaştırılmakta ve e-öğrenmenin etkin bir parçası olarak kullanılmaktadır. Sadece eğitmenlerin veya konu uzmanlarının değil, aynı zamanda tüm çalışanların video içerikleri oluşturarak bilgiyi başkalarıyla paylaşıyor olmaları artan oranda kullanılacak olan bir araç ve teknoloji olarak görülmektedir.

Sosyal Öğrenme
Kişilerin birbirlerinden öğrenme becerisini hiçbir zaman küçümsememek gerek. Yapılan araştırmalar öğrenmenin %70’inin informal bir şekilde gerçekleştiğini gösteriyor. Çalışanlar deneyim ve bilgi paylaşımına meyilli. Sosyal öğrenme ortamlarının etkin bir biçimde kullanılmasında,

• Sosyal öğrenmeyi artıracak, teknik bilgi ve donanımı zenginleştirecek faaliyetleri süreçlere dahil etmek,
• İnformal öğrenmeyi destekleyen kaynakları geliştirmeye yardımcı olacak araçlar (video, e-kitap, podcast, blog, webinar) sunmak önemli rol oynuyor.

Mobil İçerikler
Mobil teknolojiler hayatımızı daha kolay, daha eğlenceli ve daha basit hale getirmek için ideal araçlar sunuyorlar. Bu araçları öğrenmede kullanırken de tıpkı doğasına uygun olacak şekilde daha basit, kolay anlaşılan ve eğlenceli tasarımlar hazırlamak gerekiyor. Elimizdeki karmaşık, zaman ve konsantrasyon gerektiren tasarımlar, bu kuralı bozuyor. Artık mobil teknolojilerin sunduğu olanaklar düşünülerek, sıfırdan mobile uygun olarak tasarlanan uygulamalar ve içerikler öne çıkıyor. Mobilde en yaygın içerik kullanımı performansı destekleyen eğitim materyaller ve referans içerikler oluşturuyor.

Mobil Uygulama
E-öğrenmenin öncü ve lider kuruluşu Enocta, akıllı cihazlar üzerinden Enocta Eğitim Platformu’ndaki (EEP) eğitim materyalleri ve yardımcı kaynaklara ulaşmayı sağlayan e.mobil uygulamasını geliştirdi. Enocta e.mobil uygulaması, IPhone, IPod, IPad için Apple App Store’da; Android telefon ve tabletler için ise Google Play’de yer alıyor ve rahatça erişilebiliyor.

E.mobil, her formattaki eğitim materyali ve yardımcı kaynakları destekliyor. Uygulama, video, ses, podcast, PDF ve etkileşimli içerikleri listelemeyi, izlemeyi ve dinlemeyi mümkün kılıyor ve mobil uyumlu özel içeriklere yer verme imkanı da sunuyor.

EEP’nin informal öğrenmeyi destekleyen “Sosyal Öğrenme” modülü e.mobil’de Sosyal Gruplar ve Öneriler olarak yer alıyor. E.mobil ile sosyal gruplara erişmek, grup duvarına fotoğraf ekleyerek yazı paylaşmak, yazıları ve yorumları beğenebilmek, yorum yapabilmek, önerilen grup ve eğitim bilgilerine ulaşmak mümkün oluyor.

Podcastler
Podcastler (ses dosyaları) zaman ve mekandan bağımsız bir öğrenme olanağı sağlıyor. Podcastler aracılığıyla serviste, arabada, vapurda, durakta, ofiste, asansörde, kısacası her yerde istediğiniz an, aradığınız bilgilere ulaşmak ve dinleyerek öğrenmek veya mevcut bilgileri pekiştirmek mümkün oluyor.

Enocta Eğitim Kataloğu’nda bulunan Podcast Koleksiyonu’nun, Profesyonel Gelişim Eğitimleri başlığı altındaki içeriklere paralel olarak hazırlanması, eğitimleri takip edenler için olumlu bir nokta olarak ortaya çıkıyor. Podcastler, e.mobil uygulaması  sayesinde mobil cihazlar aracılığıyla da kullanılabiliyor.

W- İdeal bir e-eğitim için teknoloji uygulanırken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

A.H.- Öğrenme, iletişim araçlarının niteliğine bağlı olarak değişim gösteriyor. Öğrenme sürecinin yazılı kaynaklar, radyo, televizyon gibi araçlarla beslendiği günler geride kaldı.

