40 yaşın üzerindeki nüfusun yaklaşık %40’ı dejeneratif disk hastalığından muzdarip ve kronik durumdan kaynaklanan ağrıyla uğraşıyor. Şu anda yalnızca fizyoterapi, anti-enflamatuar ilaçlar, kortikosteroid enjeksiyonları tedavi edilirken, yapılan yeni çalışma sonucu ağrılı bölgelere tek atışlık allojenik tedavi uyğulanarak ağrıların giderildigi kanıtlandı.
Amerika Oklahoma Radyoloji bölümünde üç yıldan beri devam eden çalışmalarda, kronik sırt ağrısı bulunan 19 ila 73 yaş arası 46 hastaya, disk allogreft takviyesi verilerek ağrı seviyeleri izlendi. Hastaların %60’ı durumlarında %50’den fazla iyileşme olduğunu bildirdi.
Hasarlı yere özel hücreler enjekte edildi
Yapılan çalışmada, ejeneratif disk hastalığında (DDD), omurgayı yastıklayan ve esnekliği ve hareketi kolaylaştıran interverbral diskler aşınmaya başlar, zamanla kötüleşir ve değişen derecelerde ağrı ve hareketlilik sorunlarına neden olur. Yapılan çalışma sorası geliştirilen yeni tedavide, mevcut hücrelerin sağlıklı doku geliştirmesini teşvik etmek için hasarlı interverbral diske özel hücreler enjekte edildi.
Hedefe yönelik yapılan enjeksiyonlar birkaç yıldır geliştirilmekteyken, 36 aylık bu çalışma aynı zamanda allojenik (Kök hücre) tedavinin, tümü minimal invaziv bir günlük uygulamada prosedürden sürekli hareketlilik iyileştirmeleri ve ağrı giderme sağladığını gösteriyor.
Tedavinin amacı hastaların aktivitelerine devam etmeleri
Çalışmayı yürüten Radyoloji uzmanları, bu tedavinin amacının hastaların daha uzun süre normal aktivitelerine devam etmelerini ve kronik bel ağrısının devam eden etkilerini, işe devamsızlığın ekonomik maliyetinden tüm opioid reçetelerinin yarısından sorumlu olmasına kadar ele alıyor.