TÜBA COVID-19 Küresel Salgınla Mücadele Özel Ödülleri Töreni, YÖK Konferans Salonunda gerçekleştirildi. TÜBA üyeleri ve üniversite rektörleri de katıldı.
Törende; Prof. Dr. Aykut Özdarendeli Ödüle hak kazandığı “Hücre Kültüründe Hazırlanan İki Farklı Yitilikte İnaktif COVID 19 Aşısı ERUCOV-VAC’ın, Sağlıklı Gönüllülere İntramusküler Yoldan İki Kez Uygulanmasının Güvenliliğinin ve İmmunojenisitesinin İncelendiği Faz Çalışmaları” adlı projesi hakkında, Doç. Dr. Urartu Özgür Şafak Şeker “SARS-COV-2 Tanısına Yönelik RNA Anahtar Sistemlerinin Geliştirilmesi” adlı çalışması hakkında, sağlık sorunları nedeniyle Törene katılamayan Prof. Dr. Tanıl Kocagöz ise video yöntemiyle “Gargara ve Ağız Çalkalama Suyunda Polimeraz Zincirleme Tepkimesi ve Antijen Belirleme ile SARS-CoV2 Saptanması ve MyMagiCon ile Yoğunlaştırmanın Bu Testleri Duyarlılıklarına Etkisi” adlı çalışmasına ilişkin sunumlarını yaptılar.
Erciyes Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aykut Özdarendeli’ye Tedavi ve Korunma Alanında almaya hak kazandığı Özel Ödül ve Beratı TÜBA Asli Üyesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Başkanı Prof. Dr. Muhsin Kar, Doç. Dr. Urartu Özgür Şafak Şeker’e ise Tanı Alanında Birincilik Ödülü TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker tarafından takdim edildi.
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalar ve Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış’ın selamlama konuşmalarının ardından TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker sözlerine TÜBA COVID-19 Küresel Salgınla Mücadele Özel Ödülü’nü almaya hak kazanan bilim insanlarını kutlayarak başladı ve yoğun emeklerinin ve yorgun günlerin neticesi olan başarılı ve faydalı çalışmalarının artarak devamını diledi.
Akademi Konseyinin tüm dünyanın içinden geçtiği kritik dönemi göz önünde bulundurarak, TÜBA’nın “Bilimin öneminin ülke kamuoyunca takdir ve kabulünü sağlamak ve bilim adamlığını özendirmek için ödüller vermek” görevi kapsamında TÜBA COVID-19 Küresel Salgınla Mücadele Özel Ödülü vermeyi kararlaştırdığını ifade eden Prof. Şeker, üç değerli bilim insanına ödüllerini tevcih etmenin onur verici olduğunu dile getirdi ve konuşmasını şu şekilde sürdürdü “TÜBA olarak ülkemizin ulusal bilimler akademisi olmanın sorumluluğuyla salgının ilk günlerinden beri bilim temelli danışmanlık misyonumuz kapsamında raporlamalar yaptık, kitaplar bastık ve bilimsel etkinlikler düzenledik. Nisan 2020’de yayımlamış olduğumuz COVID-19 Küresel Salgın Değerlendirme Raporu, dünyada salgının ilk dönemlerinde yapılan ilk kapsamlı raporlamalardan birisiydi. TÜBA Çalışma Grubu Üyeleri ve ülkemizde ilgili alanlarda çalışan bilim insanlarınca hazırlanan bu rapor daha sonra çeşitli tarihlerde 6 kez güncellendi ve İngilizceye de tercüme edilerek tüm dünyaya sunuldu. Ulusal veya uluslararası alanda ortaya çıkan/çıkabilecek hukuki sorunların tespiti ile sorunların çözümüne yönelik önerilerin yer aldığı, konu hakkında gerçekleştirilmiş kapsamlı ilk çalışma olma özelliğini taşıyan “TÜBA COVID-19 Küresel Salgını: Hukuki Değişim ve Etkileşimler Raporu” ise Temmuz 2020 tarihinde yayımlandı. kamuoyunun istifadesine sunuldu. Rapor İngilizceye de tercüme edildi. Salgın süreci kadar salgın sonrası dönem hakkında belirsizlikler mevcutken TÜBA yine çok önemli bir çalışmayı daha yayımladı. 48 bölümden oluşan “Küresel Salgının Anatomisi: İnsan ve Toplumun Geleceği” başlıklı kitap TÜBA üyeleri dahil çok sayıda bilim insanının çalışmalarıyla hazırlandı. Kitabın kapsamının genişliği ve yer verilen detaylar, öngörüler, analizler dolayısıyla bir ilk olma özelliği taşıyor. Kitapta; sağlıktan eğitime, bilişim teknolojilerinden siyaset bilimine, ekonomiden uluslararası ilişkilere, ticaretten felsefeye, yapay zekâ çalışmalarından sosyolojik tahlillere, çevre ve tarımdan uzay ve kutup çalışmalarına kadar geniş yelpazede salgın sonrası dönem için öngörüler yer alıyor. Bu kitap çeşitli güncellemelerle “Reflections on the Pandemic in the Future of the World” başlığı ile İngilizce olarak da dünyanın istifadesine sunuldu.” dedi.
Bilim diplomasisi çerçevesinde dünyada bilim akademileri çatı kuruluşlarında kurulan salgınla ilgili tematik çalışma gruplarına Türkiye adında temsilciler önerildiğini söyleyen Şeker, özellikle G-20 ülkelerinin bilim akademilerinden oluşan Science-20 (S-20) grubunun 2020 ve 2021 toplantılarında salgının ve oluşturduğu kırılganlığın üzerinde durarak G-20 liderlerine sunulacak bildirilere TÜBA da katkı verdi dedi.