Yeni kuşaklar internet aracılığıyla öğrenme sürecinin içerisinde büyüyor. Doğal olarak şu anda ilkokullarda eğitim gören kuşak okuldaki öğrenme sırasında da internetin olanaklarından yararlanmak istiyor.

Bu noktada doğru bir eğitim teknolojisi uygulaması için gerekli olan teknik ve içerik özellikleri şu şekilde ortaya çıkıyor:

Teknik olarak:
Eğitim teknolojileri uygulamalarının farklı mobil cihazlarla uyumlu olması, kolay ve hızlı kullanılması, eğitim yarım bırakıldığında aynı cihaz veya bir başka cihaz üzerinden kesildiği  yerden  devam etmesi,

İçerik  açısından:
Eğitimin içeriğinin tam anlamıyla uzman bir ekip tarafından hazırlanması
Animasyon ve video filmleri ile desteklenmesi yani eğlendirici olması
Aynı zamanda  sosyal  paylaşıma uygun olması ve  eğitimin sonuçlarının ölçülebilmesi gerekiyor.
Enocta olarak en etkin içerikleri ve  eğitim teknolojileri uygulamalarını geliştirmek amacıyla  Ar-Ge birimlerimizde araştırmalar yapıp yeni çözümler  üretiyoruz.

Günün teknolojisine  ve kullanım alışkanlıklarına uygun içerik geliştirmek içinse bir yandan geniş ve uzman ekibimiz çalışırken, diğer yandan alanında uzman olan danışmanlık şirketleri ve akademisyenlerle işbirliğine gidiyoruz.

W- İlaç ve sağlık sektöründen eğitim verdiğiniz kuruluşlar bulunuyor mu?

A.H.- İlaç ve Sağlık sektöründe bugüne kadar çok sayıda seçkin kuruluşa e-öğrenme desteği verdik.  Bu kuruluşlar şöyle sıralanıyor:

• Abdi İbrahim
• Abbvie
• Acıbadem Sağlık Grubu
• Amerikan Hastanesi
• Anadolu Sağlık Merkezi
• Bayer
• Bilim İlaç
• Boehringer Ingelheim
• Daiichi Sankyo
• Farmasyon (Bursa Eczacılar Kooperatifi)
• Hasta Güvenliği Derneği
• Keymen İlaç
• Lundbeck
• Merck
• Merck Sharp & Dohme
• Meders Maxtone
• Mustafa Nevzat
• MSD Hayvan Sağlığı
• Novartis
• Pfizer
• Roche
• Sanofi Aventis
• Sanovel
• Syngenta
• Türk Eczacılar Birliği
• Janssen

W- İlaç ve Sağlık sektörüne yönelik ne tür eğitimler veriyorsunuz?

A.H.- İlaç ve Sağlık sektörüne yönelik olarak Enocta Eğitim Kataloğu’nda yer alan kişisel ve profesyonel gelişim eğitimleri, mesleki ve zorunlu eğitimler veriyoruz. Bu eğitimlerin yanı sıra, kuruma özel içerikler hazırlayıp; çeşitli sosyal sorumluluk projeleri kapsamında eczacılara, doktorlara yönelik mesleki eğitimler sunuyoruz.

Özellikle ilaç şirketlerinin saha ekiplerine yönelik olarak verdiğimiz mobil eğitimler çok verimli oluyor.
Bir önceki soruya yanıt verirken tanıttığımız mobil uygulama modülümüzün özel içerikleri ve farklı akıllı cihazlara uygun formu ile eğlenceli ve etkin bir eğitimin kapısı açılıyor.

E. mobil uygulamamız, farklı şehirlerde yaşayan veya sıklıkla seyahat eden saha satış ekiplerinin zaman ve yer ayrımı olmaksınız ihtiyaçlarına uygun eğitim almalarını sağlıyor. Eğitimler yapılan işin yapısına uygun koşullarda verildiği, eğitime katılımın takip edilebildiği, sonuçlarının ölçülebildiği ve eğitimde süreklilik sağlanabildiği için eğitime katılım ve başarı oranı yükseliyor.

Ayrıca, ilaç ve hastane yöneticilerine, hastane çalışanlarına hasta ve hasta yakınlarına yönelik eğitimler hazırlıyoruz. Çalışanlar sadece mesleki alanlarda değil, ilgi duydukları hemen her alanda, isterlerse hobilerine yönelik olarak da eğitim alabiliyor. Enocta Eğitim Kataloğunda bulunan 300’e yakın eğitimin yanısıra kurumlara özel hazırladığımız içeriklerden de yararlanmak mümkün oluyor. Bu içerik zenginliği, Enocta’nın eğitim ve içerik teknolojileri ile birleştiğinde kullanıcının her açıdan gelişimini sağlayan, kolay erişilen, kolay kullanılan, eğlenceli ve kapsamlı bir eğitim programı oluşturmak mümkün oluyor. 

W- E-eğitime yatkınlık ve performans açısından ilaç ve sağlık şirketlerini değerlendirebilir misiniz?

A.H.- Eğitim verdiğimiz ilaç ve sağlık sektörü şirketlerinin eğitime çok açık olduğunu görüyoruz. 
Gerek her iki sektörün sürekli eğitim ve öğrenme gerektiren yapısı, gerekse çalışanların eğitim düzeylerinin yüksekliği e-eğitim programlarına olan ilgiyi arttırıyor. Eğitimlerimizin sadece mesleki konularda değil, kişisel gelişime katkı sunan hemen her konuda olması;  video, podcast, animasyon ile desteklenmesi, mobil olarak alınabilmesi, interaktif katılımı özendirmesi ve paylaşıma uygun olması katılımı arttıran nedenler arasında bulunuyor.

Enocta içerikleri uzman kuruluş ve danışmanların desteği ile eğitim teknolojileri ve metodlarındaki tüm yenilikler takip edilerek hazırlanıyor.  Enocta’da yaptığı Ar-Ge çalışmaları ve inovasyonlarla bu yeniliklere katkıda bulunuyor, eğitimleri teşvik edecek yeni uygulama ve yöntemleri programlara dahil ediyor.

Enocta eğitimlerinde performansın kolaylıkla ölçülebilmesi eğitimlerin performans değerlendirme sonuçlarına göre atanmasına olanak sağlıyor.  Böylece herkese aynı eğitim değil,  eğitim alanların ilgi ve zamanına uygun eğitim önerilmiş oluyor. Bu yöntem de etkinlik ve verimliliği arttıran etkenler arasında bulunuyor.

W- İlaç ve sağlık şirketlerine özel eğitimleriniz bulunuyor mu?

A.H.- Enocta Eğitim Kataloğu’nda bulunan iletişim, iş hayatında başarı ve verimlilik gibi başlıklar altında yer alan eğitimlerimiz ilaç ve Sağlık sektörünün temel ihtiyaçlarını karşılıyor. Bunun yanı sıra hukuktan, bilişime 10 ayrı başlıkta sunduğumuz  eğitimlerimiz kişisel gelişim için sınırsız eğitim olanakları sağlıyor.

Enocta, İlaç ve Sağlık Sektörlerinde kuruma özel ürün, hizmet, kalite eğitimleri, teknik eğitimler ve oryantasyon eğitimleri hazırlamakta ve bu eğitimleri başarıyla hayata geçirmektedir.
Bu güne kadar İlaç ve Sağlık Sektörü’nde 9 farklı kuruma, onlara özel 42 adet eğitim hazırladık ve çok başarılı sonuçlar aldık.

W- Son olarak eklemek istedikleriniz var mı?

A.H.- Teknolojinin gelişimine bağlı olarak öğrenmenin içeriği, biçimi, araçları, hızı dönüşmektedir. Enocta Türkiye’de e-öğrenmenin öncü ve lider kuruluşu olarak bu dönüşümün lokomotifidir ve 400’den fazla kuruluşta 1,7 milyondan fazla kişiye e-öğrenme kanalıyla eğitim vermektedir.
İlaç ve Sağlık Sektörünün çok sayıda seçkin kuruluşuna hizmet veren bir kurum olarak,  bugüne kadar e-öğrenmenin avantajlarından faydalanamayan kuruluşlarımızı Enocta’nın sağladığı olanaklardan yararlanmaya çağırıyoruz.

W- Değerli paylaşımınız için teşekkür eder, başarılarınzın daim olmasını dileriz.